Hamile kalmayı düşünen tüm kadınlar için tıbbi olarak önerilen günlük folik asit alımı miktarı en az 400 mikrogram veya 0.4 miligram olarak söylenir. Folik asit, kadınların hamilelik öncesinde başlayıp, hamilelik döneminde de alımının devam etmesi gereken bir vitamin desteğidir. Ancak kafaya göre değil, doktorun önerisine göre alınmalıdır. Folik asidin kontrol altında düzenli olarak alınması, anne karnındaki bebekte başta sinir sistemi bozuklukları olmak üzere birçok rahatsızlığın olmamasını sağlar.

Hamilelik sırasında kadınlar için önerilen doz 600 ila 800 mcg veya 0,6 ila 0,8 mg arasında değişmektedir. Elbette, her kadının bünyesine göre ihtiyaçları da farklıdır. Ailenizde nöral tüp defekti öyküsü varsa, günde muhtemelen 4000 mcg (4 mg) folik asit almanız gerekecektir. Gebe kalmanızdan önce ve sonra neye, ne kadar ihtiyacınız olduğu konusunda doktorunuzla konuşmadan hareket etmeyin.

Folik asit suda çözünebilir bir vitamin türevidir, bu yüzden eğer gereğinden fazla tüketirseniz, vücudunuz fazlalığı dışarı atar. Bunu da boşu boşuna vücuda yüklemenize ve de sonra atmaya çalışmanıza gerek yoktur. Ancak bazı kadınlar için folik asidin vücutta fazla olması, vejetaryenler için problem teşkil eder, çünkü B-12 eksikliğini gizleyebilir.

Folik asit, sinir sistemindeki kusurları, yani omurilik kaynakları sorunlar ve beyinde kaynaklanabilecek ciddi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Nöral tüp, embriyonun omurgası ve beyninin geliştiği bölümdür.

Nöral tüp kusurları, bebeğin anne karnında gelişimini çok erken bir döneminde oluşur, bu yüzden hamilelikten önce folik asit almaya başlamanız önemlidir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), gebelik öncesi ve gebeliğin ilk üç ayında, günlük folik asit dozunu düzenli alan kadınların bebeklerinde nöral tüp kusuru olma riskini yüzde 70’e kadar azalttığını bildiriyor.

Bazı araştırmalar folik asitin, yarık dudak, yarık damak ve bazı kalp kusurları gibi riskleri azaltmasında yardımcı olabileceğini açıklıyor.

Peki folik asit sizin için başka ne yapar? Vücudunuz normal kırmızı kan hücrelerini yapmak ve anemiyi önlemek için bu besleyiciye ihtiyaç duyar. Ayrıca genetik haritamız olan DNA ve temel hücre üretimi, onarımı ve işleyişi için de gereklidir. Yeterli folik asit almak, plasentanın ve gelişmekte olan bebeğinizin hızlı hücre büyümesi için ayrıca önemlidir.