Gıdaları mevsiminde tüketmenin önemi, mevsim sebze- meyvesi deyimi bütünsel sağlık için en kilit cümlelerden biri bana göre. Ancak yine de günlük beslenmede mevsiminde sebze- meyve tüketmeye neden dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Gıdaları mevsiminde tüketmek, sadece o mevsimde yetişen ve toplanan besinlerin tüketilmesi anlamına geliyor.

Örneğin, çilek ve domates, yaz zamanı zirve yapar ve yaz aylarında bu meyvelerin daha tatlı, sulu ve parlak olduğunu görebilirsiniz. Kışın ise aynı derecede aromaya ve dokuya sahip değillerdir. Kış aylarında çıkan sebze ve meyvelerse farklı besleyici değerlere sahiptir Bu noktada mevsiminde tüketimin önemi ortaya çıkar ve aslında tat ve görünümden ötesini ifade eder.

Mevsiminde ve yerel beslenme el ele kavramlardır. Yerel pazarlarda mevsiminde olan şeyleri satın aldığınızda, yüksek ihtimalle çevre bölgelerde yetişmiş yerel gıdaları alıyorsunuz demektir.

Bölgenizdeki mevsimlerde bol bulunan besinleri aradığınız zaman, o bölgedeki çiftçileri destekleyeceğiniz de bir gerçektir.

Çevrenizdeki çiftçileri desteklediğiniz ve onların tarlalarını ekmelerini sağladığınız sürece, harcadığınız para tekrar çevrenizdeki işletmelere geri dönecektir. Ayrıca çiftçileri günlük hayatınıza dahil ederek onların ürettikleri ürünlere daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Pek çok ufak çiftçi organik sertifikası almak için yeterli kaynağa sahip değil ancak tarlaları biraz gezecek olursanız, hala pek çok çiftçinin sağlıklı bir şekilde meyve sebze yetiştirdiğini görebilirsiniz.

Mevsimsel ve yerel gıdaları tüketmek aynı zamanda ulaşım masraflarının azalmasını sağlıyor ve fosil yakıt tüketimini de düşürüyor. Bir muzun bulunduğunuz yere ulaşması için binlerce kilometre yol katetmesi gerekiyor. Halbuki yerel gıdaları tüketerek çevre üzerindeki bu olumsuz etkinizi de ortadan kaldırabilirsiniz.

Ayrıca mevsimlik gıda tüketiminin en iyi yanlarından bir diğeri, gıdaların bol bulunmasından dolayı fiyatlarının düşmesidir.

Mevsimsel gıda alışverişi yaptığınız zaman kendinizin ve ailenizin sağlığına katkıda bulunacak besinler bakımından daha zengin, taze gıdalar elde ediyorsunuz. Bir bitkide bulunan enzimler, koparıldığı anda çökmeye başlarlar ve bu da onların besin değerlerinin azalmasına sebep olur. Meyve ve sebzeler en çok taze olduklarında besin değerine sahiptirler ve binlerce kilometre yol giden bitkilerin bu besin değerlerini korumaları imkansızdır. Ayrıca bazı sebze meyvelerin daha olgunlaşmadan koparıldıkları ve yolda olgunlaşmaya bırakıldıkları da bir gerçek.

Gıdaları Mevsiminde tüketmek gıdanın en kısa sürede sofranıza gelmesini garanti altına alır. Yapılan araştırmalarda, mevsiminde tüketilen bir brokolideki C vitamini miktarının, mevsim dışında tüketilen brokoliye göre iki kat daha fazla olduğu görülmüştür. Dolayısıyla mevsimsel üretimin ve tüketimin en iyi seçenek olduğu ortada. Hem sağlığınız, hem cüzdanınız hem de toplumsal fayda için bu nokta hayli önemli. Eğer bulunduğunuz bölgede yeteri kadar yerel ve mevsimlik meyve sebze yoksa, organik ve GDO’suz ürünler satan noktalardan da sağlıklı seçeneklere ulaşma imkanınız mevcut.