Bağırsak mikrobiyomunu araştıran araştırmacılar, nasıl ki her gün lif tüketmeniz gerekiyorsa, fermente edilmiş gıdalara da uyum sağlamamız gerektiğini tavsiye etmektedir.

Hemen hemen herkes yoğurdu sever. İnanılmaz bir tadı vardır, hoş bir dokuya sahiptir ve sağlık açısından birçok faydaları bulunur. İnanılmaz bir tadı vardır, hoş bir dokuya sahiptir ve sağlık açısından faydalıdır. Yoğurt, bağırsak sağlığı açısından olağanüstü fermente gıdalardan biridir. Nebraska-Lincoln Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomunun ince ayrıntılarını incelemektedir.   . Bağırsak mikrobiyolojisi hakkında daha iyi bir anlayışın kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve inflamatuvar hastalıkların yaygınlığının azalmasına yardımcı olacağı umut edilmektedir.

Fermente Gıdalar Hakkında

Fermente gıdalar işlenmiş gıdaların orijinal hali olarak kabul edilir. Fermantasyon gıdaları besleyici ve lezzetli tutmak için koruma sağlar.  Halk sağlıklı gıdaya daha çok ilgi duyduğu için fermente gıdalar son yıllarda popülerlik kazanmaya başlamıştır. Bilim insanları, sindirim ve genel sağlık için mikroorganizmaların önemli işlevleri hakkında daha fazla bilgi edinmeye devam etmektedir.

Yoğurt dışında fermente yiyecek ve içecek örnekleri arasında şarap, bira, peynir, salam, fermente turşu, kahve, ekmek ve çikolata bulunmaktadır.  Bu maddeler yararlı bakteriler, mantarlar ve mayalar tarafından değiştirilmiştir.  Bu gıdalar, değişimden sonra uzun süreli tüketim için güvenlidir. Birçok durumda fermantasyon, gıdayı çok daha sağlıklı ve lezzetli hale getirir.

Araştırma Hakkında

Araştırmaya, başarılı bir gıda bilimi araştırmacısı olan Robert Hutkins öncülük etmektedir.  California Üniversitesi’nden Maria Marco da ayrıca çalışmaya liderlik etmektedir.  Hutkins ve Marco, yoğurt gibi belirli fermente gıdaları tüketmenin faydalı mikroorganizmaların sayısını arttırıp artırmadığını belirlemek amacıyla bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip ile birlikte çalışmaktadır.

Önceki çalışmalar, yoğurt, miso ve lahana turşusu gibi gıdaların azalan şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve diğer sağlık sorunları oranları ile bağlantılı olduğunu kanıtlamıştır.  Hutkins ve bir düzine diğer araştırmacı bu verileri incelemektedir.  Hutkins verilerin, yoğurt gibi fermente gıdaların tüketilmesinde çok sayıda sağlık yararı gösterdiğini belirtmektedir.  Fermente gıdaların tüm beslenme biçimlerine dahil edilmesini önermektedir.

Hutkins’in Özgeçmişi

Hutkins, Nebraska Gıda Sağlığı Merkezi’ne üyedir.  Bu grup geçtiğimiz yıl bağırsak mikroplarının hastalıkları nasıl engellediğini ve insan sağlığını nasıl artırdığını incelemek için kurulmuştur.  Bu; gıda, hayvan ve bitki bilim insanlarının, insan mikrobiyomunun yanı sıra bağırsakta bulunan mikroorganizmaları güçlendiren gıdaları belirlemek ve geliştirmek amacıyla tıp uzmanlarının yakın bir şekilde çalışmasıdır. Bu bilim adamları, vücudun bağışıklık sistemini ve metabolik süreçleri güçlendiren gıdaları geliştirme üzerine yoğunlaşmaktadır.

Mikroorganizmalar Hakkında

Bağırsakta bulunan mikroorganizmalar, kişinin tükettiği gıdalarla beslenir.  Bu nedenle beslenme biçiminin, bağırsak mikrobiyomunun işlevselliğini belirleyen önemli bir faktör olduğu şaşırtıcı olmamalıdır.  Bu, hastalıklardan kaçınma ve hastalıkları tedavi etme konusundaki düşüncelerimizi değiştirmek amacıyla tarım ve tıbbı birleştirmek için mükemmel bir fırsattır.  Fermantasyon yöntemlerinin temel özelliklerinin daha iyi bilinmesinin, sağlık açısından bilgi sağlaması umulmaktadır.  Bununla birlikte, günümüzde yalnızca yoğurdun sağlık açısından bazı faydalar sağladığı tespit edilmiştir. Avrupa sağlık yetkilileri bunu tanımıştır.

Hutkins’in Bulguları

Hutkins ve de Hollanda, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda ve Fransa’dan araştırmacılar, fermente gıdalar üzerine yapılmış en son araştırmaların kapsamlı bir incelemesini takiben ümit verici bulgulara sahip olmuştur.  Grup, mikrobiyomların sağlık üzerindeki etkisindeki artan ilginin, içecekler ve gıdalar yoluyla gastrointestinal sisteme ulaşan mikroorganizmaların işlevlerini incelemek için ek araştırmalarla birlikte klinik araştırmaların haklılığını ortaya çıkardığını belirlemiştir.

Hutkins grubundaki çalışmalardan bazıları, yoğurt tüketiminin azalan diyabet oranları ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.  Ek araştırmalar, yoğurt ile sindirim, tansiyon, osteoporoz ve kolesterol arasında yararlı ilişkilerin bulunduğunu tespit etmiştir.  Belirli bir çalışma, günlük olarak yoğurt tüketenlerin daha az sinirli olduğunu tespit etmiştir.