Sabah bulantıları, ruh hali değişimleri ve aş erme krizleri yetmezmiş gibi bir de kabızlık gibi problemler gebelik döneminde anne adayları için hayatı oldukça zorlaştırabiliyorlar. Zira gebelik sürecinde vücut pek çok fiziksel değişim içerisine girer ve bunun sonucunda kabızlık problemi ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu kabızlığa karşı mücadele etmek için evde yapabileceğiniz şeyler var. Sizler için hamilelikte kabızlığı genel hatlarıyla değerlendirdik.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelik dönemindeki kabızlık temel olarak hormonal değişimlerden kaynaklanmaktadır. Hamilelik döneminde progesteron hormonu artış gösterir ve bu da vücuttaki tüm kasların gevşemesine sebep olur ve bu kaslar içerisinde bağırsak kasları da bulunur. Bağırsak kaslarının yavaşlaması ise sindirimin yavaşlamasına sebep olur ve bu da kabızlık ile sonuçlanır.

Buna ek olarak genişleyen rahmin bağırsaklara baskı yapması ve hamilelikte alınan demir destekleri de kabızlık ile ilişkilendirilmektedir. Demir sindirimi yavaşlatır ve bu da dışkıdan fazla su emilimine imkan tanıyarak onu sertleştirir.

Hamilelikte Kabızlık Belirtileri

• Yavaşlayan bağırsak hareketleri
• Sertleşmiş dışkı ve dışarı zor atılması
• İştahta azalma
• Karın şişkinliği ve ağrıları
• Dışkı yaparken zorlanma nedeniyle kan görülmesi

Kabızlık genel olarak zorlayıcı bir durumdur ve hamilelik onu daha da zorlu hale getirir.

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Olur?

Kabızlık her 4 hamile kadından 3 tanesinde ortaya çıkmaktadır ve genellikle ilk üç aylık dönemde oluşsa da, hamile kaldığınız anda bile oluşabilir. Lakin kabızlığa sebep olan hormon artışı genellikle 9. ve 32. haftalar arasında gerçekleşir ve bu dönemde kabızlık oldukça sert bir şekilde gelir. Hamileliğin son dönemlerinde ise hormonlardan değil, genişleyen rahimden dolayı ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Doğal Kabızlık Tedavisi

Limon

Bir bardak sıcak suya yarım limonun suyunu sıkın ve birazcık da bal ekledikten sonra günde 1-2 defa tüketin. Limonun antioksidan ve yüksek C vitamini içerikleri, onun kabızlık için iyi bir çözüm haline gelmesini sağlar. Zira bu bileşenler bağırsakların kasılmasını uyarırlar ve dışkı bağırsaklardan daha hızlı geçer.

Portakal

Her gün bir iki tane portakal tüketin. Portakal da iyi bir C vitamini kaynağıdır ve bu nedenle sağlığa iyi gelir. Ayrıca bol miktarda lif barındırdığı için kabızlığın hafiflemesini sağlar.

Erik Suyu

Her gün 1 bardak erik suyu içtikten sonra bir kaç tane de kuru erik tüketirseniz kabızlığınız hafifleyebilir çünkü bu suda sorbitol adlı bir bileşen bulunur ve sorbitol laksatif etki gösterir.

Keten Tohumu

Her gün 2 yemek kaşığı kadar keten tohumu tüketmeniz kabızlığa çözüm olabilmektedir çünkü bu tohumlarda omega-3 yağ asitleri bol bulunurlar ve bu da sindirim yolunda koruyucu bir tabakanın oluşmasını sağlar. Ayrıca vücudun su atımı da azalır. Ayrıca dışkının hacmi artar ve yumuşar.

Psyllium Kabuğu

Psyllium kabuğu ülkemizde az da olsa bulunan bir madde ve onun bir miktarını suya kattıktan sonra içebilirsiniz. Bol miktarda lif sağladığı için dışkının yumuşamasını sağlar ve laksatif etki de gösterir.

Nane Öz Yağı

2 damla nane öz yağı ile 1 çay kaşığı zeytinyağını karıştırın ve bu karışımı karın bölgenize sürün. Bu uygulama kabızlığın haricen tedavisi için yeterli olmaktadır.

Kivi

Her gün 1 tane kivi tüketirseniz, bu meyvenin bol sulu ve lifli yapısından faydalanabilirsiniz. Bu bileşenler bağırsakları hareketlendirirler ve kabızlığa engel olurlar.

C Vitamini

C vitamini bol miktarda tüketildiği zaman laksatif etkiler göstermektedir ve bu nedenle meyvelere ek olarak doğrudan tablet formunda da alınabilir. Ancak bağırsakların C vitamini toleransı 2000 ila 4000 mg arasındadır ve hamile kadınların günde 6000 mg’dan fazla C vitamini almamaları gerekir. Dolayısıyla hamilelikte C vitamini tabletleri konusunu öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

Yoğurt

Her gün 1 kase yoğurt tüketmek bol miktarda probiyotik almanızı sağlar ve böylece bağırsaklarınızdaki faydalı bakteri ortamı iyileşir. Bu da kabızlığın hafiflemesini sağlar.

Elma Suyu

Bir adet elmayı ufak parçalara ayırın ve bir bardak sıcak su ile karıştırdıktan sonra için. Elmada pektin adlı doğal lif bulunur ve bu da dışkıya kütle katar ve bağırsakları uyarır. Sorbitol içeriği ise laksatif özellikler sergilemesini sağlar. Bu bileşen kabızlık için iyi bir çözümdür.

Elma Sirkesi

1 kaşık elma sirkesi, 1 kaşık bal ve 1 bardak sıcak suyu karıştırıp için. Her sabah ve akşam bunu yapmanız kabızlığa iyi gelecektir çünkü elma sirkesinde pektin ve asetik asit bulunur ve bunlar sindirime iyi gelirler. Ayrıca magnezyum içeriği sayesinde bağırsak hareketleri de kolaylaşır.

Hindistan Cevizi Yağı

Her gün 1-2 kaşık hindistan cevizi yağı tüketmeniz kabızlık için iyi bir doğal çözümdür. Orta zincirli yağ asitlerine sahip olan bu yağ bağırsak hücrelerine enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır.

Chia Tohumları

1.5 yemek kaşığı chia tohumunu 1 bardak suda 30 dakika bekletin ve daha sonra tohumları ayıklayarak süte veya meyve suyuna katıp için. Chia tohumlarında lifler bol bulunurlar ve bu da bağırsak hareketlerini kolaylaştırmasını sağlar. Ayrıca chia tohumları suyu emdikten sonra jelimsi bir yapı oluştururlar ve bu da dışkının bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır.

Yaban Mersini Suyu

1 bardak şekersiz yaban mersini suyunu her gün içebilirsiniz çünkü bu suda bol miktarda lif bulunur ve sindirim sistemine iyi gelir. Ayrıca bol su almak da bağırsak hareketlerini kuvvetlendirir.

Epsom Tuzu

1 bardak epsom tuzunu banyo suyunuza katın ve bu suda 15-20 dakika bekleyin. Haftada 3 defa yapabilirsiniz. Magnezyum sülfat olarak da bilinen epsom tuzu, kas ağrılarını alır ve magnezyum içeriği ise laksatif etki göstererek kabızlığa iyi gelir.

Yeşil Çay

1 çay kaşığı yeşil çay yapraklarını 1 bardak sıcak suda 5-10 dakika demleyin ve soğumadan için. Günde 2 defa içebilirsiniz. Yeşil çay çağlar boyunca çeşitli rahatsızlıklar için kullanılmıştır ve içeriğindeki az miktarda kafein laksatif etki gösterir ve kabızlığı alır.

Üzüm

1 kase taze üzüm tüketmek bol miktarda pektin almanızı sağlar ve bu da dışkıya hacim katarak kabızlığı alır. Ayrıca sağlığa iyi gelecek pek çok besine ve antioksidana da sahiptir.

Ancak hamile kadınların üzüm tüketiminin sınırlandırılması gerekir ve son üç aylık dönemde hiç üzüm tüketilmemesi önerilir.

Muz

Günde iki tane muz tüketebilirsiniz. Muzda lifler bol bulunurlar ve böylece kabızlığa iyi gelirler.