Gebelikte Grip ve Riskleri
Hamileyken her şey değişir. Yaptığınız her şey vücudunuzu ve doğmamış çocuğunuzu etkiler. Bu dönemde soğuk algınlığı veya grip belirtileri daha yoğun yaşabilir. Gribe yakalanırsanız ya da hastalanırsanız doğmamış çocuğunuzu etkileyen enfeksiyon hakkında endişelenebilirsiniz. Peki ateşiniz veya ishaliniz varsa? Bu belirtiler çocuğunuza zarar verebilir mi? Neyse ki, hamilelik süresince birçok ilaç alınabilir, bu nedenle gebelik sırasında soğuk algınlığı veya grip tedavisi yapmak korkutucu bir deneyim olmak zorunda değildir.Ancak kullanılan ilaçların mutlaka doktor kontrolünde olması, doktor önerisi dışında ilaç kullanmamak gerektiği unutulmamalıdır.
Gebelikte grip riskini azaltmak için:
Gebe kadınların gebelik süresince bağışıklık sistemi zayıfladığı için soğuk algınlığı veya grip bulaşması riski daha yüksek. Daha zayıf bir bağışıklık sistemi kadının vücudunun doğmamış bebeği reddetmesine sebep olabilir. Grip aşısı enfeksiyon ve komplikasyon riskini azaltır.
- Yemekten hemen önce, hapşırdıktan sonra ve tuvalete gittikten sonra ellerinizi sık sık yıkayın. Sabunlu elinizin her iki tarafını en az 20 saniye sürtünerek ve bol miktarda su ile durulayarak uygun elle yıkama tekniklerini kullanın. Sabun ve su bulunmadığında, en az yüzde 60 alkol içeren tek kullanımlık el bezleri veya alkol bazlı jel temizleyici kullanın.
- Çıplak ellerinize öksürmeyin veya hapşırmayın. Bu, virüsün başkalarına kolayca yayılabildiği her yere ulaşmanızı sağlar. Bunun yerine ağzınızı kolunuzla örtün ve öksürdüğünüzü veya hapşırmayı kolunuza takın. Veya burnunuzu ve ağzınızı tek kullanımlık bir doku ile kaplayın ve kullandıktan sonra hemen atın.
- Gözlerinize, burnunuza veya ağza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bir kapı tokmağına, bir bardağa, buzdolabının sapına veya bir başkasının virüslü bir elle dokunmuş başka herhangi bir öğeye dokunursanız, elleriniz virüsü taşır ve sizi enfekte edebilir.
- Virüsler ve bakteriler sert yüzeylerde iki ila sekiz saat yaşayabilir. Evdeki oyuncaklar, komodin, masalar, telefonlar ve banyo ve mutfak tezgahları gibi yüzeyleri bir dezenfektan ile düzenli olarak silin. Ürünün etiketindeki talimatları izleyin.
- Grip aşılaması hamile kadınları ve bebeklerini doğumdan sonra altı aya kadar korur. Bu nedenle, hamile kadınların aşılama takviminde güncel olmaları önem taşır.
Hastalanma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz diğer şeyler şunları içerir:
- Ellerinizi sık sık yıkayın
- Yeterince uykunuzu alın
- Sağlıklı beslenme
- Hasta aile veya arkadaşlarınızla yakın temastan kaçının
- Düzenli egzersiz yapın
- Stresi azaltın
- Bol bol dinlenin
Grip, gebe kadınlar için özellikle tehlikeli midir?
Evet. Bağışıklık sisteminiz hamile kaldığınız zaman daha zayıftır, bu yüzden genel olarak hastalığa karşı daha savunmasızsınız. Ve grip, gebelik sırasında çok hızlı ciddileşir ve pnömoni gibi enfeksiyonlar tarafından karmaşık hale gelebilir. Gebe kadınlar, doğum öncesi doğum eylemi ve doğum eylemi gibi doğmamış bebekleri için ciddi sorunlarla karşılaşma şansının da daha yüksektir. Tabii ki, gribe yakalanan pek çok anne komplike değil. Ancak istatistiksel olarak, hamile kaldığınızda şiddetli bir durum geliştirebilirsiniz.
Grip genellikle ateş, halsizlik ve yorgunluk ile başlar; bunları akıntı veya burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, titreme gibi soğuk belirtiler izler. Ayrıca ishal veya kusmanız olabilir.
Aşağıdaki semptomlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen acil tıbbi yardım alın:
- Nefes darlığı, nefes darlığı
- Kanlı mukus
- Göğüs veya karnınızdaki ağrı veya basınç
- Ani baş dönmesi, karışıklık
- Şiddetli veya kalıcı kusma
- Bebeğinizden fazla hareket hissetmemek
Hamilelikte Grip olursam ne yapmalıyım?
Gribe benzer belirtiler fark edersiniz evde kalın, başkalarıyla teması sınırlayın ve doktorunuzu arayın. Doktorunuz test veya tedavi için gitmeniz gerekip gerekmediğini belirleyecektir. Testler, burun sürüntüsü içerebilir. Bol miktarda sıvı tüketmeyi unutmayın. Doktorunuz antiviral ilaçlara ihtiyacınız olup olmadığına karar verecektir. Antiviral ilaçlar, mikropların vücudunuzda büyümesini önleyerek grip virüsü taşıyan reçeteli hap, sıvı veya inhalerdir. Bu ilaçlar sizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ve semptomlarınızı hafifletebilir. Antiviraller semptomlar başladıktan iki gün sonra en iyi şekilde çalışır, ancak 48 saat sonra bile yüksek risk altındaki kişilere (anne gibi) verilmelidir.