eLife’ta yayınlanan bir makaleye göre, uzmanlar bir kişinin DNA’sına bakarak onun ortalamadan daha az veya daha çok yaşayacağını tahmin edebileceklerini iddia ediyorlar. Yarattıkları puanlama sistemi sayesinde genetik varyansların kombine etkisini analiz edebildiklerini ve böylece yaşam beklentisini tahmin edebildiklerini belirtiyorlar. Popülasyonun üst %10’luk kısmı en düşük skora sahip olanlara göre 5 yıl daha fazla yaşayabilir.

Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü uzmanları yaşam beklentisini etkileyen genetik varyasyonların kombine etkileri üzerine bir puanlama sistemi yarattılar ve böylece yaşlanma ile alakalı biyolojik mekanizmalar ve hastalıklar ile ilgili yeni bilgiler ortaya koydular.

Yarım milyondan fazla insanın genetik verileri incelenmiş ve bunun yanında ebeveynlerinin yaşam ömrü kayıtları da incelenmiş. Bu süreçte insan genomunun 12 bölgesinin yaşam beklentisi üzerinde ciddi bir etkisinin olduğu görülmüş ve bunların 5 tanesi daha önceden bilinmiyormuş. En büyük etkiye sahip olan DNA bölümleri, geçmişte kalp hastalıkları ve sigaraya bağlı ölümcül hastalıklar ile bağlantılı olanlarmış. Sigaraya bağlı olmayan diğer kanserle bağlantılı genler bu çalışmada mevcut değiller. bu da bu kanserlerden kaynaklanan ölümlerin ya sosyal ve çevresel faktörlerin ya da etkilenen insanlardaki nadir genetik farklılıkların bir sonucu olabileceği belirtilişyor.

Bu çalışma insanların ne kadar hızlı yaşlandıklarını belirleyen genlerin keşfedilmesi umuduyla düzenlenmiş ve bu genler mevcut olsalar bile etkilerinin bu çalışmada tespit edilemeyecek kadar küçük oldukları belirtilmiş. Beyni ve kalbi etkileyen genlerin ise yaşam beklentisi üzerinde en fazla etkiye sahip oldukları belirtiliyor.