Göz yorgunluğu olarak nitelendirilen rahatsızlık, günümüzde eskisinden çok daha yaygın. Peki neden? Çünkü elektronik olarak ekran karşısında geçirdiğimiz vakit arttıkça, gözlerimizin dinlenme imkanı kalmıyor ve bu da gözlerde yorgunluk ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Araştırmacılar göz yorgunluğunun yapay ve yetersiz ışıklandırma, görsel ekranları uzun süreyle gözleme, kötü beslenme, göz kaslarının yetersizliği, psikososyal ve duygusal gerilim ile yaşlanmadan ciddi anlamda etkilendiğini belirtiyorlar. Kuruluk, kaşınma, kızarma, azalan görüş gibi belirtilerden kurtulmanın yolları da elbette mevcut ve bunlar arasında ekrana bakmaya ara verme, göz egzersizleri yapma gibi çözümler de bulunuyor.

Göz Yorgunluğu Nedir?

Göz yorgunluğu gözlerdeki kasları ve sinirleri etkilemektedir ve astenopi olarak da adlandırılmaktadır. Göz yorgunluğunda, küçük kaslar ve göz sinirleri aşırı çalışır, streslenir ve yorulurlar. Pek çok diğer göz hastalığının aksine, göz yorgunluğu herhangi bir medikal ya da genetik göz probleminiz olmasa da ortaya çıkabilir. Ayrıca gençlerde de görülebilir. Pek çok kişide belirtiler arasında baş ağrısı, odaklanma zorlukları, göz çevresinde ve içinde ağrı, hatta kaşıntılar bulunmaktadır.

Gözlerin yorulduklarını pek çok kişi bilmez ancak sürekli resimlere bakmak, yazı okumak, hareket eden objeleri takip etmek oldukça fazla çaba ister. Zira gün boyunca çevremizdeki görsel bilgileri gözlerimiz ile alırız. Ayrıca gözlerimiz çok fazla ışığa, uykusuzluğa, beslenme eksikliğine, kas gerilimine ve çevresel kirliliğe karşı da oldukça hassastırlar.

Göz Yorgunluğunun Yaygın Belirtileri ve Semptomları

  • Gözlerde yanma hissi.
  • Alın ve göz çevresinde ağırlık hissi.
  • Gözlerin arasında, arkasında veya yanlarında baş ağrısı oluşması.
  • Gözlerde kızarıklık veya inflamasyonlar, kuruluk.
  • Göz çevresinde dinlenince azalan ağrılar ve acılar.
  • Okuma, bilgisayar karşısında durma veya çalışma gerekmeyen günlerde azalan semptomlar.
  • Zihin bulanıklığı veya gerilim sebebiyle konsantrasyon zorlukları.
  • Bazı vakalarda görüşün bulanması.

Göz Yorgunluğu Sebepleri ve Risk Faktörleri

En sık karşılaşılan risk faktörleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Elektronik cihazlar karşısında saatler geçirmek. Buna bilgisayar, telefon, tablet, televizyon da dahil. Bu cihazlardan gelen ışınların pek çoğu mavi ışıktır ve bu da baş ağrılarına, göz ağrılarına ve semptomlara sebep olur.
  • Çok fazla video oyunu oynamak.
  • Gözlerinize çok yakın duran nesnelere sürekli bakmak.
  • Gözleri hali hazırda yoran diğer göz rahatsızlıklarına sahip olmak.
  • Güneşte gözlüksüz ve şapkasız şekilde çok vakit geçirmek.
  • Çok yorgun olmak ve kronik stres sahibi olmak.

Göz Yorgunluğu İçin 7 Doğal Tedavi

Elektronik Cihazlara Biraz Ara Verin

Yorulan gözlerin en büyük sebeplerinden bir tanesi, ekrana bakma sendromudur. Bu sendrom bilgisayarı çok uzun zaman kullanma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bilgisayara bakmaya, telefon kurcalamaya, okumaya veya yakın objelere odaklanmaya ara vermelisiniz. Gün boyunca göz kırpmak için yeteri kadar vakit ayırın ve bir kaç dakika gözlerinizi kapatarak onları dinlendirin. Biraz su almak için ara verin, masanızdan kalkın ve esneme hareketleri yapın, hatta dışarıda biraz yürüyüş yapın.

Rahatlatıcı Göz Egzersizleri Yapın

Bilgisayar başında çok vakit geçiren ve okuyan öğrenciler, göz yorgunluğu riski altındalar. Bu yorgunluğun belirtilerini azaltabilmek için internette bulabileceğiniz bazı göz dinlendirme egzersizlerine göz atabilirsiniz.

Gözlerinizi Güneşten Koruyun

Güneş maalesef gözlerimize bol miktarda UV ışını gönderir ve bunun yanında elektronik cihazlar da mavi ışık yayarlar. Bu durum göz yorgunluğu ve baş ağrısını daha kötü hale getirir. Gözlerinizi güneşten korumak için güneş gözlüğü takın ve güneşi engelleyen bir şapka giyin. Ayrıca güneşe doğrudan bakmayın ve yaz aylarında güneşin zirvede olduğu saatlerde dışarı çıkmayın.

Okuma Yaparken Odadaki Işığı Arttırın

Az ışık bulunan ortamlarda odaklanmaya çalışmak, okumak veya TV seyretmek, gözlere baskı yapar. Bu nedenle odada yeterince ışık olduğundan emin olmalısınız.

Okumak Yerine Dinlemeye Çalışın

Eğer bilgisayarda okuma yaparken çok fazla vakit harcıyorsanız, video veya sesli kitapları dinlemeye çalışın ve gözlerinizin dinlenmesine müsaade edin. Her gün kağıttan veya bilgisayardan küçük fontlu yazıları 8-9 saat boyunca okumaya çalışmak yaygın karşılaşılan bir durum ve pek çok kişi işten eve gelince de bir şeyler okuma çabasına devam ediyor. Bu ise gözlerin dinlenmesine fırsat bırakmıyor.

Yeterince Uyuyun ve Dinlenin

Eğer bütün vücudunuz zaten yorgun ve uykusuzsa, gözlerinizdeki kaslar daha da yorulacaklardır. Bu aşırı yorgunluğa engel olabilmek için her gece yeteri kadar uyumalısınız. Pek çok yetişkin için günde 7-9 saatlik bir uyku yeterli olmaktadır. Uykuya destek olmak için öz yağlardan faydalanabilir, odadaki sıcaklığı düşürebilir ve uyku pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz. Eğer kuru bir ortamda uyumaya çalışıyorsanız gözleri nemli tutmak için bir oda nemlendirici de kullanabilirsiniz.

Gözlerinizi Sağlıklı Tutun

Vücudun inflamasyon düzeyini düşük tutmak ve yaşlandıkça gözleri sağlıklı tutmaya çalışmak, bu göz yorgunluğunun daha ciddi bir probleme dönüşmesine engel olacaktır. Bunun için şunlardan kaçınmalısınız:

  • Kötü bir beslenme düzeni, diyabet, kan basıncı değişimleri
  • Kronik stres sebebiyle kas gerilimi
  • Hareketsiz hayat tarzı, toksisite, sigara ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle hızlanan yaşlanma
  • Vitaminler, mineraller, antioksidanlar bakımından zayıf bir beslenme

Gözlerinizi desteklemek için besin değerleri bakımından zengin gıdalar tüketmeli, yeterince fiziksel aktivitede bulunmalı ve stresi yönetmelisiniz.