Hamilelik döneminde anne adaylarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri, tek bir besin tipine yoğunlaşmak yerine çok çeşitli gıdalar içeren bir öğün listesine uymaları gerekli. Zira artık iki can taşıyan anne, hem kendi bedeninin ihtiyaçlarına bir yanıt vermek zorunda, hem de bebeğin gelişimi için gerekli olan her şeyi sağlamak zorunda. Bebekler eksik kalan gıdalarını annelerinin depolanmış kaynaklarından aldıkları için, annenin kötü beslenmesi bebeğin bir süre sonra anneye zarar vermesiyle de sonuçlanabiliyor.

Bu nedenle gerekirse doktor ile anne-baba bir araya gelerek beslenme düzenini oluşturmalı, yapılan hataların telafisi için gerekli incelemeler yapılmalı. Sebzeler, meyveler, kuruyemişler, et ve balık ürünleri gibi pek çok öğe, annenin beslenmesi için önemli olduğundan bu gıda tiplerinde de çeşitlendirmeye giderek hepsinin faydalarından yararlanmak gerekiyor.

Elma da anne adaylarının es geçmemeleri gereken gıdalar arasında bulunuyor. Zira en sevilen ve yaygın bulunan meyvelerden birisi olan elma, sindirim sisteminden tutun da bebeğin sağlığına kadar onlarca farklı faydaya sahip.

Hamilelikte Elma Yemenin Faydaları Nelerdir?

Gebelik döneminde elma tüketen annelerin dikkat edecekleri en önemli şey, bağırsaklarının daha iyi çalıştığıdır. Zira hamilelikte kabızlık çok sık rastlanan bir rahatsızlık ve bunun önüne geçebilmek için lifli gıdaları bol bol tüketmek gerekiyor. Elma ise bol lifli yapısı sayesinde bağırsakların çalışmasına destek olurken, kabızlığın da üstesinden gelinmesine yardımcı olur.

Bunun yanında C vitamini bakımından pek çok diğer meyve gibi zengin olan elma, bu zenginlik sayesinde annenin pek çok hastalıktan korunmasına yardımcı olur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bakteri ve virüslere karşın etkili bir savunma için gerekli olan bağışıklık sistemi, zayıf düştüğünde bu zararlı canlıların bebeğe kadar ulaşmasına izin verebilir ancak güçlü bir bağışıklık sistemi zararlılara karşı geçit vermeyecektir.

Hamile kadınların kemikleri büyük bir yük altında kalır ve bunun yanında kalsiyum kaybı da ortaya çıkar. Ancak elma tüketen gebelerin kemiklerindeki kalsiyum kaybının çok daha düşük olduğunu araştırmalar gösteriyor ve bunun yanında elmanın bor içeriği ise kemiklere kuvvet vererek bebeğin artan ağırlığının iskelet sistemine zarar vermesine de engel oluyor. Yani elma tüketen anne adayları kemiklerinin zayıflamasına neden olan faktörleri ortadan kaldırıyor, hatta kuvvetlenmesi için gereken mineralleri alıyorlar.

Elmanın içeriğinin anne karnındaki bebek üzerinde etkili olduğu da biliniyor. Her hafta bir kaç tane elma yiyen annelerin çocuklarının hem solunum yolu hastalıklarına daha az yakalandıkları hem de çocuğun Alzheimer gibi beyin rahatsızlıklarına erken yaşta yakalanma ihtimalinin düştüğü araştırmalar ile neticelendirilmiş durumda. Dolayısıyla bebeğin hayatı boyunca yaşayacağı bazı rahatsızlıkların nasıl sonuçlanacağı da yine gebelik döneminde annenin yaptığı besin tüketimi ile yakından bir ilgisi bulunuyor.

Hamilelikte Elma Yemenin Zararları Nelerdir?

Su gibi faydalı bir içecek bile aşırı tüketilmesi halinde vücut için zararlı olabiliyor. Elma da bu nedenle kendine has bazı zararlara sahip. Çok fazla elma tüketen anne adaylarının fazla karbonhidrat alımı nedeniyle kilo problemleri yaşayacakları biliniyor. Bunun yanında vücudun yağ yakma mekanizması da aşırı karbonhidrat alımı halinde bozulmaktadır.

Lakin elma yemenin gebelikte bilinen başka bir zararı bulunmuyor. Ancak günde iki taneden fazla elma tüketimi önerilmiyor ve bu nedenle bu sınırı sürekli olarak aşmak ileride sorunlara sebep olabilir. Haftada bir kaç tane elma tüketilmesi yeterli olacaktır ve geri kalan öğünlerde ise diğer meyve ve sebzelere yer ayırarak sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.