Aylık Döngüyü Anlamak

Adet döngünüzü bildiğiniz zaman, hamile kalma ihtimalinizi arttırabilirsiniz. İlk aşama adetinizin ilk kanama günü ile başlar. Bedeniniz FSH gibi hormonlar salgılar ve bu da yumurtalıkların içindeki yumurtaların gelişmesini sağlar. 2-14 gün içerisinde bu hormonlar rahim dokusunun kalınlaşmasına yardımcı olurlar ve böylece rahim döllenmiş yumurtaya hazır hale gelir. Buna foliküler evre denilir.

Yumurtlama Sırasında Ne Olur?

Ortalama adet döngüsü 28-35 gün sürer. Yumurtlama genelde döngünün 11 ila 21’inci günleri arasında olur. LH adlı hormon artar, bu da en olgun yumurtanın salınmasını tetikler. Aynı zamanda rahim ağzı sıvıları daha kaygan hale gelerek spermlerin yumurtaya ulaşmalarını daha kolay hale getirirler.

Her Zaman Zamanlamaya Bağlı

Kadınlar 1-2 milyon yumurta ile doğarlar ancak yaşamları boyunca bunların sadece 300-400 tanesini yumurtlama ile serbest bırakırlar. Genelde her ay bir tanesi salınır. Yumurta, yumurtalıkları rahme bağlayan fallop tüpleri boyunca hareket eder. Eğer zamanlama doğru ise, sperm yumurtayı rahme gidiş yolundayken döller. Eğer döllenme yumurtanın yumurtalığı terk edişinin 24 saati içerisinde gerçekleşmezse, ortadan kalkar. Sperm 3-5 gün hayatta kalabilir ve bu nedenle yumurtlamanın ne zaman olduğunu bilmek, hamile kalma ihtimalinizin artmasına yardımcı olur.

En Doğurgan Günlerinizi Takip Edin

Genel olarak hamileliğin en yüksek ihtimali, yumurtlamadan 1-2 gün önce cinsel ilişkiye girmektir. Eğer normal 28 günlük döngünüz varsa, gelecek beklenen adet tarihinizden 14 gün geriye sayın. O sıralarda iki günde bir cinsel ilişki planlayın. Örneğin 12 ve 14’üncü günler olabilir. Her gün cinsel ilişki yaşamanın erkeklerde sperm adetlerini azalttığını unutmayın. Döngünüz daha kısa veya uzun olabilir ve bu nedenle bir yumurtlama hesaplama uygulaması da kullanabilirsiniz.

Yumurtlamanın Sıcaklık ile Takibi

Bedeniniz bir yumurta salgıladığı zaman, progesteron hormonu artar ve amacı rahim dokusunun yapımı ve sürdürülmesidir. Bu da beden sıcaklığının biraz artmasına sebep olur. Bu nedenle bazal termometre kullanarak sıcaklığınızı her sabah yataktan kalkmadan önce ölçmek yumurtladığınızı görmenize yardımcı olabilir. Bu termometreleri eczanelerden alabilirsiniz. Pahalı bir yöntem değildir ancak yumurtlamayı takip etme konusunda diğer yöntemler kadar doğru sonuç vermeyebilir.

Yumurtlamayı Hormonlar ile Takip Edin

LH hormonundaki artış yumurtanın salınmasını sağlar. Bu artış genelde yumurta salınmadan 36 saat önce gerçekleşir. İdrardaki LH düzeylerinin ölçümünü sağlayan kitler yumurtlamayı tahmin etmenize yardımcı olabilirler. Bu kitleri eczanelerden alabilirsiniz ve genelde doğru sonuç verirler. LH hormonu artışını beklediğiniz günden 1-2 gün önce test edebilirsiniz ve böylece daha sonraki ölçümde artışı fark edebilirsiniz.

Aylık Döngünüzün Son Evresi

Adet döngünüzün ikinci yarısında, progesteron hormonu artışa geçerek rahmin dokusunun döllenmiş yumurtaya hazırlanmasını sağlar. Eğer yumurta döllenmiş değilse ve yerleşmezse, ortadan kalkar ve progesteron düzeyleri düşer. 12-16 gün sonra yumurta, kanla ve rahim dokusu ile birlikte vücuttan atılır. Bu sürece adet denir ve genelde 3-7 gün sürer.

Kilo Doğurganlığı Etkiler

Eğer fazla kilolu veya obezseniz, kilo vermek hamile kalma ihtimalinizi arttırabilir. Yapılan bir çalışmada, beden kitle endeksi normalin üzerinde olan kadınların hamile kalmak için normal beden kitle endeksine sahip kadınlara göre iki kat daha fazla zaman geçirdikleri görülmüş. Kilodaki %5-10’luk bir azalma yumurtlama ve hamilelik oranlarını ciddi anlamda arttırabilir. Obezite erkeklerde de kısırlığa sebep olabilir ve testosteron düzeylerini düşürebilir. Ciddi şekilde düşük kilolu olmak da kısırlığa sebep olabilir.

Yaş Hamile Kalma Şansınızı Etkiler

Doğurganlık yaşla birlikte azalır ve özellikle 30’ların ortalarından itibaren ciddi şekilde düşer. Ayrıca doğurganlık tedavilerinin başarı şansını da azaltır. Uzmanlar 35 yaşın altındaysanız ve 12 aydır gebe kalmaya çalışıyorsanız, veya 35 yaşın üstündeyseniz ve 6 aydan uzun süredir deniyorsanız doktora görünmenizi öneriyorlar.

Doğurganlık Yaşlı Erkeklerde de Azalır

Çalışmalar sperm adetlerinin ve sperm hareketliliğinin erkeklerde yaş arttıkça azaldığını ve cinsel işlevlerinde düştüğünü gösteriyorlar. Ancak erkeklerin çocuk sahibi olmalarını engelleyen bir net yaş yok. Bir çalışmada 45 yaş üzeri erkeklerin denemeye başladıktan sonra bir kadını hamile bırakma sürelerinin daha uzun olduğu görülmüş. Eğer eşiniz daha büyükse, şansınızı arttırmak için doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.

Erkeklerde Doğurganlık Nasıl Arttırılabilir?

  • Stres yönetimi
  • Alkol ve tütünden kaçınma
  • Doğru kiloda olma
  • Çinko, selenyum ve E vitamini bakımından zengin beslenme
  • Testisleri serin tutmak – uzun ve sıcak banyolar, sauna ve hamam gibi şeyler yok. Çünkü bunlar sperm adetlerini azaltabiliyorlar.

Kısırlık Tedavileri

Pek çok şey kısırlığa sebep olabilir. Doktorunuz için ilk adım sizi ve eşinizi kontrol etmek olacaktır. Kısırlık tedavileri arasında yumurtlamayı uyarmak için doğurganlık ilaçları ve yumurtalıklardan yumurta toplama, onları dölleme ve sonrasında rahme yerleştirmeyi temel alan tüp bebek tedavisi var.

Hamilelik Testleri Nasıl Çalışırlar?

Evde uygulanan idrar hamilelik testleri, hCG adı verilen gebelik hormonunun idrardaki düzeyini ölçerler ve bu hormon döllenmiş yumurta rahme yerleştiğinde salgılanır. Bu testlerin bazıları adetiniz geçtikten 5 gün sonrası gibi erken dönemde bile sonuç verebilirler.

Gebeliğin 5 Erken İşareti

  • Adetin gecikmesi
  • Daha sık idrara çıkma
  • Daha kolay yorulma
  • Sabahları veya bütün gün mide bulantısı
  • Göğüslerin daha hassas ve büyük hale gelmeleri