Egzama olan kadınlar hamilelik sırasında alevlenmeler yaşayabilir veya semptomları tamamen ortadan kalkabilir. Ayrıca, bazı kadınların gebe kalmadan önce egzaması varken, bazılarınınki hamilelik sırasında yeni teşhis edilir.

Egzama, kızarıklığa, kaşınmaya ve iltihaplanmaya neden olan çeşitli cilt sorunları için kullanılan bir ana terimdir. Bebeklerden yaşlı yetişkinlere kadar her yaştan insan egzama olabilir. Semptomlar ağrılı ve rahatsız edici olsa da, egzama bebek için tehlikeli ve bulaşıcı değildir.

Hamilelikte egzamanın etkileri insandan insana farklıdır. Kadınların yaklaşık % 25’i semptomlarında bir iyileşme görecekken, % 50’sinden fazlası semptomlarının daha da kötüleştiğini fark edecektir. Egzama hamilelik sırasında düzelirse bile, bazı kadınlarda doğumdan sonra egzama tekrar alevlenebilir. Egzama, hamilelik sırasında çok yaygındır ve mutlaka doktora yaşanılan belirtileri söylemek gerekir. Bazen kaşıntı ve cilt rahatsızlığı diğer, daha ciddi sorunlara benzer olabilir.

Belirtileri nelerdir?


Egzama belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

• Cilt kaşıntısı
• Ten renginden koyu renkli lezyonlar
• Sıvı akıtabilen veya kabuklanabilen kaba veya pul pul lezyonlar
• Kuru, hassas, kırmızı veya iltihaplı cilt

Bazı kadınlar tüm bu semptomları birlikte yaşarken, diğerleri sadece birkaçını yaşayabilir. Ayrıca, belirtilerin şiddeti sürekli olarak değişebilir. Bazı kadınların yaşadığı ciddi semptomlar ise günlük aktivitelerini yapmalarını engelleyebilir. Bazıları ise semptomlarının çok hafif olduğunu ve rahatsız edici olmadığını görecektir.

Hamilelikte egzama tedavisi

Hamilelik sırasında egzama tedavisi zor olabilir çünkü ilaçların çoğu gelişmekte olan fetüse zarar verebilir. Bununla birlikte, aşağıdaki gibi birkaç güvenli seçenek vardır:

• Hafif ila orta dereceli topikal steroidler: Hafif ve orta dereceli steroid kremlerin hamilelik sırasında kullanılması güvenli görünmektedir. Etkilenen cilde uygulandığında kaşıntı ve diğer semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
• Ultraviyole B: Bazı araştırmalar, özellikle steroidler etkili olmadığı zaman, UVB ışığının egzama semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Topikal steroidlere benzer şekilde, UVB ışığı hamile kadınlar için güvenlidir.

Bu tedaviler etkili olmadığında, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka seçenekler vardır:

• Güçlü topikal steroidler
• Oral steroidler
• Bağışıklık sistemini baskılayan siklosporin ve diğer ilaçlar

Bu ilaçlardan herhangi birine başlamadan önce, hamilelik sırasında bunları almanın riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla ayrıntılı bir görüşme yapmanız önemlidir. Bazı ilaçlar, metotreksat, psoralen plus UVA (PUVA) ve Toctino (alitretinoin) dahil olmak üzere hamile kadınlar tarafından alınmamalıdır. Eğer bir kadında egzama varsa ve hamile kalırsa, doktoru ile en kısa süre içinde aldığı ilaçları değerlendirmelidir.

Hamilelikte egzama ile baş etmek için alabileceğiniz önlemler

Doğal yöntemler egzama ile ilişkili rahatsızlıkların bazılarını yönetmede çok etkili olabilir. Deneyebileceğiniz bazı doğal yöntemler şunlardır:

• Nemlendirici: Düzenli olarak nemlendirici ve losyon kullanmak egzama tedavisinde çok önemlidir. Hassas, kokusuz ve hipoalerjenik bir losyon seçin.
• Sıcak duşlar: Sıcak duşlar cildi kurutabilir. Bunun yerine ılık suya geçin ve duştan veya banyodan çıktıktan hemen sonra cildinizi nemlendirin.
• Gevşek giysiler giymek: Çok sıkı veya yapışan herhangi bir şey giymekten kaçının. Sıkı giysiler sizi ısıtabilir ve cildinizi tahriş edebilir. Ayrıca pamuk gibi doğal liflerle yapılan giysiler seçmelisiniz.
• Sert sabunlar veya temizleyicilerden kaçının: Bu ürünler egzamayı kötüleştirebilir. Hipoalerjenik organik ve yumuşak ürünler: Sabun ve vücut jeline ek olarak, egzaması olan anne adaylarının daha yumuşak deterjanlar, makyaj ürünleri ve parfümler kullanması gerekir.
• Hidrasyon: Vücudun ve büyümekte olan bebeğin sağlıklı olması ve cilt sağlığı için yeterince su içmek şarttır. Cildi yumuşak tutar ve egzama belirtilerini azaltabilir.

Hamilelikte egzama için kullanabileceğiniz doğal yöntemler

Bazı kadınlar aşağıdakiler dahil olmak üzere egzama semptomlarını kontrol etmek için doğal yöntemler kullanmaktadır:

• Hindistan cevizi öz yağı: Hindistan cevizi öz yağı, doğal bir nemlendirici yumuşatıcıdır ve iltihabı azaltmasıyla bilinir. Bir losyon olarak kullanılabilir ve doğrudan tahriş olmuş veya kaşıntılı cilde uygulanabilir.
• Diyet değişiklikleri: Bazı besinler, cilt dahil olmak üzere vücuttaki iltihabı artırabilir. Bir anne adayı egzama alevlenmelerini önlemek için diyet değişiklikleri yapmak isterse, süt ve glüteni bırakarak değişikliğe başlayabilir. Ayrıca, çoğunlukla işlenmemiş ve ham gıdalar tüketmek, özellikle hamile kadınlar olmak üzere herkes için yararlıdır.
• Probiyotikler: Vücudun her yerinde, cilt ve bağırsak dahil olmak üzere sağlıklı bakteri türleri vardır. Bu bağlantıyı doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı gebe kadınlarda probiyoktikler egzamayı önlemeye yardımcı olabilir.

Hamile kalmak istiyorsanız ve egzamanız varsa

Egzama doğurganlığı etkilemez, ancak bazı egzama ilaçları hamilelik sırasında tehlikeli olabilir. Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız doktorunuz bazı egzama ilaçlarını bırakmanızı önerebilir. Bu ilaçlar aşağıdakileri içerir:

• Metotreksat: Hem erkek hem de kadınlar, en az 3 ay önce metotreksat almayı bırakmalıdır.
• Psoralens plus UVA (PUVA): Bu ilaç hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir, bu nedenle bir jinekolog ile konuşmalı ve ilacı daha önce almayı bırakmalısınız.
• Toctino (alitretinoin): Hamile kalmadan en az 1 ay önce ilaç bırakılmalıdır.

Emzirme döneminde egzama

Bazı kadınlar için egzama alevlenmeleri doğumdan sonra devam eder. Diğer kadınların, özellikle emziriyorlarsa, meme ve meme başı etrafında veya çevresinde egzama gelişir. Nemlendiriciler ve hafif ila orta düzeyde steroidler genellikle semptomları tedavi etmeye yardımcı olur. Bebeğinizi emzirmeden önce her defasında meme etrafındaki egzama kremini yıkamanız gerekir.

Sonuç olarak;

Rahatsız edici olmasına rağmen, hamilelik sırasında egzama hem anne hem de bebeği için tehlikeli değildir. Birçok tedavi seçeneği vardır ancak hamile kadınlar ya da hangi seçeneklerin güvenli olduğu konusunda kafası karışık olan çiftler mutlaka doktorlarıyla konuşmalıdır.