Bu konuda hayli az araştırma mevcut ve hamileliğin erken dönem belirtileri herkes için farklı olabiliyor. Bazı kadınlar hamileliğe dair ilk ipuçlarını ilk veya ikinci haftada hissederken, bazıları bir kaç ay boyunca farklı hissetmiyorlar.

Bu konuda bugüne değin yapılan en iyi çalışmada, hamile kalmak isteyen 136 kadın, doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra başlayarak 8 haftalık hamile olana kadar belirtilerin günlük kaydını tutmuşlar. (Bu değerlendirme son adetlerinin ilk gününden başlayarak yapılmış.) Sonuçlar şöyle:

• %50’si 5 haftalık hamile iken bazı hamilelik belirtileri yaşamış.
• %70’i 6 haftalıkken belirtiler yaşamış.
• %90’ı 8 haftalıkken belirtiler yaşamış.

Hamileliğin ilk işareti genelde adet döneminin gelmemesi. En yaygın belirtiler arasında ise bulantı, kusma, yorgunluk, sık idrara çıkma, memelerde gerginlik ve şişkinlik yer alıyor. Bu belirtiler yumuşak veya şiddetli olabiliyorlar.

2 Haftalıkken Hissedecekleriniz

Son adetiniz iki hafta önce başladı. Doktorların hamilelik haftasını sayma prensiplerine göre bu 2 haftalık dönemde aslında yumurtluyorsunuz ve gebe kalma ihtimaliniz var. Şu anda hissettiğiniz şey muhtemelen sıradan adet döngünüz.

3 Haftada Hamilelik Belirtileri

Eğer yumurtanız başarıyla döllendiyse, bu hafta içerisinde hücre bölünmesi işlemi başlamıştır ve yumurta fallop tüplerinden rahme doğru ilerliyordur. Burada döllenmiş yumurta rahmin dokusuna kendini yerleştirir.

Pek çok kadın 3 haftalıkken pek farklı hissetmez ancak bazıları birazcık yerleşme kanaması yaşayabilirler veya yorgunluk, gergin memeler, bulantılar, artan koku duyusu, gıdalardan kaçınma ve daha sık idrara çıkma gibi erken dönem hamilelik belirtilerini yaşayabilirler.

4 Haftada Hamilelik Belirtileri

Normalde adet son adetin başlangıcından 4 hafta sonra başlar ama hamileyseniz en açık sinyal adetin gelmemesi olacaktır. Pek çok kadın 4. haftada hala normal hisseder ancak bazılarında memelerde gerilme, yorgunluk, sık idrara çıkma ve bulantılar olabilir. Kadınların üçte biri 4 haftalık hamilelikte bulantılar yaşıyor.

5 Haftada Hamilelik Belirtileri

Bebek rahimde hızla büyüdükçe hamilelikle alakalı rahatsızlıklarda artış görebilirsiniz. Bunlar arasında yorgunluk, ağrıyan ve şişmiş memeler, bulantılar ve sık tuvalete çıkma yer alır.

6 Haftada Hamilelik Belirtileri

Pek çok kadın için sabah bulantıları 6-8 hafta arasında başlar. Ayrıca bitkin olabilir, ruh hali değişimleri yaşayabilirsiniz. Bu durum hormonal değişimlerden olduğu gibi hamileliğin geleceğine dair stresten de kaynaklanabilir.

Kadınların %25’i erken hamilelikte lekelenmeler yaşıyor. Bunda genelde endişe edecek bir şey yok ancak leke veya kanama görürseniz doktorunuzla görüşerek her şeyin olması gerektiği gibi olup olmadığını sorabilirsiniz.

7 Haftada Hamilelik Belirtileri

Sabah bulantıları bu noktada başlamış olabilirler ve ayrıca pantolonlar biraz sıkı hissettirebilirler. Rahminizin boyutu beş hafta öncesine göre artık iki katı.

Muhtemelen tuvalete daha sık çıkmanız gerekiyor çünkü büyüyen rahim mesaneye baskı yapıyor ve böbreklerinizden daha fazla kan filtrelenerek geçiyor.

8 Haftada Hamilelik Belirtileri

Hormon değişimleri sizi yorgun yapmaya devam edecekler ve bulantı ile kusmalar da enerjinizi tüketebilirler. Sütyeniniz biraz sıkabilir çünkü artan hormon düzeyleri göğüslerinizi süt için hazırlıyor. Gece bir kaç defa tuvalet için kalkıyorsanız veya göğüslerinizdeki gerilimler karın üstü uyumanızı engelliyorsa biraz uyku zorluğu da çekebilirsiniz.

• Hafif rahim kasılmaları ve rahatsızlığı (kanama olmadan)
• Karında şişkinlik
• Kabızlık
• Gaz sancısı
• Burun tıkanıklığı
• Nefes darlığı
• Yeme isteği veya yemekten kaçınma
• Sersemlik
• Damarların görünür hale gelmeleri
• Avuç içlerinde kaşıntı
• Daha koyu cilt bölümleri (yüzde, karında veya meme uçlarında)

Uzmanlar bu belirtilerin rahatsız edici olmalarına karşın hamile kadınları korumaya yardımcı olduklarını belirtiyorlar. Çünkü embriyonun gelişiminin çok önemli olan erken dönemde zarar görmemesi için yanlış şeylerin tüketimi önleniyor. Ayrıca bazı kadınları hamile oldukları konusunda uyarıyorlar ve böylece yaşam tarzı değişimleri yapmak ve sağlık hizmetleri almak mümkün oluyor.

Ancak embriyo oluştuktan sonra erken belirtiler başlamazlarsa, hamile olduğunuzu varsaymanız ve kendinize iyi bakmanız önemli, belirtiler ortaya çıkmadan veya pozitif hamilelik testi yapmadan önce bile kendinize dikkat etmelisiniz.