Hamileliğin ilk üç ayında, anne karnındaki bebeğin organları oluşmaya başladığı için hamilelikte en kritik dönemdir. İlk trimester olarak adlandırılan bu dönemde; bulantı, kusma ve iştahta azalma görülür. Kusmanın çok ileri seviyelerde olması hamileyi hem halsiz bırakacak hem de vücutta bir takım minerallerin eksilmesine neden olacaktır.

Oruç tutmak, özellikle ilk üç ayda yaşanan bu zor durumu daha da yoğun hissettirebilir. Bu dönemde hamilelere az ve sık yemek yiyerek mideyi boş bırakmaması önerilir. Çünkü boş mide asit salgılar ve hamile kadının bulantı, kusma ve mide yanması şikayetlerini daha da arttıracaktır. Oruç tutan anne adaylarında uzun süren açlıktan sonra iftarda birden yemek yenmesi ile birlikte boş midede bir anda şişkinlik ve hazımsızlık şikayetleri daha fazla görülebilir. Anne adaylarının bol sıvı alması ve posalı gıda tüketmesi çok önemlidir. Bunu da gün içine bölerek yapması gerektiği için maalesef hamilelikte oruç tutması önerilmez.

Hamilelikte Oruç Tutmak Erken Doğum Riski Yaratır mı?

Anne adayının özellikle hamilelikte ve de yaz mevsiminde bol su tüketmesi gerekir. Ayrıca bol su tüketilmesi, hamileliğin ilerleyen aylarında idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için ve bu enfeksiyonun tedavisinde büyük önem taşır. Bol sıvı alımı ise idrar atmayı kolaylaştırır.

Oruç tutarken su içmek mümkün değildir. Bu nedenle rahim kasılmaları yaşanabilir. Bu da erken doğum riskine yol açar.

Hamilelikte Oruç Tutmak Bebeğin Hareketlerini Yavaşlatır mı?

Hamilelikte gebeliğe bağlı hamilelik şekeri durumu tespit edilirse, bunun için disiplinli bir beslenme programı yapılarak anne adayı düzenli olarak takip edilecektir. Dengeli beslenmek, az ama sık yemek son derece önemlidir. Bu durumlarda oruç tutmak hem anne adayında, hem de bebekte tehlikeli durumlara yol açabilir. Hamilelerin oruç tutma nedeniyle gün içinde yeterince sıvı almaması tansiyon düşmesi ve bayılmalara kadar gidebilir Oruç tutan annelerde bebek hareketlerinin azaldığı da gözlemlenmiştir.

Hamilelikte gebeliğe bağlı tansiyon yüksekliği de oruç tutmak için riskli durumlar arasındadır. Oruç tutan hamilelerin mümkün olduğu kadar sıcakta kalmamaları, bol sıvı tüketmeleri ve gün içinde istirahat etmeleri önemlidir.

Emziren Anneler için Oruç Tutmak

Yeni doğum yapan annelerin vücutlarına doğuma bağlı vitamin, mineral ve daha birçok eksik meydana gelir. Anne daha bunları yerine koyup toparlanamadan zaten bebeğini emzirme sürecine girecektir.

Emziren annelerin özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda beslenmelerine dikkat etmeleri ve bol sıvı almaları önemlidir. Oruç, sıvı alımının azalmasına bağlı olarak sütün de azalmasına neden olur. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde oruç tutulması önerilmez.

Hamilelik ve emzirme dönemi hem anneler hem de beebkleri için çok önemlidir. Burada yaşanacak bir ekskliğin geri dönüşü maalesef olmaz. Anne beslenecek ki karnındaki bebeği beslesin ya da dünyaya getirdiği bebeğini beslesin. Oruç tutmak maalesef bu durumlar için zorlayıcı ve riskli olmaktadır. Seneye tutarsınız hem daha sağlıklı hem de bebeğinize daha faydalı olmak adına annelerin ve anne adayların durumu çok iyi değerlendirmelerini öneriyorum.