Glutensiz beslenenler mi yoksa süt ve süt ürünlerini tolere edemeyen mi ürün bulmakta daha fazla sıkıntı yaşar? Ya ikisini de aynı anda tolere edemiyorsa?

Evet, glutensiz beslenmeyi ev dışında sürdürmek ne kadar zorlayıcı ise süt ve süt ürünleri olmayan ürünleri bulmak da bir hayli zorlayıcı oluyor. Peki bu gibi durumlarda çözümü nasıl bulabiliriz?

Gluten intoleransı olan kişilerde genellikle gluten ile birlikte tolere edemediği bir kaç besin grubu çeşidi daha ardından gelebilir. Süt ve süt ürünleri bu gruplardan sadece biridir. İkisi birleştiğinde zorlayıcı süreç burada kendini gösterir. Dışarıdan satın alınan her gıdanın içerisinde gluten olmasının yanı sıra, süt, margarin, tereyağ, peynir bulunur ya da temas söz konusudur. Dolayısıyla
ulaşılan, yenilebilecek gıda sayısı da azalır.

Laktoz, glikoz ve galaktoz birleşimiyle oluşan, sütün yapısında bulunan bir süt şekeridir. Laktaz ise glikoz ve galaktozu parçalayan ve ince bağırsakta sentezlenen bir enzimdir. Eğer vüzcutta yeteri kadar laktaz sentezlenemez ise bağırsak emilimi zorlaşır ve laktoz intoleransı oluşur. Laktoz intoleransının farklı seviyeleri vardır. Bazıları için intolerans sadece sütle ilgili
olabiliyorken bazılarında peynir ve yoğurt tolere edilmeyebilir. Laktoz, süt, yoğurt, peynir, tereyağı, krema (toz ya da sıvı …) gibi birçok üründe bulunur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle yapılan testler sayesinde vücudunuzun neleri tolere edip edemediğini öğrenebilirsiniz. Tüm bu ürünleri değiştirmek için sebze alternatiflerine yönelmeniz daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

Tariflerde Süt ve Süt Ürünleri Yerine Ne Kullanılabilir ?

Süt yerine alternatif olarak;

Hindistancevizi sütü, pirinç sütü, fındık sütü, badem sütü, soya sütü kullanılabilir. Yulaf sütü de iyi bir alternatiftir ancak gluten içerir. Bu alternatifleri kullanırken kalsiyum desteğini yeteri kadar alıp almadığınızın kontrolünü sağlamakta fayda vardır.

Yoğurt yerine alternatif olarak;

Tolere derecenize bağlı olarak koyun ve keçi yoğurtları yenebilir laktozsuz yoğurtlar tercih edilebilir ancak tolere edemeyenler için bitki bazlı malzemelere yönelmek daha doğru olabilir.

Tereyağı ve kremaya alternatif;
Hindistancevizi yağı, badem yağı ve ayrıca fındık yağı tercih edebilirsiniz. İçeriğine güvendiğiniz bitkisel margarin de tercih edebilirsiniz. Krema yerine soya kreması, badem kreması veya hindistancevizi kremasıyla mükemmel tarifler yapabilirsiniz.

Peynire alternatif olarak ise;

Badem ve kajudan üretilen peynirleri tercih edebilirsiniz. Soya fasulyesinden elde edilen tofu peyniri de sizin için farklı bir alternatif olabilir.

Laktozsuz ve glutensiz yemek tarifleri yapmak mümkün. Tariflerinizi yapmak için, alternatif ürünleri kullanmak başlangıç aşamasında zor gelse de bir dönemden sonra bağırsak hareketlerinizin rahatladığını gözlemlediğinizde kendinizi hafiflemiş hissedeceksiniz. Tek dezavantajı, bitki bazlı, glutensiz ve laktozsuz alternatiflerin daha pahalı olmasıdır…

Glutensiz un, bitkisel süt ve süt ürünleriyle güzel yemekler ve tatlılar yapmak, bir kaç tarif sitesinden fikirler alıp, hayal gücümüzün bizi hangi lezzetlere taşıyacağını gözlemlemek çok da zor değil. Sadece denemek yeterli…

Dolu dolu bir yaşam için, seçimlerimizde isabetli kararlar almak beslenmedede çok kıymetli. Hızla akan yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışan bizler, yemek yemenin şölene dönüştürüldüğü anları hayal eder olduk. Gerekli özeni göstererek kendimiz doğal kaynaklar ile besleyerek şölen halini günlük koşuşturmanın içerisine entegre edebiliriz.