Yaygın bir cilt rahatsızlığı olan akne, hamilelik sırasında yaygındır. İki hamile kadından biri, akne alevlenmesine maruz kalmaktadır. Yıllarca hiç sivilcesi olmayan kadınlar bile, hamilelik sırasında sivilce geliştirebilir. Ne yazık ki, hamilelik sırasında şiddetli akne vakaları görülmektedir. Hamilelik sırasında akne, normalde görülenden farklı değildir. Aynı kırmızımsı şişlikler ile seyreder.

Hamilelik sırasında akne; yüz, boyun ve sırt gibi alanlarda da gelişebilir. Hangi kadının akne geliştireceği belirsizdir, ancak akne öyküsü olanların gebelik sırasında akne geliştirme riski daha yüksektir.

Hamilelik sırasında sivilce öncelikle bu dönemde yaşanan hormonal dalgalanmalar nedeniyle oluşmaktadır. Bu hormonal dalgalanma, hamile kadınların ilk üç aylık dönemde yaşadığı hormon düzeyindeki artıştan dolayı oluşur. Hormon seviyelerindeki artış, akne salgılarının artmasına ve özellikle aşırı sebum üretimine neden olur.

Hamilelik sırasında akne, hormon düzeyleri normale döndükten sonra ise normal bir cilt sorunu olarak devam edebilir. İlk üç aylık dönemde akne sorunu yaşamayan gebe kadınların, ikinci veya üçüncü üç aylık dönemde akne geliştirme olasılığı çok düşüktür. İlk üç aylık dönemde sivilce geliştiren gebe kadınlar, genellikle ikinci üç aylık dönemde kötüleştiğini ve daha sonra iyileştiğini bildirmektedir.

Hamilelikte akne için güvenli bir dizi tedavi seçeneği vardır. Bununla birlikte, herhangi bir akne tedavisine başlamadan önce, anne adayı ve bebek için neyin en iyi ve güvenli olduğunu belirlemek amacıyla doktora danışmak en iyisidir.

Hamilelikte akne genellikle normal hormon seviyelerinin geri gelmesinden veya doğumdan sonra düzeleceğinden, en güvenli seçenek reçeteli akne ilaçlarıdır ve reçetesiz akne tedavisi kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir.

Kişisel Bakım


Gebelik sırasında akne tedavisi için en iyi çözüm, kişisel bakım yöntemidir. İyi bir cilt bakım rutini, cildin hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında sağlıklı hale getirilmesine yardımcı olur. Yapılması gereken ilk şey, sabah uyanınca ve gece yatmadan önce olmak üzere günde iki kez hafif bir temizleyici ve ılık su ile hafifçe yüz yıkamaktır. Tahriş edici cilt bakım ürünlerinden kaçınmalı ve hamilelik sırasında cildin hassas olması nedeniyle sadece hafif ürünler seçmelisiniz.

Yağsız, alkolsüz, su bazlı ve aşındırıcı olmayan ürünler seçin. Ürünlerin etiketlerini mutlaka kontrol edin. Yavaşça yıkadıktan sonra, yüzünüzü hafifçe kurutun ve kokusuz bir nemlendirici uygulayın. Sivilcenizi sıkmaktan ve kaşımaktan kaçınmalısınız çünkü bu durum akneyi daha da kötüleştirecektir. Ayrıca, enfeksiyonu yayacak ve kalıcı yara izi bırakacaktır. Yağlı saçları olan hamile kadınlar, saçlarını yüzlerinden uzak tutmalıdır. Özellikle saç çizgisine yakın yağlı saç köpüğü veya şekillendirici krem kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar, hamilelikte akne için ikincil tedavi seçeneğidir. Topikal olarak uygulanan herhangi bir ilacın farklı konsantrasyonlarda olmak koşuluyla, kan dolaşımına emilebileceğini unutmayın. Bu nedenle hamile kadınlar için dikkatli olmaları tavsiye edilir. Her ne kadar topikal ilaçların etkileri gebe kadınlarda tam olarak araştırılmamış olsa da, hamilelik sırasında kullanmadan önce kendi doktorunuza danışmanız her zaman en iyisidir.

Hamilelik Akne Nedenleri

Akne, uykusuzlukta olduğu gibi gebelikte de karşılaşılan yaygın sorunlardan biridir. Bu tamamen normaldir ve endişelenecek bir şey değildir. Hamileyken, vücudunuz çok fazla fiziksel ve hormonal değişiklikler geçirir. Hormonlarınızdaki, özellikle östrojen ve progesterondaki bu değişim, cildinizde de çok fazla değişikliğe neden olur. Cilt her ikisi de akneye yol açabilecek şekilde aşırı derecede yağlı veya kuru hale gelir. Ancak, genellikle doğumdan sonra akne problemleri geçecektir, bu nedenle endişelenmemelisiniz.

Cildinizde hamilelik sırasında akneye neden olabilecek birçok farklı faktör vardır. Nedenlerini bilmek, sivilce oluşumunu önlemeye ve tedaviye yardımcı olabilir.

• Gebelikte aknenin ilk ve en yaygın nedeni, vücudunuzun içine girdiği hormonal değişimlerdir.
• Hassas bir cildiniz varsa, özellikle ilk trimesterde akne olma ihtimali daha da fazladır.
• Cildiniz hormonal değişiklikler nedeniyle aşırı yağ (sebum) üretiyorsa, gözeneklerinizi tıkayabilir ve sonuçta siyah noktalara, beyaz noktalara ve sivilcelere neden olabilir.
• Vücutta dolaşan kan şekeri miktarı da değişmeye devam eder. Bu hamilelik sırasında sivilce ve akne için başka bir nedendir.
• Yeni bir anne olmanın heyecan ve endişesi de bu soruna katkıda bulunmaktadır.
• Doktorunuz tarafından reçete edilen bazı ilaçlar da bu sorunu şiddetlendirebilir.
• Çok fazla şeker veya yağ içeren sağlıksız bir diyet yapmak da akne oluşumuna yol açabilir.
• Yeterince su tüketmiyor olabilirsiniz çünkü susuz vücut her zaman akneye daha yatkındır.
• Kötü cilt bakım alışkanlıkları ve uygun bir cilt bakımı rutini olmaması da hamilelik sırasında akneye neden olabilir.

Hamilelik sırasında akne oluşumunu nasıl önleyebilirim?

Sivilce sorunu yaşamadığınız halde, çeşitli önlemler aldığınızdan emin olmalısınız. Önlem almak tedaviden daha iyidir ve hamilelik aslına bakarsanız çok belirsiz bir süreçtir. İleride ne olacağını asla bilemezsiniz. Sivilce oluşumunu önlemek ve cildinizi korumak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

• Sürekli olarak iyi bir cilt bakım rutinine sadık kalın.
• Bolca su için.
• Makyaj ile uyumayın.
• Yüzünüzü günde üç kez, nazik bir temizleyici ile yıkayın.
• Bez havlu kullanmayın veya havlunuzu paylaşmayın.
• Kağıt havluya geçin.
• Yatmadan önce daima yüzünüzü yıkayın.
• Cildinizi nemlendirin.
• Çok fazla veya sert bir şekilde peeling yapmayın.
• İçinde alkol veya paraben olan ürünlerden kaçının.

Hamilelikte Akne Tedavisi

Hamilelik sırasında akneden tamamen kurtulabileceğinizi veya tedavi edeceğinizi söylemek yanlış olabilir. Sonuçta, vücudunuz hormonal değişiklikler geçirir. Bu yüzden hormon dengesinin tekrar kazanılmasından önce, akneden kurtulmak zor olabilir. Ayrıca hamilelikten hamileliğe de fark vardır.

Ancak, güvenli bir şekilde reçetesiz satılan ilaçlar, sağlıklı beslenme alışkanlıkları veya bazı doğal yöntemler kullanarak akne sorununu geçici olarak ortadan kaldırabilirsiniz. Akne veya iltihaplanmayı azaltmak için topikal akne merhemleri de uygulayabilirsiniz.

Unutmayın: Jinekoloğunuza danışmadan herhangi bir merhem veya ilaç kullanmayın. Gebelik sırasında tüm ilaçlar güvenli değildir ve doğum kusurları riski taşıyabilir. Uygun bir araştırma yaptıktan sonra hafif ilaçlar ve doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Hamilelik sırasında hiçbir zaman kendi kendinize ilaç kullanmayın.