GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN DİKKAT!
Yaz gelmek üzere, en önemli şey ise güneşin zararlı etkilerinden cildimizi korumak.
Bu nedenle BeStyle Magazine Güzellik Direktörü Esra ÖZÜBEK, Ayşe Tolga İyi Yaşam okurlarına özel yaz ayları yaklaşırken bizi oldukça ilgilendiren konulardan birine değindi. Bronzlaşmaya çalışırken cilt sağlığımıza da dikkat etmeliyiz. Cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumadığımız sürece istediğimiz görünüme ulaşamayız. Henüz yaz bakım alışverişi yapmamışken sizin için hazırladığımız önerilere mutlaka göz atın!
Güneş&tatil&yaz üçlüsü kapıya dayandı. Sağlıklı ama bronz bir tenle aynalara gülümsemek hepimizin hayali. Zaten kısıtlı bir süre için tatile gidiyoruz, bari gittiğimiz ten rengimizden anlaşılsın diye bavulumuza güneş kremleri almayı ihmal etmiyoruz. Peki çantamıza mutlaka koymamız gereken güneş ürünlerini neye göre seçmeliyiz? Hangi kriterleri dikkate almalıyız? Eczanede satılan dermokozmetik ürünlere mi, parfümerilerde satılan selektif ürünlere mi yoksa marketlerde satılan daha makul fiyatlı ürünlere mi çantamızda yer açmalıyız. Cevap çok basit. Birinci olarak seçtiğimiz ürünün mutlaka etiketini ve içeriğini iyi okumamız gerekiyor. Ayrıca UVA ve UVB’ye karşı da bizi iyice koruyacağına emin olmamız şart. Peki nedir UVA ve UVB? Ve iyi bir güneş kremi nasıl seçilir? İşte bütün bunları Uzman Doktor Betül Şengör’e sorduk.
Güneş Kremlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Uzman Doktor Betül Şengör bu soruya cevap vermeden önce mini bir açıklama yapmayı uygun görüyor. “Güneş ışınlarının ultraviyole olduğu ve ultraviyolenin
A, B ve C olmak üzere isimlendirilen dalga boylarının cilt üzerindeki etkilerinin neler olduğunu açıklamakta fayda var. UVA ve UVB, epidermisi ve dermisi
direkt olarak etkileyebilen dalga boylarına sahiptir. Özellikle UVA, dermise
kadar inebilmesi nedeniyle daha tehlikelidir. Bu durumda ultraviyolenin olumsuz etkilerini engelleyen SPF (Sun Protection Factor: Güneş Koruma Faktörü) dosttur diyebiliriz. Çünkü öncelikle cildimizin kanser olmasını ve mevcut benlerin kötüye dönüşmesini engellemeliyiz.
Ultraviyole ışınlarına belirli saatlerde ve belirli bir süre korumasız olarak maruz
kalmak, D vitamini sentezi için çok önemlidir. SPF kullanırken ürünün içeriğinin
ne olduğu araştırılmalıdır. Gerçek bir koruyucunun standart bazı özellikleri vardır, bunların ürün içerisinde olup olmadığı bilinmelidir. Güneşe karşı perde görevi gören bu koruyucu maddeler, yüksek filtre özellikli mineral ve metallerden oluşmaktadır.
Son yıllarda güneş koruyucu kremlerin çeşitliliğinde büyük bir artış vardır. Hemen hemen çoğu hem ultraviyole A hem de B’ye karşı etkili, bazıları infrarede karşı da etkili ürünlerdir. İçeriklerinde mineral bazlı (çinko oksit) ve filtre etkili bariyer görevi iyi olan (meroxyl gibi) birçok madde bulunmaktadır. Çocuklarda da güvenle kullanılabilen bu ürünleri seçerken cildimizin tipine uygun ve en az 15-30 ve üstü koruma faktörüne sahip olmalarına dikkat edilmelidir.
Mineral bazlı korumalar ne kadar sağlıklıdır?
Çinko oksit ve titanyum dioksit fiziksel koruma sağlar, güneşi yansıtarak cilde
geçirmez, ancak UVA için etkili engelleyicinin kimyasal içeriklerde daha iyi olduğu bilinmektedir. Mineral bazlı veya fiziksel koruyucuların çocuklara daha uygun olduğu düşünülmekle birlikte UV endeksi yüksek olan durumlarda bunlar yetmeyebilir. Hatta çinko oranı yüzünden cildi fazla kurutarak koruyuculuğu değişebilir; bu durumda cildi iyi nemlendiren antioksidan içerikli bir güneş koruyucu daha uygun olacaktır. Çevresel etkenlere karşı ve ultraviyolenin yol açtığı hasarın tedavisine yönelik olarak, zengin antioksidan içerikli yeni nesil güneş koruyucular aynı zamanda UVA için de koruma sağlayarak daha etkili olabilmektedir.”
Son söz olarak belirtelim ki, aynalara dostça gülümsemek, güneş yanığı sıkıntısı çekmemek, sonradan lekelerin oluşmasına dur demek için mutlaka güneş kremi kullanmalıyız. Ayrıca denize girmeden önce ve sonra krem sürmeyi yinelemeliyiz. Bütün bunlara ek olarak da güneş kremi kullanmayanlara da güçlü bir krem kullanmalarını önermeliyiz. Herkese şimdiden iyi tatiller ve sağlıklı güneşlenmeler…
Resimleri göremiyoruz 🙁 revize edebilir misiniz?
Tamda şuara aradığım şey lütfen yardımcı olurmusunuz?
Guinot ve peter thomas ürünleri ni önerir misiniz peki ne kullanacağıma karar veremedim cildim karma hassas cevaplayabolurseniz sevinirim..
İkisi de marka hayatım hangi uygulama yapılacak onu sorarsanız yardımcı olmaya çalışayom
Merhabalar, acaba hangi markayı hangi faktör tam adını yazar mısınız güneş kreminin. Çok marka olduğu için arada kaldık malesef.
Hasas bir cildim var. Yuzumde lekenve ben olusumuna musait. Dogru ve uygun fiyatta gunes kremi ariyorum.
Gunes kremi tavsiyeniz var mi
Epilasyona giren ciltler e vitamini içermeyen ürün kullanmalı tüyleri besler dediler ama hepsinin içeriğinde ya e vitamini yada tokopherol asetat var yazıyor ürün bulamıyoruz öneriniz varmı acil!!!!!!!
Cildinizi derin nemlendirecek tatlı badem yağı ile cildi besleyin..
Marka olarak e vitamini içermeyen markayı eczacınıza sorabilirsiniz
9 aylık bebeğim için bir güneş koruyucu almak istiyorum.önerebilir misiniz?