Gıdaların doğru şekilde depolanmaları, onları yemek için güvenli tutmakta önemli bir iş. Doğru şekilde depolanmamış olan gıdaların tüketimi ise insanları potansiyel olarak hasta edebilir, özellikle de depolanan araç plastikse ve tehlikeli kimyasallar barındırıyorsa. Pensilvanya Devlet Üniversitesi, yiyecekleri sadece bu iş için özel olarak tasarlanmış plastik poşetler içerisinde saklamayı onları güvende tutmak için öneriyor. Ancak gıdaları herhangi bir plastik içerisinde – hem gıda poşetlerinde hem de diğer plastik poşetlerde – saklamak, insanları belli tehlikelere maruz bırakabilir.

Kimyasallar

Tüm plastikler insanların sağlığına zarar verme potansiyeli olan kimyasallardan üretilirler. Plastiği oluşturan kimyasallar arasında BPA ve DEHA da bulunuyor. ABD’deki Tarım ve Ticaret Politikaları Enstitüsü’ne göre, market poşetleri yüksek yoğunluklu polietilenden veya düşük yoğunluklu polietilenden üretiliyorlar. Gıdalar plasik poşetlerde saklandıkları zaman bu kimyasallar gıdalara sızabilirler ve sonrasında bu şekilde tüketebilirsiniz. Zaman içerisinde bu kimyasallar doku değişimlerine, genetik hasara, kromozom hatalarına, düşüklere, doğum kusurlarına, erken ergenliğe ve hormonal değişimlere sebep olabilirler. Çocuklarda kimyasal sızıntı gelişen bağışıklık sistemlerine zarar verebilir ve hormon dengelerini bozabilir, davranışsal problemlere sebep olabilir.

Böcek İlaçları

Teksas Tarım Kredisi Kullandırma Servisi’ne göre, saklanacak gıdalar böcek ilaçlarının içlerine sızmasına engel olmak için hava almayan konteynerlarda saklanmalılar. Plastik market poşetleri hava geçirmez değiller ve kullanılmamalılar. Ayrıca gıda depolama poşetleri böcekler tarafından delinebilirler. Cam kavanozların kullanımı önerilen yöntem çünkü plastik kutular kullanılırsa kimyasal sızıntı riski doğar.

Bakteriler

Gıdalar doğru şekilde saklanmadıkları zaman, zararlı bakteriler gelişebilirler ve bu da hastalıklara sebep olur. Bu nedenle dolapta saklanacak olan gıdalar bakteriyel bulaşma riskini azaltmak için hava almayan kutularda saklanmalılar. Doğru şekilde sarmalanmamış olan gıdalar, dolaptaki bakteri bulaşmış diğer gıdalardan bakteri kapabilirler ve böylece E.coli ve salmonella gibi gıda kaynaklı patojenler yayılabilirler. Plastik dolap poşetleri ve çantaları, dolapta gıdaların yerini değiştirirken yırtılabilir ve parçalanabilirler, bu da bakterilerin büyüme ve gelişimlerine uygun koşullar oluşturur.