Gribin erken belirtilerini saptamak, virüsün yayılmasını önleyebilir ve kötüleşmeden önce hastalığı tedavi etmenize yardımcı olabilir. Erken belirtiler şunları içerebilir:
• Ani veya Aşırı Yorgunluk • Vücut Ağrıları ve Titreme • Öksürük • Boğaz Ağrısı • Ateş • Gastrointestinal Problemler
Ancak çocuklarda bu belirtilerin yanı sıra daha değişik ve sık görülmeyen belirtiler de ortaya çıkabilir.

1.Ani veya Aşırı Yorgunluk

Kışın gelmeye başlamasıyla birlikte kısalan günler ve azalan güneş ışığı sizi yorgun hissettirir, ancak yorulmak ile aşırı yorgunluk yaşamak arasında fark vardır. Ani, aşırı yorgunluk en erken grip belirtileri arasında yer alır ve diğer belirtilerden önce ortaya çıkabilir. Yorgunluk aynı zamanda soğuk algınlığının bir belirtisidir, ancak gripte daha sık görülür. Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, normal aktivitelerinizi etkileyebilir, bu nedenle aktiviteyi sınırlamak ve vücudunuzun dinlenmesine izin vermek önemlidir. Evde kalıp dinlenmek sizin için en harika önlem olabilir. Evde istirahat edin,  böylece bağışıklık sisteminizin virüse karşı savaşmasına yardımcı olmuş olursunuz.

2.Vücut Ağrıları ve Titreme

Vücut ağrıları ve titreme en yaygın grip belirtilerinden biridir. Eğer grip virüsüne yakalanacaksanız vücudunuzun her yeri aşırı ağrımaya başlar, bu vücut ağrılarını yeni bir egzersiz gibi başka bir sebepten sanmanız erken teşhisi zorlaştırır. Vücut ağrıları vücudun herhangi bir yerinde, özellikle baş, arka ve bacaklarda ortaya çıkabilir.
Grip ve ağrının şiddetlenmesinden sonra, ateş gelişmeden önce titreme olabilir. Kendinizi sıcak bir battaniye ile sarmak vücut sıcaklığını artırabilir ve titreme azaltılır. Vücut ağrınız ve titremeniz varsa, parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçları eczanelerden alabilirsiniz. Ancak sıkı bir önlem için bir doktora görünmeniz de gayet uygun olur.

3.Öksürük

Sürekli ve giderek şiddetlenen bir öksürük erken bir hastalığa işaret edebilir ve gribin bir uyarı işareti olabilir. Grip virüsü, aynı zamanda hırıltılı soluma ve göğüs sıkışması ile birlikte öksürüğe de neden olabilir. Balgam veya mukus öksürmek mümkündür, ancak gribin erken evrelerinde nadirdir.

Astım veya amfizem gibi solunum yolları sorunlarınız varsa, daha fazla komplikasyonu önlemek için doktora danışmanız gerekebilir. Ayrıca, eğer renkli balgam fark ederseniz, bir doktora gidin. Grip komplikasyonları, bronşit ve zatürre habercisi olabilir. Öksürüğünüzü sakinleştirmek için doktorunuz öksürük damlaları veya öksürük ilacı verebilir. Ayrıca, vücut direncinizi korumak ve boğazınızı tahriş etmemek ve rahatlatmak için su için, ayrıca  kafeinsiz çaylarla da sıvı takviyesine devam edin. Kafeinsiz çaylar (ıhlamur vb.) boğazınızı yumuşatmaya yardımcı olur, acıyı önler. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için daima öksürüğünüzü elinizle kapatın ve sık sık kullandığının mendili değiştirin.

4.Boğaz Ağrısı

Grip belirtilerinden biri olan öksürük, hızla bir başka belirti olarak boğaz ağrısı oluşturabilir. Bazı virüsler öksürmekten şişmiş bir boğaza neden olabilir. Gribin en erken evrelerinde boğazınız yırtılmış gibi hissedebilirsiniz, bu tahriş olmuş bir boğazın habercisidir. Yiyecek veya içecekleri yuttuğunuzda, ya da yutkunduğunuzda garip bir his de hissedebilirsiniz. Boğaz ağrısı yaşıyorsanız, virüs ilerledikçe muhtemelen daha da kötüleşecektir. Kafeinsiz çay, tavuk çorbası ve bol bol su için. Ayrıca bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat koyup, iyice karıştırıp, toz maddeleri suyun içinde erittikten sonra bu sıvıyla gargara yapabilir ve boğazınızdaki ağrıyı ve enfeksiyonu azaltabilirsiniz.

5.Ateş

Gribin bir diğer belirtisi de yüksek ateştir; vücudunuzun bir enfeksiyonla mücadele ettiğinin bir işaretidir. Griple birlikte ateşiniz 38˚C veya daha yüksek olabilir. Ateş, gripin erken evrelerinde sık görülen bir belirti olmakla birlikte, grip olan herkesin ateşi çıkmak zorunda değildir. Yani grip olduğunuzda muhakka ateşinizin de çıkacağını sanıp korkmak ve telaşlanmak yersiz olur. Ayrıca, virüs vücuttaki seyrini tamamlarken, ateşli veya ateşsiz soğuk soğuk titremeler yaşayabilirsiniz. Asetaminofen ve ibuprofen, gayet etkili ateş düşürücülerdir, kullanabilirsiniz; ancak bu ilaçlar virüsü tedavi edemezler. Sadece ateşi düşürürler. Yanına başka ilaçlarla takviye yapmanız gerekebilir.

6.Gastrointestinal Problemler

Erken grip belirtileri; baş, boğaz ve göğüs altına uzanabilir. Virüsün bazı türleri ishale, mide bulantısına, mide ağrısına veya kusmaya neden olabilir. Su kaybı(dehidrasyon), ishal ve kusmanın tehlikeli bir sonucudur. Dehidrasyonu önlemek için, spor içecekleri, meyve suları, kafeinsiz çaylar ve elbette ki bol bol ılık su için.

Çocuklarda Görülebilen Ekstra Belirtiler

Grip virüsü, çocuklarda yukarıdaki belirtilere neden olabileceği gibi, tıbbi yardıma ihtiyaç duyabileceği daha farklı başka belirtilere de sahip olabilir. Bu grip belirtileri şunlar olabilir:

  • Gözyaşı olmadan ağlamak
  •  Çiş yaparken zorlanmak, acı
  •  Yemek yiyememek, iştahsızlık
  •  Yeterince sıvı tüketmemeye başlamak
  •  Ateşle gelen isilik
  •  Uykudan uyanamama

Çocuklarda grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkı bilmek zor olabilir. Hem soğuk algınlığı hem de grip olması durumunda, çocuğunuz öksürük, boğaz ağrısı ve vücut ağrıları yaşayabilir, ancak grip belirtileri daha şiddetli olur. Çocuğunuzun ateşi yoksa, bunun yerine soğuk algınlığının bir işareti de olabilir. Yine de çocuğunuzun yaşadığı herhangi bir belirti ile ilgili endişeleniyorsanız, çocuk doktoruna göstermeniz gerekir.

Acil Durum Belirtileri

Grip ilerleyici bir hastalıktır. Bu, semptomların düzelmeden önce kötüleşeceği anlamına gelir. Herkesin grip virüsüne karşı göstereceği belirtiler aynı olmayabilir. Genel sağlığınız belirtilerinizin ciddiyetini belirleyebilir. Grip virüsü, hafif veya ağır olabilir. Griple beraber bir de aşağıdaki belirtilere sahipseniz hemen bir acil servise gitmelisiniz:

  • Göğüs sıkışması
  • Solunum zorluğu
  • Aşırı su kaybı, dehidrasyon
  •  Soluk, mavimsi cilt ve dudaklar
  • Baş dönmesi ve denge kaybı
  •  Tekrar tekrar yükselen ateş
  •  Kötüleşip artan öksürük

Gribi Erkenden Teşhis Ettiyseniz,

Grip tanısı aldıysanız, kendinize makul bir iyileşme süresi verin. 24 saat boyunca ateşinizin çıkmadığını görünceye kadar işinize geri dönmemeniz gerekir. Ateşiniz yoksa bile, diğer semptomlar düzelene kadar evde kalmayı düşünmelisiniz. Yorulmadan normal faaliyetlerine devam edebildiğinizde, işinize veya okulunuza dönmek güvenlidir. İyileşme hızı değişkendir. Kendinizi iyi hissettikten sonra bile, birkaç hafta boyunca yorgunluk yaşarsınız. Grip geri gelirse veya iyileşir gibi olduktan sonra tekrar daha da şiddetle geri dönerse tekrar bir doktora görünün.