Kestane, kışın en çok sevilen atıştırmalıklar arasında yer alır. İster suda haşlayarak ister fırında pişirerek tüketiriz. En güzelide sokakta yapılanı. Kese kağıdının içinde, sıcak sıcak soymaya çalışırken parmaklarımızı yakarak yediğimiz. Lif açısından zengin olan bu besin kaynağını un olarak tüketmek de mümkün. İçerisinde gluten bulunmayan kestane ununu çölyak hastaları, gluten intoleransı olan ve alerjen olan bireyler kullanabiliyor. Hafif tatlı tadı, eşsiz kahverengi rengi ve yoğun tadıyla farklı tarif denemeleri yapmayı seven kişiler için de bir alternatif oluşturuyor. Kestane unu, besinlerin sindirimini kolaylaştıran, kan şekerini stabilize etmeye ve bağırsaktaki bakterileri beslemeye yardımcı olan çok miktarda diyet lifi, kompleks karbonhidratlar ve nişastalar içerir. Aynı zamanda antioksidan özelliklere de sahiptir , zamanla vücutta biriken ve hücrelere zarar veren serbest radikallerin çoğalmasına karşı vücudun daha etkin bir şekilde savaşmasını sağlar. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve magnezyumun yanı sıra metabolizmanın düzgün işleyişini sağlamak, enerji vermek, stresle mücadele etmek ve sinir sistemi dejenerasyonunu yavaşlatmak için faydalıolan B grubu vitaminleri de içerir.

Nasıl Kullanılır?


Kestane ununun aroması damaklarda iz bırakırken, dokusunun yoğunluğu nedeniyle daha nötrunlarla karışım yapmak lezzetli tarifler çıkarmanızı kolaylaştırır. Pirinç unu, mısır nişastası ve kestane unu birleşimi güzel bir karışımdır ancak yapılan ürünün türüne göre oranlar değişiklik göstermelidir. Mısır nişastasının bağlayıcılığı, pirinç ununun hafifliği ve kestane ununun doyurucu lezzetini biraraya getirebilirsiniz. Bisküvi, kek, krep ve pankek sade kestane unu ile yapmak mümkünken, ekmek yapmak için uygun değildir. İyi bir sonuç almak için, karışımın % 30 unu aşmaması önemlidir. Aksi takdirde içine çökmüş bir ekmek ile hüsrana uğrayabilirsiniz.

Kestane Unu Nerede Bulunur?

Glutensiz beslenme şeklinin artmasıyla farklı un çeşitlerinin mutfaklarımızda yer almaya başladığını görüyoruz. Özellikle organik ürün satışı yapan market ve mağazalarda kestane unu bulmak daha kolay. Tabii alternatif olarak evde sizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Nasıl mı?

Kestane Unu Nasıl Yapılır?

Bir öğütücü ya da bir mutfak robotunuz varsa kestane unu yapmak çok kolay. Kestanelerin kabuklarını soyalım. Mutfak robotunda çekelim. Daha sonra fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve çekilmiş kestaneleri yayalım. 70 derecede önceden ısttığımız fırına koyalım. Yaklaşık 3 saat kadar fırında pişirelim. kestane parçaları sertleştiğinde fırından alalım ve soğumaya bırakalım.

Soğuyan kestaneleri tekrar robotta çekelim ve süzgeçden geçirelim. Ve kestane unu hazır…