Hamilelikte Epilasyon Yapılır mı?

Hamilelik sırasında hormonlardaki değişiklikler nedeniyle; göbek, meme uçları veya istenmeyen diğer yerlerde daha fazla kıllanma söz konusu olabilir. Bu sebeple de anne adayları lazer epilasyon konusunda araştırmaya yapmaya başlar.

Genellikle lazer epilasyon, hamile iken uygulanan bir yöntem değildir. Hamilelikte lazer epilasyon uygulamasının önerilmemesi için birçok sebep bulunmaktadır.

Yeterli araştırma olmadığı için; hamile bir kadının ve büyüyen bebeğinin olumsuz sonuçları hakkında bilgi bulunmaması nedeniyle çoğu doktor ve klinisyen, doğumdan sonraya kadar lazer epilasyon prosedürlerini ertelemeyi öneriyor.

Lazer epilasyon tedavileri nasıl etki eder?

Lazer epilasyon tedavileri sırasında bir tıp uzmanı (doktor, dermatolog veya teknisyen) kıl foliküllerine yoğun miktarda ışık göndermektedir. Bu güçlü ışık dalgaları, kıl foliküllerini yok eder ve kalıcı olarak yeniden çıkmasını engeller. Gönderilen lazer ışınları, kıl kökü tarafından ısı enerjisine çevrilir. Bu sebeple de kıl kökü tahrip olur. Esasında deriye ya da dokuya hasar veren bir işlem olmamasına rağmen gebelik döneminde hormonal dengenin bozulması sebebiyle leke riski artar. Bu sebeple de gebelikte lazer epilasyon leke gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Hamilelik sırasında lazer epilasyon ne kadar güvenlidir?

Lazer epilasyonun gebelik sırasında ne kadar güvenli olduğunu bilmemektedir. Ancak bazı tıp uzmanları, hamileliğinizin üçüncü trimestrinde olmadığınız sürece, hamile kaldığınızda lazer epilasyon tedavilerini kullanmanızın uygun olduğu görüşüne sahip olabilir. Ancak bu konuda yeterli bilimsel çalışma olmadığı ve uzmanların büyük bir kısmının gebelikte lazer epilasyon önermediği de unutulmamalıdır. Buna ek olarak, hamilelik sırasında lazer epilasyon tedavileri kullanmak, cilt pigmentasyonu bozabilir, ciddi yanıklara sebep olabilir, düzensiz olarak kılların yeniden büyümesi ve / veya ağrılı deri lezyonları gibi ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon, kıl köklerindeki koyu renkli pigmentleri hedef alır ve kıl follikülüne termal ve / veya mekanik hasar verir. Hamilelik sırasında lazerli epilasyonun güvenliğini değerlendiren hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple de uzmanlar; fetüs üzerindeki etkisi hakkında bilgi eksikliği nedeniyle, gebelik sırasında lazerle tüylerin alınmasını önermemektedir.

Elektroliz

Gebelik sırasında elektrolizin güvenilirliğini değerlendiren hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple de uzmanlar; fetusa olan etki hakkında bilgi eksikliği nedeniyle gebelik sırasında elektrolizden kaçınmayı önerir. Lazer ve elektroliz gibi kalıcı epilasyon çözümleri; gebelik döneminde tehlikeli olabilmektedir. Lazer epilasyon ile lazer ışığı kıl pigmentini hedef alır, gelecekteki büyümesini durdurmak için kılfolikülüne zarar verir. Elektroliz ile follikülün yok edilmesi için bir kılın büyüdüğü şaftın içine, folikülün yok edilmesi için bir elektrik akımı geçiren bir metal prob yerleştirilir (özellikle gelişmekte olan bir fetüsü çevreleyen amniyotik sıvı elektrik ilettiği için annelerin elektroliz yöntemine başvurması kesinlikle önerilmez.

Sonuç: lazer epilasyon veya elektrolizin hamile kadınlar için güvenli olup olmadığını belirlemek için güvenilir bir çalışma yoktur. Bundan dolayı da doğumdan sonraki 6. Ayda bu gibi yöntemlere başlamak en sağlıklısı olacaktır.

Diğer yöntemler:

Tıraş olmak

Gebelik sırasında en kolay seçenek olmamasına rağmen tıraş her zaman en ucuz, en uygun seçenektir. Cildinizi yumuşaklığını korumak için mutlaka tıraş yönteminden sonra iyi bir nemlendirici tercih edin. E vitamini içeren nemlendiriciler bazı kadınların daha az tıraş ihtiyacı duymasına yardımcı olmuştur.

Ağda

Anne adayları bu dönemde değişen bir hormonal denge içinde olduğu için ağda işleminde daha fazla ağrı ve acı duyabilir. Ayrıca cilt hassaslaştığı için leke kalma riski meydana gelebilir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.