Havalar iyice ısındı. Bu sıcak havalarda dışarıda yarım saat dolaşsak nefes almaya halimiz kalmıyor. Ofislerde, evlerde serinlemek için klimalar açıldı, camlar, kapılar sürekli kapalı. Tüm gün neredeyse hiç temiz hava alamıyoruz. Hal böyle olunca da oksijensizlikten, enerjisiz, halsiz kalıyoruz. Aslında tüm yıl büyük bir koşturmaca içinde geçtiği için de genel bir yorgunluk hali içinde tatili bekliyoruz. Deyim yerindeyse, neredeyse uyuşmuş gibiyiz. İşte bu halsizliği bir nebze olsun yenebilmek, hafifletebilmek için size bazı tavsiyelerim olacak. Bu dönemlerde yediklerimiz, içtiklerimiz, yaşam alışkanlıklarımız çok önemlidir. Sağlıklı yönde alabileceğimiz her türlü önlem bizim enerjimizi artıracaktır.

Enerji kazanmak için neler yiyelim?

  • Elma

Gün içinde bir tane elma yiyerek ihtiyaç duyacağınız pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün. Elma, sayesinde yorgunluklar azalır, ruhsal ve fiziksel anlamda enerji, dinamizm kazanabilirsiniz. İşte bu sebeple işe giderken çantanıza bir tane elma koymayı unutmayın.

  • Muz

Yorgunluğun, halsizliği en önemli sebeplerinden birisi enerji kaybetmiş olmaktır. İşte bu enerjiyi en hızlı ve kolay şekilde geri kazanabilmek için gün içinde, daha doğrusu öğleden sonraları bir tane muz tüketin.

  • Üzüm

Protein ve lif açısından çok zengin olan üzüm tam anlamıyla bir yaz enerjisi meyvesidir. C, E, K vitaminleri, sodyum, kalsiyum, potasyum, bakır, demir, magnezyum ve çinko içeren üzümden bir salkım yediğinizde ihtiyaç duyacağınız enerjiye sahip olabilirsiniz. Özellikle de yaz sıcağında buzdolabından alıp yiyeceğiniz bir salkım üzüm sizi kendinize getirecektir.

  • Kayısı

Kayısı; A, B, C vitaminleri bakımından çok zengin bir meyvedir. İçeriğinde bulunan mineraller ve antioksidanlar dolayısıyla kayısı vücuttaki toksinlerin atılmasına, vücudun canlanmasına yardım eder. Yaz günlerinin bitkin ruh halinden, halsizliğinden kurtulmak için gün içinde 3-5 tane taze kayısı tüketmekte fayda var.

  • Karpuz

Yaz denince ilk olarak akla gelen meyvelerden birisidir karpuz. Yazın kavurucu sıcaklarında vücudunuzun kaybettiği suyu ve enerjiyi karpuzla kazanabilirsiniz. Karpuzun içerdiği vitaminler, mineraller ve özellikle de likopen halsizliği giderir, kısa sürede enerji verir. Bunun için buzdolabından bir dilim karpuz alın.

  • Havuç

Halsizlik, genellikle vücudun dirençsiz kalmasından kaynaklanır. Bu halsizliği gidermek için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, size enerji verecek besinler tüketmeniz gerekiyor. Mevsim ister yaz, isterse kış olsun bir tane havuç yiyerek halsizlikten kurtulabilirsiniz.

  • Maydanoz

Neredeyse tüm sağlıklı beslenme programlarında kendine bir yer bulan maydanoz, tam bir antioksidan, vitamin ve mineral deposudur. Yaz, kış rahatlıkla bulunabilen ve tüketilebilen maydanoz, özellikle C vitamini içeriğiyle yorgunluğu, halsizliği gideriyor. Güne enerjik başlamak için sabah kahvaltıda bir tutam, öğleden sonra işe konsantre olabilmek için üzerine limon sıkılmış bir tutam maydanoz tüketilmesi öneriliyor.

  • Tere

Gün içinde kendisini uyuşuk, halsiz hissedenler bir tutam ya da yarım demet tere tüketerek kaybettikleri enerjiyi geri kazanabilirler. Tere; A ve C vitaminleri, potasyum, demir, folik asit ve lif içeriğiyle tam bir enerji kaynağıdır.

  • Yoğurt

Sindirim ve bağışıklık sistemlerinin fonksiyonlarını destekleyen, faydalı probiyotikler içeren, kalsiyum deposu olan yoğurt, kesinlikle tam bir enerji kaynağıdır. Günün her saatinde bir kase yoğurt sizin halsizliğinizi giderecektir.

  • Bal

Balın enerji verici özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sabahları kahvaltı yapmaya vaktiniz olmuyor ve gün içinde ne yeseniz istediğiniz enerjiye sahip olamıyorsanız sabahları bir bardak sütün içine bir tatlı kaşığı bal karıştırıp için. Size tüm gün yetecek enerjiyi kazanmış olursunuz.

Enerji kazanmak için neler içelim?

Yaz aylarında hissettiğiniz halsizliğin en önemli sebeplerinden birisi vücudun susuz kalmasıdır. Yazın, normal hava şartlarında bir gün içinde ihtiyaç duyduğunuzdan sudan çok daha fazlasına ihtiyacınız var. Sıcak havalarda çokça terlediğiniz için vücutta su kaybı olur, susuzluk da aslında tam olarak enerjisizlik anlamına geliyor.

  • Su

Her sağlıklı kişinin günde en az 2 litre su içmesi gerektiğine dair pek çok bilgiye sahibiz. Ancak bu 2 litre her koşulun normal seyrettiği durumlar için geçerlidir. Bu bakımdan yazın sıcağında terleyerek su kaybı yaşadığımız düşünüldüğünde günde ortalama 2 buçuk litre suya ihtiyaç duyuyoruz. Bir kerede 1 litre su içmek değil, gün içinde yudum yudum, bardak bardak su içerek, yanımızda her daim bir şişe su bulundurarak susuzluğu yenmek, vücudun ihtiyacı olan suyu kazanmak mümkün.

  • Yeşil çay

Yeşil çay, vücudumuzu toksinlerden arındırıcı, ödem attırıcı, enerji verici çok sağlıklı bir içecek alternatifidir. Bu sebeple yaz, kış vücudumuzdan fazlalıkları atmak, halsizliği önlemek için günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmek gerekiyor. Yazın sıcak havalarda yeşil çayı sıcak değil de demledikten sonra yeşil çayımıza 2 küp buz ekleyerek tüketmek çok daha ferahlatıcı olacaktır.

  • Maden suyu

Mineral değeri yüksek olan kaliteli ve güvenilir bir markanın maden suyunu tüketmek tüm vücut hücrelerinin canlanması anlamına geliyor. Özellikle yaz aylarında vücudun kaybettiği suyu ve mineralleri geri kazanıp halsizliği yenmek için her gün bir şişe maden suyu tüketmek gerekiyor.

Halsizliği önleyen bitkiler nelerdir?

  • Gingseng, halsizliği, yorgunluğu giderici, enerji verici bir bitkidir. Özellikle günün yorucu koşturmacasıyla başa çıkabilmek, bir de stresli iş ve sosyal yaşamın sömürdüğü enerjimizi geri kazanmak için gingseng öneriliyor.
  • Biberiye, yemeklerde, çaylarda sıklıkla kullanılan enerji verici, yorgunluğu, halsizliği azaltıcı bir bitkidir. Ayrıca vücuttaki toksinleri atmaya, sindirim sistemini rahatlatmaya faydalı olduğu için de kilo vermek, daha dinç olmak isteyenler tarafından tercih edilir.
  • Guarana, ülkemizde çok fazla tanınmasa da aktarlarda, organik besin satan yerlerde bulunabilen bir bitkidir. Özellikle kafein içeriği dolayısıyla halsizlik, bitkinlik, yorgunluk hallerinde guarana tüketerek kaybedilen enerjiyi geri kazanmak mümkün.
  • Gingko Biloba, kontrollü olarak tüketildiğinde halsizliğe birebirdir. Zira damarları gevşeten, vücuttaki kan akışını hızlandıran gingko biloba, gün içindeki halsizlik, bitkinlik durumları için hızlı bir çözüm sunar.

Halsizliği önlemek için neler yapalım?

Halsizlik tek bir şeyden kaynaklanmadığı için tek bir tane çözümden de bahsedemeyiz. Aslında halsizliği yok etmek için, bizde halsizliğe sebep olan faktörü ortadan kaldırmak gerekiyor. Örneğin yazın hep dışarıda, güneşin altında çalışması gereken kişilerin güneşten korunması ve sıcakla birlikte kaybettiği suyu geri kazanmak için su, maden suyu ve yeşil çay içmesi önerilir. Bunun yanında halsizliğe iyi gelecek besinlerden de tüketmek iyi gelecektir.

Bununla birlikte yazın tüm gün klimalı ortamda, bilgisayar başında çalışmaktan dolayı kendisini halsiz, uyuşuk hisseden kişilerde ise durum daha farklıdır. Böyle bir durumda asıl sorun kişinin temiz havadan, oksijenden mahrum kalmasıdır. Bu bakımdan işe saatte bir 10 dakikalık mola verip işyerinin dışına ya da en azından odanın dışına çıkıp hava almak iyi gelecektir. Elbette bir de halsizliğe iyi gelen besinlerden tüketmek, bolca su içmek kesinlikle kendinizi daha enerjik hissetmenize yardım edecektir.

Aşırı yorucu bir iş ve sosyal yaşama sahip olmak kişiyi halsizliğe sürükler. Ancak bunun tam tersi olarak tüm gün evde ya da işyerinde hareketsiz kalmak, sürekli oturmak da aslında halsizlik sebebidir. Zira hareket etmeyen kişiler, çok güçsüz kalırlar. Bu bakımdan işiniz nasıl koşullara sahip olursa olsun, küçük molalar verip ortam kısıtlı olsa da birkaç adım da olsa yürümek, öğle arasında bazı esneme hareketlerini yapmak, asansörü değil de, merdivenleri kullanmak sizi daha dinç ve enerjik hale getirecektir.