Anne olmaya ilk adımınızı attığınız, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an başlayan mutluluğunuzun hemen sonrasında müthiş bir öğrenme süreci başlar. Yaklaşık olarak 9 ay 10 gün sürecek olan bu süreçte sizin ve bebeğinizin neler yaşayacağı hakkında pek çok araştırma yapmak isteyeceksiniz. Bu soruların ilki ise ne zamandır gebe olduğunuzu hesaplamanızla başlar. Daha sonra bu gebelik haftası hesaplama aracını kullanarak bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenebilirsiniz.

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamilelik hesaplama işleminde önemli olan son adet tarihinin başlangıç günüdür. Yani kaç haftalık hamile olduğunuzu ve bebeğinizin doğacağı tarihi öğrenmek için son adet döneminizin ilk gününü dikkate almalısınız. Bunu genelde formlarda ve araştırmalarınızda kısaca SAT (Son Adet Tarihi) olarak görebilirsiniz. SAT’ın açılımı son adet tarihi demektir. 

Gebelik haftası hesaplama, adet döngüsünün 28 gün olduğu varsayımı ile yapılır. Eğer düzensiz adet görüyorsanız bu tahminler tam olarak doğru tarihi vermeyebilir. Adetleriniz düzensizse ya da son adet dönemini hatırlamıyorsanız da ilk ultrason muayenesini beklemeniz gerekir. Doktorunuz ultrason ile kaç haftalık hamile olduğunuzu belirler.

Doğumunuz, hamilelik sürecinde gerçekleşen biyolojik etkiler sebebiyle, gebelik takvimine göre geç ya da erken gerçekleşebilir. Hamilelik haftası hesaplama işlemi, gebelik ayı hesaplamasına göre çok daha geçerli bir durumdur. Çünkü tıbbi anlamda gebelik haftası hesaplama takvimi oluşturulurken yapılan hesaplamalar, ay ay gebelik hesaplaması şeklinde değil hafta hesabına göre yapılır.

Doğum tarihi hesaplamada “Negele Yöntemi” 

Gebelik tarihini hesapladığınız zaman, doğum tarihini de hesaplamak kolaylaşır. Hekimlerin bu tarihi hesaplamak için kullandıkları başlıca yöntem “Negele Yöntemi”dir. Bu yöntemde son adet döneminin ilk günü baz alınır ve bu tarih 7 gün ileri atılır. Ardından da üç ay geri giderek yaklaşık doğum yapılacak tarihe ulaşılır. Örneğin anne adayının son adetinin ilk günü 1 Aralık ise, buna 7 eklenir, dolayısıyla 8 Aralık tarihi baz alınır. Ardından 8 Aralık’tan üç ay geriye gidilir, yani 8 Eylül tarihi tahmini doğum tarihi olarak kabul edilir. Yine de bu hesaba göre anne adaylarının sadece yüzde 5’i bu tarihte doğum yapar. Diğer normal doğumların yüzde 95’i 37. hafta ile 41. hafta arasında olur. Dolayısıyla doktorların verdiği tarih ile gerçek doğum yapma tarihiniz arasında bazen 20 günü aşan sapmalar bile meydana gelebilir.

Anne adayı için bir diğer sorun da gebeliğinde kaçıncı ayında ve kaçıncı haftasında olduğunu hesaplamaktır. Aslında gebelik döneminde bebeğin aylık olarak değil, haftalık olarak takip daha doğrudur.

Hamilelik Haftaları Nasıl İfade Edilir?

Gebelik hafta hesabı yaparken akıl karışıklığına sebep olan konulardan birisi de 5 haftanın sonunda 1 aylık hamile olduğunun söylenmesidir. Bebeğinizin doğumda 0 yaşında kabul edilmesi gibi hamileliğin ilk haftası bitene kadar da 1 haftalık gebelik denilmez. Yani gebeliğin başlangıç haftasında 0 hafta hamile, hamileliğinizin ikinci haftasında ise bir haftalık hamile olursunuz. Bu sebeple son adet tarihinizden itibaren 5 hafta geçtiğinde 1 aylık hamile kabul edilirsiniz.

  • 4 ve 5 haftalık hamilelere 1 ay,
  • 8-9 haftalık hamilelere 2 aylık denirken,
  • 32-33 haftalar hamileliğin 8. ayının bitmesi ve 9. aya girişi gösterir.
  • 36 hafta, 9. ayın bitimi olarak hesaplanır.

Doğum ortalaması 9 ay 10 gün olduğu için 37. haftadan itibaren doğuma hazırlanmaya başlayabilirsiniz.

40 hafta bittiğinde toplam 280 gün tamamlanmış olur, yine de kimi doğumlar, 41. haftada olabilir. İlkadımlarım Gebelik Hesaplama aracını kullanırken de bu bilgileri göz önünde bulundurmanız gerekir.