Güçlü kişisel sınırlar belirlemek, hem ruh sağlığını oluşturmak hem de korumak için önemlidir. Ne yapacağımıza ve bize nasıl davranılacağına ilişkin sınırlar, sağlıklı ilişkiler sürdürmemize yardımcı olur. İşte sağlıklı sınırlar koymak için altı ipucu:
1.Sınırlara Sahip Olmayı Ve Saygılı Davranılmayı Hak Ettiğinizi Kabul Edin
Kişisel sınırlar koyamamamızın veya bu sınırları koruyamamamızın bir nedeni, onları hak etmediğimize dair yanlış inançtır. Sizin nezaket ve saygıyla muamele görmeyi hak etmeyen hiçbir karakter özelliğiniz veya inancınız yok. Biri sizden hoşlanmayabilir, ancak tüm insanlar, insanlığın doğasında var olan kaliteye sahiptir. Eğer biri size normal nezaketten daha az davranırsa, bunu belirtme ve size saygılı davranılmasını bekleme hakkınız vardır.
Herhangi bir yerde saygısızlıkla karşılaştığınızda bunu açık bir şekilde belirtmeden önce aklınızdan neler geçiyor? Durumu abarttığınızı ya da buna katlanmak zorunda olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu tamamen bir yanılsama.
Saygıyla muamele görmeyi hak ediyorsunuz bu konuda endişeniz olmasın olmasın.
2.Sınırlarınızı ve Değerlerinizi Bilin
Kimse için bir şey yapmak zorunda değilsiniz. Kişisel sınırlarınızı ve değerlerinizi bilerek, sizin için anlamı olan isteklere evet demek ve insanlar hoşnut olmadığınız eylemlerde bulunmanızı istediğinde sınırlar koyma ve bunu reddetme hakkına sahipsiniz. Bir iş arkadaşınızın bağış toplama etkinliğini desteklemeniz, bir gönüllü projesini üstlenmeniz veya başka biri için önemli olduğundan dolayı belirli bir şekilde onay vermeniz gerekmez. Zamanınızı nasıl geçireceğinize siz karar vermelisiniz. Sizin için önemli olan eylemleri gerçekleştirmeyi seçme özgürlüğünüz olduğunu unutmayın.
3.Tutarlı Ol
Bazı insanlara “Hayır”ın kabul edilemez bir cevap olduğu öğretildi ve bu nedenle, siz onların talebini kabul edene kadar sizi aynı soruyla tekrar tekrar rahatsız edecekler. Yerinizi koruyun. Bir çocuğa, cevabınızı tekrarlayarak bir karar verdiğinizi öğretebileceğiniz gibi, diğerlerine de tutarlı davranarak sınırlarınıza saygı duymayı öğretirsiniz. Hatta “İsteğinizi yerine getiremeyeceğimi daha önce söyledim” gibi bir şey söyleyerek sınırlarınızı güçlendirebilirsiniz. Lütfen sormayı bırak. Cevabımı onurlandırmamanı saygısızca buluyorum.”
4.İstediğiniz Zaman “Hayır” Deyin
Bir işi yapacak en iyi kişi olabilirsin. Diğerlerinden daha fazla beceriye sahip olabilirsiniz. Zamanınız var gibi algılanabilirsiniz. Diğerlerinden daha fazla kaynağınız olabilir. Bunların hiçbiri önemli değil. Bir şey yapmak istemiyorsanız, “hayır” deyin. Zamanınızı, enerjinizi ve kaynaklarınızı sizin için değeri olan faaliyetlere ve insanlara odaklarsanız, yapmaya karar verdiğiniz faaliyetler için daha fazla öz saygı ve coşku geliştireceksiniz.
Sorulmak gurur verici, ancak bu bir istekleri kabul etme zorunluluğu getirmez.
5.İhtiyaçlarınıza Ve Hislerinize Dikkat Edin
Aşırı taahhütte bulunmamızın yollarından biri, sınırlarımız zorlandığında veya ihlal edildiğinde ihtiyaçlarımıza ve duygularımıza dikkat etmemektir. Duygularımızı göz ardı ederek potansiyel olarak depresyon, kaygı veya düşük öz-değer duygularını kötüleştirebiliriz. Hayatınızda ne hissettiğiniz ve ne istediğiniz önemlidir. Biri size bir istekte bulunduğunda veya size uygun olmayan bir şekilde davrandığında iç sesinizi dinleyin.
6.Açık Ve Net Bir Şekilde İletişim Kurun
Birinin sınırlarınıza saygı duymasını istiyorsanız, neye ihtiyacınız olduğunu açıkça belirtin. Bir açıklama borçlu değilsin. Takip edilmeniz veya taciz edilmeniz uygun değil. Cevabınız, “Beni düşündüğünüz için teşekkür ederim, ancak bu projeyi üstlenmeye istekli değilim” ile “‘hayır’ dedim ve tartışmaya açık değilim” arasında herhangi bir şey olabilir. İsteğinizi daha da ileri götürün. Açıklık ve kararlılıkla konuştuğunuzda, sınırlarınıza saygı duyulması daha olasıdır.
Keyifli ve enerji dolu bir gün dilerim.
Dr. Yasemin GEÇERLER