Vücudumuz bir gün içinde yaklaşık olarak 1-2 litre mukus üretiyor. Üretilen bu mukus sayesinde; geniz, ağız, burun, boğaz, mide gibi bölgeler kurumuyor, nemli kalıyor. Her şeyin normal olduğu durumlarda mukus, boğazdan zararsız şekilde geriye doğru akar ve biz bunu hiç fark etmeyiz.
Vücudumuzun ve özellikle de solunum yollarımızın düzenli, sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bu mukus, normalden daha fazla miktarda üretilmeye başlandığında geniz akıntısı, burun akıntısı dediğimiz rahatsızlık verici, normal dışı durumlar ortaya çıkar.
Geniz akıntısı aslında çok da önemsenmeyecek bir şeymiş gibi algılansa da duruma göre kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde rahatsız eder. Her ne kadar hayati bir sorun olmasa da, özellikle alerjik bir durumdan kaynaklanıyorsa geniz akıntısı; kulaklarda, boğazda şişkinliğe, ağrı, sızı ve acıya neden olabilir.

Geniz akıntısı neden olur?

Geniz akıntısı, bünyenin aşırı mukus üretimi sonucu meydana gelmektedir. Peki, bünye neden ve hangi durumlarda aşırı mukus salgılar? Bunun için pek çok sorun bulunmaktadır. Bunlar genel olarak;

Nezle, grip,
Alerjik sorunlar (alerjik geniz akıntısı),
Sinüs enfeksiyonu ya da sinüzit (sinüs iltihabı),
Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan buruna bir nesne sıkışması,
Hamilelik dönemi,
Bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları ve tansiyon ilaçlarının bazılar),
Sinüsleri etkileyen anatomik anomaliler (septum deviasyonu, iki burun deliğini ayıran duvarın anormal yerleşmesi),
Ani şekilde ısınan, soğuyan, mevsim normallerinden farklı hava koşulları,
Kaloriferli ya da klimalı ortamlarda aşırı kuru havaya maruz kalmak,
Baharatlı gıdalar gibi mukus akışını artıran gıdalar,
Kimyasallara maruz kalma (parfüm, temizlik ürünleri veya diğer tahriş edici kimyasal ya da uçucu maddeler),
Dumanlı bir ortamda bulunmak geniz akıntısının aşırı şekilde salgılanmasına sebep olabilir.
Kimi zaman kişiler, çok düşük seviyeli geniz akıntıları yaşar, ancak bunu hissedilmezler. Bu çok da fark edilmeyen geniz akıntıları zamanla kronikleşebilir ve ardından ciddi ağrılarla kendini hissettirmeye başlar.
Bazen de geniz akıntısı sorunu gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ya da yaşlılığın neden olduğu koşullara bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Geniz akıntısının belirtileri nelerdir?

Başlangıç seviyesinde bir türlü geçmeyen boğazı temizleme hissi,
Boğazı tahriş olması, acı ve ağrı hissi,
Yemek yemek ve su içmek gibi basit işlemlerde bile ağrı ve acı hissi,
Geceleri öksürük nöbetleri,
Uykuda boğulma hissi,
Geniz akıntısı alerji ya da sinüzitten kaynaklanıyorsa bademcik, boğaz ve kulakların sağlığını ve işlevlerini de etkiler ve ciddi miktarda ağrılara neden olur.

Geniz akıntısı nasıl tedavi edilir?

Geniz akıntısı, tıpkı diğer hastalıklar, rahatsızlıklar gibi tıbbi yollarla, ilaç kullanımıyla tedavi edilebilmektedir. Bunun için öncelikle doktor, bünyede aşırı mukus salınımına neden olan faktörü belirler ve onu ortadan kaldırmak adına bir tedavi uygular.

Çok şiddetli seyreden geniz akıntıları boğazda ağrı ve acıya neden olmaktadır ve böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Doktor, gerekli test ve muayeneleri yaptıktan sonra ilaçlı ya da ilaçsız tedavi süreci başlar.

Çok ileri boyutlara ulaşmamış geniz akıntısı sorunu için sizlere önerebileceğimiz doğal, faydalı ve etkili çözüm önerilerimiz var. Bu öneriler sizin ilaçlı tedaviye, doktora hiç başvurmamanız için değil, tedavinize yardımcı olması için verilmektedir. Aşağıda sıraladığımız yöntemleri evinizde, doğal malzemelerle uygulayarak geniz akıntısı sorunundan daha sağlıklı bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Geniz akıntısını doğal olarak tedavi etme yöntemleri

Çocuklarda burun tıkanıklığı olduğunda genellikle ilaç kullanmayız, tuzlu su, okyanus suyu kullanırız. Bunun sebebi çocukların bünyesinin çok hassas olması ve ilaç kullanımının onlara zarar verecek olmasıdır. Madem öyle biz de kendimize hiç zarar vermeden geniz akıntısından kurtulabilelim diye tuzlu su kullanabiliriz. Bunun için eczanelerde satılan tuzlu burun spreyleri kullanabilir ya da bir sprey şişesi içinde siz tuzlu su hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde burnun tıkanmasını engelleyebilir, fazla mukusun burundan sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

Burnunuzu sabah ve akşam düzenli şekilde su ile temizleyerek sinüsleri düzenli olarak boşaltabilirsiniz.

Burnunuzu ve hatta tüm üst solunum yollarını yumuşatmak için bir sıcak suyun buharına doğru eğilip soluyabilirsiniz.

Oturduğunuz ortamı nemlendirmek için buhar makinesi çalıştırabilirsiniz.

Evde ve bulunduğunuz tüm ortamlardaki tozların temizleyebilirsiniz, yatağı, yastığı ve yorganı havalandırabilirsiniz.

Mümkünse evde, ofiste camları açabilir ya da bir havalandırma boşluğu oluşturabilirsiniz.

Önemli Not: Geniz akıntısıyla birlikte burnunuza kötü kokular geliyorsa durum, sıradan bir geniz akıntısından daha ciddi olabilir. Bu durumda sinüs ya da alerji kaynaklı ciddi tehdit olabilir. Bir alerji, iltihap ya da sinüs sorunu varsa geniz akıntısının yanında burunda  kötü bir koku ve ağızda kötü tat oluşur, hissedilir. Bu durumda sorun çok ciddi olduğu için mutlaka doktora başvurmalısınız.

Yukarıdaki yöntemlere başvurmanın yanında bitkisel ve doğal birkaç öneri ile de bu geniz akıntısından kurtulmak mümkündür. Geniz akıntısından muzdarip olduğunuz dönemlerde sorunu gidermek için ve özellikle de kış aylarından geniz akıntısı yaşamamak için bu yöntemleri uygulamanızı öneriyorum.

Geniz akıntısını hem önleyici hem de giderici doğal yöntemler

Geniz akıntınız varsa, sizin en pratik yardımcınız tuzlu sudur. 1 bardak suyun içine 1-2 çay kaşığı tuz atın, iyice karıştırın. Gün içinde 3- 4 kez ağzınızı bu su ile çalkalayın, gargara yapın ve burnunuza da bu tuzlu suyu çekerek temizleyin.

Eğer mevsim ve şartlar uygunsa denize girin ve suyun içinde kısa süre kalın. Çünkü özellikle sinüzitin neden olduğu geniz akıntısına karşı deniz suyu oldukça etkilidir.

Mukusun daha hızlı akması, temizlenmesi için vücudun susuz kalmaması lazım. Günde 8-10 bardak su içerek hem mukusların daha hızlı temizlenmesini sağlayabilir hem de boğazda mukus birikmesini engelleyebilirsiniz.

Bir su bardağı suyu kaynatın 1- 2 kaşık zencefil ve 1 çay kaşığı kekik ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Geniz akıntısı sorunu yaşadığınız günlerde 2 -3 bardak zencefil ve kekik çayı içmeniz önerilir.
Nane solunum yollarını açıcı etkiye sahip bir bitkidir. Aynı şekilde nane yağı da sinüsleri açar, üst solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Bunun için geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı sorununun yaşandığı günlerde temiz bir bezi ılık suya batırın ve birkaç damla nane yağı damlatın. Ardından bu bezi burnun üzerine koyun, nane yağını koklamak geniz akıntısını hafifletebilir.
Bal doğal ve çok etkili bir antibiyotik görevi görür, limon ise ferahlatıcı, temizleyici etkiye sahiptir. İşte bunun için geniz akıntısı durumunda bir bardak ılık suyun içine yarım limon sıkıp 1 tatlı kaşığı da bal karıştırıp içmek önerilir. Burun ve boğazdaki tıkanıklık bu sayede ortadan kalacaktır.
Sabahları 1 bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi koyup içmek geniz akıntısını giderir. Gün içinde içilen suya da elma sirkesi karıştırılabilir.