Gebelik çatlaklarını önlemek ya da azaltmak mümkün müdür?

Hamilelik döneminde oluşan çatlakların nedenlerine baktığımızda kilo artışıyla birlikte vücuttaki gerilmeler çatlaklara neden olmaktadır. Tabi hormonlardaki değişikliklerde çatlakların oluşmasını etkilemektedir. Anne adayının cildindeki gerilmeyle birlikte pembe ve mor renginde beliren çatlaklar oluşmaktadır. Bu çatlaklar bir süre sonra renk değiştirir ve beyaz olur.

Her gebe için aynı olmamakla birlikte çoğu gebede bu çatlaklar görülmektedir. Vücudun birçok bölgesinde bu çatlaklar oluşmaktadır. Karın, Kalça, Göğüs, Bacak, Bel bölgelerinde yoğunlukla çatlaklar görülebilir. Aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde de çatlaklar oluşabilir.

Çatlakları önlemek için günümüzde bir çok markada kozmetik ürünler, fito yağlar mevcuttur. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen bazı anne adaylarının gebelikte çatlağı olur. Biraz egzersiz yapmak faydalı olsa da gebelik çatlakları hassas cilt yapısına sahip anne adaylarında daha fazlaca oluşur. Gebelik çatlaklarının az oluşmasına ya da hiç olmamasını sağlayan yağların başında kakao yağı, argan yağı ve aloe vera yağı gelmektedir. Çatlak önleyici yoğun E vitamini içeren losyonlar da önlem almak için birebirdir.

aloe-vera-yagi

Gebelikte çatlaklar ne zaman fark edilir?

Gebeler gebeliğinin son 3 ayında daha fazla kilo artışı olması nedeniyle vücuttaki çatlaklar artar ve gebeliğin sonuna doğru çatlaklar fark edilir. Ancak ikiz gebeliklerde ve iri bebeklerde gebeliğin 5. Ayından itibaren hissedilir.

Vücuttaki kaşıntı hissi çatlakların habercisi midir?

Gebelik döneminde karın başta olmak üzere vücudun birçok bölgesinde kaşıntılar olmaktadır. Bu kaşıntılar sadece çatlaklarla ilgili olmayıp farklı nedenlerden dolayı da olabilir. Gebelik döneminde deri de kaşıntı ve döküntü olması normal bir durumdur. Bu nedenle çok fazla kaşıntı olması ve dayanılamayacak gibi durumunda bir hekime başvurmak gerekmektedir.

Gebelik dönemindeki çatlakları önlemek mümkün müdür?

Gebelikle birlikte oluşan çatlakları tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak vücutta oluşan kuruluğu giderebilecek yağ ve nem oranını artırıcı ürünleri kullanarak çatlakları önlemek için destekleyebiliriz. Aynı zamanda bol miktarda su tüketimine, sebze ve meyve tüketimine dikkat etmelidir. Gebelikten önce spor yapan adayların vücutları daha esnek olduğundan çatlaklar daha az oluşur. Çatlakları gidermek için duş alırken vücutta dairesel hareketler uygulayarak masaj yapıyor gibi ovalamakta çatlakların önlenmesinde etkilidir.

sigara

Ayrıca sigara kullanmayan gebelerde de çatlakların daha az olduğu gözlemlenmiştir. Çatlakların kalıcı olduğunu düşünerek gebeler morallerini bozmamalılar. Çünkü yukarıda çatlakların giderilmesi için birçok yöntem saydık. Tabi her vücut esnekliği aynı olmadığı için kimi gebede hiç çatlak oluşmazken kiminde çatlak oluşabilir. Ayrıca Anne adayının genetik yatkınlığı da önemlidir. Soya çekimi düşünecek olursak gebelikteki çatlaklarda da etkisi vardır. Vücudun ten rengi de çatlakların çok ya da az olmasında etkilidir. Buğday tenli ve Esmer tenli kadınlar daha şanslıdır, çünkü çatlaklar daha az görülür. Cilt yapıları dayanıklıdır.