Biraz acil gıda depolamak istiyorsanız veya evinizdeki gıdaların boşa gitme oranını düşürmek istiyorsanız, gıda depolamanın temellerini bilmek çok önemli hale gelir.

Eğer bütçeniz kısıtlıysa, taze olarak aldığınız ürünleri olabildiğince taze tutmak çok önemli hale gelir. Ayrıca bozulmuş gıda tüketimi kaynaklı hastalıkları önlemek için onları depolama konusunda yapılacak ve yapılmayacakları anlamak önemli.

Gıda Depolamanın Önemi

Gıda depolamak ne demektir? Gıdaları depolamak, gıdanın ne kadar uzun süre tüketilebilir ve yemesi güvenli olacağını belirler.

Turşu, konserve veya dondurma gibi teknikler gıdanın aromasını, rengini, dokusunu ve besin değerlerini korurken onun daha uzun süre kaliteli kalmasını sağlayabilirler.

Gıdaları depolamak için onları pişmiş veya çiğ şekilde uygun kaplara yerleştirmek ve bozulmalarını önleyecek optimum koşulları oluşturmak gerekiyor. Böylece zararlı bakterilerin gelişimi de önlenebilir. Böylece gıdalar normalden daha uzun süre taze kalacaklardır ve gelecekte ihtiyaç halinde kullanılabileceklerdir.

Gıda Depolama İçin Teknikler Nelerdir?

Gıda depolamanın üç temel bileşeni vardır: kısa süreli saklama, uzun vadeli saklama ve temiz su depolama. Ne kadar uzun süre taze kalması beklendiğine göre saklama yöntemi değişecektir.

  • Bazı gıdalar oda sıcaklığında güvenle saklanabilirler çünkü kolayca bozulmazlar. Zamanla bazı bileşenlerin kalitesinde, renginde ve aromasında değişimler olduğunu fark edebilirsiniz ancak bu gıdalar uzun süre yenilebilir kalırlar.
  • Gıda depolama kapları oksijen, güneş ışığı ve nemin gıdaya erişimine engel olurlar. Bunlar arasında konserveler, vakumlu kaplar, cam kaplar, buzluk poşetleri ve özel hava geçirmez plastik kaplar bulunuyorlar.
  • Bazı gıdalar buzdolabına daha uygundurlar. Et ve süt ürünleri gibi gıdaları buzdolabında veya dondurucuda 4 dereceden daha düşük sıcaklıkta saklamak gerekir.
  • Sebzeler, meyveler ve etler gibi gıdaları dondurmak onları bir kaç hafta veya daha uzun süre taze tutmak için önemlidir. Dondurucu -18 veya daha düşük bir derecede tutulmalı. Pek çok gıdayı aylarca buzlukta saklamak mümkün olsa da, bu durum aromasını, rengini ve dokusunu değiştirebilir.

Raf Ömrünü Uzatmak İçin Depolama İpuçları

Gıdaları Serin, Kuru Bir Yerde Saklayın

  • Gıdaların tazeliğini korumanın en iyi yolu onları serin, kuru bir yerde veya buzdolabında veya dondurucuda saklamaktır. Eğer gıdanın dondurulması veya soğutulması gerekmiyorsa, 15-20 derecede saklanabilir.
  • Konserve, paketli veya donmuş-kurutulmuş gıdaları nemden, oksijenden ve güneş ışığından uzakta saklayın. Bunlar gıdanın daha kolay bozulmasına sebep olurlar.
  • Mevsime bağlı olarak, gıdaları nerede depolayacağınızı değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin, yazın bol güneş alan bir oda veya nemli bir bodrum, iyi bir depolama yeri değildir.

Buzdolabı ve Dondurucu Doğru Sıcaklıkta Olmalı

Buzdolabı termometresi kullanarak buzdolabının yeterince soğuk olduğundan emin olun. Özellikle dolu dolaplarda veya eski buzdolaplarında bu önemli. Gıdanın bozulmasını önlemek için bu adım önemli.

Son Kullanma Tarihlerini Kontrol Edin

Gıda satın alırken son kullanma tarihlerine bakın ve tarihi en ileride olanı alın. Evde gıdayı açarken, son kullanma tarihin geçmemiş olduğundan emin olun.

Bazı gıdalarda gıdanın dondurularak saklanması gerektiğine dair ibareler de olabilir ve bunlara dikkat etmek gerekli.

Bazı vakalarda gıdalar son kullanma tarihinden önce bozulabilirler. Bunun sebebi genelde çok sıcak ve nemli bir ortamda saklanması olur ve renkte, kokudaki ve görünümdeki değişimlere dikkat etmeniz iyi olur.

Pişmiş veya Önceden Doğranmış Gıdaları Soğutun

Önceden doğranmış veya pişmiş sebze ve meyveleri daima buzdolabında saklayın.

Bazı gıdaların kuru ve yıkanmamış olarak saklanmaları daha iyi ve bu nedenle tüm sebzeleri ve meyveleri hazırlamadan önce güzelce yıkayın fakat eve getirir getirmez yıkamaktan kaçının. Eğer depolamadan önce yıkayacak olursanız, temiz bir havlu ile güzelce kurulayın.

Taze bitkiler, onları soğuk suda buzdolabında saklarsanız daha iyi dayanırlar.

Doğru Kapları Kullanın

Süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları daima paketlerde ve diğer gıdalardan uzakta buzdolabında saklanmalılar. Bu gıdaları kullanana kadar paketlerinde tutun ve böylece oksijenin gıdaya ulaşmasına engel olabilirsiniz.

Ayrıca çiğ gıdaları buzdolabında pişmiş gıdalardan daha aşağıda saklarsanız, bakteri bulaşma riski daha düşük olur.

Etleri dondurmadan önce kendi paketlerinden çıkarmayın ve bu paketleri bir alüminyum folyo veya dondurma poşeti içerisinde saklayın.

Peki oda sıcaklığında saklanacak gıdalar için en iyi kaplar hangileri?

  • Hava almayan kapaklı kaplar kullanın. Bunlar oksijen ve nemin gıdaya ulaşmasına engel olurlar.
  • Pek çok insan cam kapları kullanmak istemiyor ancak aslında gıdaları çok taze tutarlar. Buzluğa, mikrodalgaya veya bulaşık makinesine atılabilriler, gıdalara plastik bulaşması riskini taşımazlar.
  • Depoladığınız şeye göre, gıdalar için güvenli olan tekrar kullanılabilen poşetler de uygundurlar.
  • Plastik ve seramik kaplar uzun süre kullanıldıklarında havanın içeri daha kolay girmesini sağlarlar ve ayrıca leke tutabilirler. Eğer plastik kullanacaksanız, BPA’sız ve gıdalara uygun olanları kullanmayı tercih edin. Böylece endokrin sistemi bozacak kimyasallara sahip olmazlar.
  • Gıda kaplarını kullanmadan önce güzelce yıkayın ve tamamen kurutun.

Uzun Süreli Gıda Depolama Güvenliği

Uzun vadeli gıda depolama, bir felaket durumunda karşı acil gıda kaynağına sahip olmanıza yardımcı olabilir. Pek çok uzman bu gıda stoğunun üç ay veya daha fazla dayanması gerektiğini düşünüyor.

Ayrıca her bir kişi için günlük 3.5 litre kadar su depolamalısınız.

Aylar ve yıllar boyunca dayanabilecek tahıllar, baklagiller, süt alternatifleri, turşular ve konserve balık gibi pek çok gıda olsa da, bazı gıdalar uzun vadeli olarak saklanmamalılar.

Farklı gıda türlerinin bozulmadan önce ne kadar saklanabileceklerine dair bazı bilgiler şöyle:

  • Et, beyaz et ve balık: Tazeyse buzdolabında 1-5 gün (pişmişse 2-4 gün) veya buzlukta 12 ay (doğranmış et, pastırma ve sosis taze et kadar dayanmaz).
  • Yumurta: Çiğse buzdolabında 3-5 hafta, pişmiş değilse buzluğa atmayın.
  • Süt ve süt ürünleri: Buzdolabında türüne göre 1-6 hafta veya buzlukta bir kaç ay.
  • Meyveler: Oda sıcaklığında bir kaç gün, buzdolabında bir iki hafta, buzlukta türüne göre 2-12 ay (asitli meyveler, elma ve kuru meyveler daha uzun dayanırlar).
  • Sebzeler: Oda sıcaklığında bir kaç gün, buzdolabında bir iki hafta, buzlukta türüne bağlı olarak 5-12 ay (patates, soğan, kabak ve havuç daha uzun dayanır).
  • Kuru gıdalar: Oda sıcaklığında 3-12 ay, buzdolabında 4 ay, buzlukta 12 ay.
  • Soslar: Genelde türüne göre 6-18 ay, son kullanma tarihine ve depolama önerilerine bakın.
  • Konserve gıdalar: Oda sıcaklığında 2-5 yıl, açıldıktan sonra buzdolabına konursa 3-4 gün.
  • Kurutulmuş gıdalar: Nemden uzak olursa 2-5 yıl.
  • Hamur işleri: Oda sıcaklığında 2-7 gün, buzdolabında 1-2 hafta, buzlukta 3-6 ay.

Pek çok şirket artık acil gıda kaynağı olarak kullanılabilecek kurutulmuş ve nemi alınmış gıdalar satıyor ve bunlar uzun süre saklanabiliyorlar. Bu gıdalar seyahat eden, kamp yapan veya gelecekteki acil durumlar için gıda saklamak isteyenler için uygun durumdalar.

En uzun süre güvenle saklanabilecek gıdalar şöyle:

  • Yulaf, pirinç, arpa
  • Noodle, makarna
  • Konserve sebzeler
  • Domates sosu
  • Ispanak
  • Kara lahana, soğan, yeşil fasulye gibi kurutulmuş gıdalar
  • Elma cipsi, orman meyveleri ve muz cipsi gibi kurutulmuş meyveler
  • Konserve çorba
  • Çok uzun süre dayanmayacak olsa da şu taze gıdaları serin ve karanlık bir yerde bir kaç hafta saklamak mümkün: soğan, patates ve diğer kök sebzeler, sert kabaklar, elma, asitli meyveler.

Gıdaları uzun vadede saklamak ve onları hazırlamayı daha kolay hale getirmek için bazı ipuçları şöyle:

  • Kurutulmuş gıdalar ne kadar süre dayanırlar? Bazı üreticiler özel kaplarda tutulan bu ürünlerin 25 yıla kadar dayanabildiğini belirtiyorlar. Konserve ürünler de uzun vadeliler ve 3-5 yıl dayanabiliyorlar.
  • Donmuş gıdalar doğru depolandıklarında sınırsız ömre sahipler ancak besin değerleri ve tatları değişebilir. Dondurma tarihini üzerine yazarak ne kadar uzun süre iyi kaldığını kontrol edebilirsiniz.
  • Donmuş gıdaların boşa gitmesine engel olmak için onları porsiyon halinde dondurun. Bir öğünlük paketlerde dondurun.
  • Hepsi buzdolabına veya buzluğa sığmıyorsa, evin serin bir yerine derin dondurucu yerleştirin.

Riskler ve Yan Etkiler

Her gıdanın besin değerlerine bakarak kaliteli bir ürün aldığınızdan emin olmalısınız. Çok fazla katkısı, koruyucusu ve tuzu olan ürünlerden kaçının.

Ayrıca uzmanlar BPA adlı zararlı olabilen kimyasal ile üretilmiş konserve gıdalardan kaçınmayı öneriyorlar. Bu nedenle BPA’sız olduğundan emin olun.

Yemeyi planladığınız tüm gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol edin. Eğer tarihi geçtiyse ama iyi olduğunu düşünüyorsanız, koklayarak durumu kestirmeye çalışın.

Bozuk gıdaların kötü bir kokusu olur, aroma ve dokusu da bozulur. Mantar ve bakteriler ile dolu olurlar. Hasta olmamak için, kötü kokusu ve tadı olan gıdalardan kaçının.