Gebelik heyecanlı bir zamandır, ancak bilinmeyenin stresini ve korkusunu da ortaya çıkarabilir. İlk hamileliğiniz olsun ya da olmasın, her defasında endişelenebileceğiniz bazı durumlar söz konusudur. İşte hamilelik sürecinde sıkça akla gelen sorular için bazı cevaplar ve öneriler!

İnsanlara hamile olduğumu ne zaman söylemeliyim?

Çoğu düşükler gebeliğin ilk 12 haftasında gerçekleşir, bu nedenle bu kritik süre bitene kadar başkalarına hamileliğinizi söylemek için beklemek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, kendinizce böyle bir sır saklamak zor olabilir. 8 haftalık gebelik sonunda ultrasonunuz yapıldıysa ve doktorunuz her şeyin düzgün olduğunu söylüyorsa, düşük yapma şansınız %2’den azdır. Gebeliğinizi saklamadan sevinçle sevdiklerinizle paylaşabilir, mutluluklarını hissedebilirsiniz.

Hangi gıdalardan kaçınmalıyım?

Her gün en az üç dengeli öğüne sahip olmalısınız. Genel olarak, temiz ve iyi pişmiş gıdaları yemelisiniz. Çiğ et, suşi, az pişmiş sığır eti veya tavuk eti (sosisli dahil), pastörize edilmemiş süt veya peynirler, az pişmiş yumurta, yıkanmamış meyve ve sebzeler, aspartam içeren gıdalar veya içeceklerden uzak durmalısınız. Bazı kadınlar, tebeşir, kil, çamur, talk pudrası veya boya kalemi gibi alışılmadık yiyecek istekleri duyabilirler, bu durum pika olarak bilinir. Böyle bir eğilim göstermeye başlıyorsanız, doktorunuza danışın ve sakın bu maddeleri tüketmeyin. Şeker hastalığınız varsa veya gebelik sırasında gestasyonel diyabet tanısı konulduysa, belirli bir diyete uymalısınız. Dolayısıyla; meyve, meyve suları, şekerlemeler, çikolatalar, kekler, kurabiyeler ve kola gibi yüksek karbonhidratlı ürünlerden kaçınmalısınız.

Hamilelik sırasında kahve içebilir miyim?

Bazı doktorlar gebelik sırasında herhangi bir kafein içeren ürün tüketmemenizi önerirken bazıları sınırlı tüketim önerir. Kafein uyarıcıdır, bu nedenle gebelik sırasında istenmeyen kan basıncı artışı yaşatabilir ve kalp atış hızınızı artırır. Kafein kullanımı dehidrasyona neden olabilir, bu yüzden bol miktarda su içmeyi unutmayın. Kafein ayrıca plasentadan geçerek bebeğinize ulaşır ve onları etkiler. Uyku düzeninizi ve bebeğinizi de etkileyebilir. Hamilelik sırasında günde en az beş fincan kahve içmek, düşük veya doğum kusurlarına neden olan ılımlı kafein kullanımıyla bağlantılı görülmüştür. Ancak kesin bir araştırma yapılmamıştır. Mevcut öneri; günde 100 ila 200 miligram veya yaklaşık bir fincan kahvedir. Fazlasını tüketmemeniz önerilir.

Alkol alabilir miyim?

Hamilelik sırasında, özellikle de ilk üç ayda asla alkol almamanız gerekir. Fetal alkol sendromu ciddi bir durumdur. Alkol tüketiminin ne kadarının fetal alkol sendromuna sebep olduğu bilinmiyor; günde bir bardak şarap veya haftada bir bardak şarap olabilir. Bununla birlikte, gebeliğin sonuna doğru erken doğum sancılarının başlamasıyla doktorunuz küçük bir kadeh şarap içmenizi ve ayrıca hidroterapi olarak bilinen sıcak bir duş almanızı önerir. Bu, rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yine de gerekmedikçe hamilelik sırasında alkol tüketmeyin.

Baş ağrısı veya herhangi bir ağrı için ne alabilirim?

Asetaminofen (Tylenol) genellikle gebelik sırasında kullanmak için güvenlidir, ancak önce doktorunuza danışmalısınız. Her biri 500 miligram, dört saatte bir, günde dört defa olmak üzere asetiminofen içeren tablet kullanabilirsiniz. Günde maksimum tüketim 4000 mg veya daha azı ile sınırlandırılmalıdır. Baş ağrısı, vücut ağrısı ve gebelik sırasında diğer ağrıları tedavi etmek için asetaminofen kullanabilirsiniz, ancak maksimum asetaminofen dozlarına rağmen baş ağrısı devam ediyorsa derhal doktorunuza danışın. Baş ağrılarınız daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Aspirin ve ibuprofen, özellikle doktorunuz tarafından yönlendirilmediği sürece gebelik sırasında alınmamalıdır. Hamilelik sırasında aspirin veya diğer nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar gerektiren tıbbi koşullar oluşabilir, ancak yalnızca doktorunuzun sıkı denetimi altında bu ilaçları kullanmalısınız. Her koşulda doktorunuza soru sormaktan çekinmeyin.

Progesteron takviyeleri almalı mıyım?

Progesteron üretimi yumurtalıklarda gebeliğin 9. veya 10. haftalarına kadar kritik önem taşır. Progesteron, embriyonun yerleşmesi için uterusun astarını hazırlar. Kısa süre sonra, plasenta hamileliği sürdürecek kadar progesteron üretecektir.
Progesteron düzeylerini ölçmek zor olabilir, ancak 7 ng/ml’nin altındaki seviyeler düşük ile sonuçlanabilir. Bu seviyeler, en az üç düşük tecrübesi olmayan kadınlarda nadiren bulunur. Düşük doğum geçmişiniz ve düşük progesteron seviyeniz varsa, vajinal fitil, kas içi enjeksiyon veya hap olarak ekstra progesteron bir seçenek olabilir.

Sıcak küvet güvenli mi?

Hamilelik sırasında özellikle ilk üç aylık dönemde sıcak küvetlerden ve saunadan kaçınmalısınız. Aşırı ısı, bebeğinizi nöral tüp sorunlarına yatkın hale getirebilir. Ancak ılık duşlar ve küvetler güvenli olup vücut ağrıları için oldukça rahatlatıcıdır.

Kediler ne olacak?

Bir kediniz, özellikle de açık dışarıda dolaşabilen bir kediniz varsa, toksoplazma testi için doktorunuza bildirin. Kedinizin dışkı kutusunu değiştirmemelisiniz. Ayrıca, kedinizle yakın temastan kaçınıp, ellerinizi sık sık yıkamakla ilgili titiz olun.

Toksoplazmalar, enfekte olmuş kedi dışkılarından veya bulaşmış bir hayvanın az pişmiş etinin yenmesiyle insanlara bulaşır. Enfeksiyon doğmamış bebeğinize bulaşır ve düşük yapmak da dahil olmak üzere yıkıcı komplikasyonlara yol açabilir. Toksoplazmoz tedavisi karmaşıktır. Neyse ki, çoğu kadın zaten çocukluk çağında maruz kaldığı için toksoplazmoza karşı bağışıklığı vardır ve bu nedenle yeniden enfekte olamaz.

Sonuç Olarak;

Gebelik heyecanlı bir zamandır ancak stresli olabilir. Yukarıda, insanların gebelik konusunda sahip oldukları bazı sık sorulan soruların cevaplarını öğrendiniz. Ayrıca başka kaynaklardan da öğrenebilirsiniz. Kitap okuyabilirsiniz, internette araştırma yapabilirsiniz, çocuk sahibi arkadaşlarınızla konuşup ve her zamanki gibi doktorunuza her soruyu sorabilirsiniz.