Anne olmak her kadının dünyada tadabileceği en büyük zevkler arasında yer alıyor ancak dokuz aylık hamilelik süresince dile getirmesi oldukça zor pek çok sıkıntı da kendisine yer buluyor. Bunlar arasında aş ermek, ruh hali değişimleri, insanların tavsiyelerini dinleyip durmak zorunda olmak gibi pek çok şey bulunuyor.

Duyacağınız tavsiyeler ve nasihatlerden bir tanesi de düzenli olarak meyve tüketmeniz olacaktır. Ancak hamilelik süresince tüketilebilecek ve aynı zamanda tüketilmemesi gereken pek çok meyve mevcut. Karpuz ise güvenli seçenekler arasında yer alıyor.

Kapuzun %92’si sudan oluşmaktadır ve kendine has tatlı, sulu ve gevrek bir kıvamı mevcuttur. Bu su içeriği onu yaz aylarında tüketilmesi gereken ideal meyvelerden birisi haline getirmektedir.

Bu yaz meyvesi temel besinler, A, C, B6 vitaminleri, magnezyum ve potasyum açısından çok zengindir. Ayrıca karpuzda bol miktarda lif bulunmaktadır ve bu da onun doyurucu olmasını sağlar. Çekirdeklerini genelde kenara ayırsak da, aslında onlar da tüketilebilirler.

Mide Yanmalarına İyi Gelir

Karpuz mide ve yemek borusu yanmalarına karşı iyi bir çözümdür çünkü hamile kadınlarda genelde asiditeden kaynaklı sindirim problemleri ve yanmalar ortaya çıkar. Karpuzun soğutucu etkisi bu problemlere karşı anlık çözümler elde etmenizi sağlar.

El ve Ayak Şişmelerine Engel Olur

Ellerde ve ayaklarda oluşan şişkinlikler gebelikte en sık görülen belirtiler arasındadır. Karpuzun bol sulu içeriği ise damarlardaki tıkanmaları açar ve kaslara yardımcı olacak kanın geri pompalanmasına yardımcı olur.

Sabah Bulantılarını Azaltır

Sabahları karpuz tüketmek insana rahatlık verir ve aynı zamanda bulantıları azaltır, güne enerjik ve besin dolu başlamanızı sağlar.

Bu nedenle hamile kadınların her sabah bir bardak taze karpuz suyu ile güne başlamaları önerilmektedir. İçine biraz limon ve kaya tuzu ekleyerek aromalı hale de getirebilirsiniz.

Susuzluğa Engel Olur

Tüm hamile kadınların bol bol su içmeleri susuzluğu engellemek için önemli. Zira susuzluk erken kasılmalara ve erken doğumlara sebep olabilmektedir. Karpuzun %90’ından fazlasının su olması bu konuda iyi bir kaynak olmasını sağlar.

Kas Kramplarını Azaltır

Hamilelik sürecinde kadın vücudu ciddi bir değişim içerisinde olur ve fazladan ağırlıklar ile hormonlar, kaslar ile kemiklerde ağrılara sebep olur.

Karpuz tüketerek vücudun bu değişimlere adaptasyonunu daha kolay hale getirebilir ve kas kramplarına engel olabilirsiniz.

Pigmentasyona Engel Olur

Pek çok hamile kadın, cildinde oluşan renk farklılıklarından şikayetçidir ve buna pigmentasyon adı verilir.
Karpuz ise bağırsak hareketlerini yumuşatır ve besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Bu da cildin dokusuna fayda sağlar. Vücudun temizlenmesi ile birlikte renk farklılıkları da azalırlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Hamile olduğunuzda vücut iki kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır ve bu nedenle sağlığınızdaki herhangi bir bozulma, doğrudan bebeğinizin gelişimine de etkide bulunur.

Likopen bakımından zengin olan karpuz, rengini de bu maddeden alır ve bu güçlü antioksidan, preeklampsi ihtimalinin %50 azalmasını sağlar. Ayrıca hamilelikte bağışıklığın zayıflaması nedeniyle onu karpuz ile güçlendirmek iyi bir seçenektir.

Kabızlığı Tedavi Eder

Hamilelik sürecinde kabızlık ciddi bir problemdir. Karpuz ise bağırsak hareketlerini güçlendirir ve lifler bakımından zengin olduğundan dışkıyı arttırır, su içeriği ile bağırsakları temizler ve baskı yaratarak dışkının dışarı atılmasını kolaylaştırır.

Ateş Basmasına Engel Olur

Hamilelik döneminde vücut sıcaklığı artar ve bu nedenle kaşınmalar ve sıcak basmaları problem haline gelir. Bol sulu olması nedeniyle karpuz serinletici bir etkiye sahiptir ve bu yanmalara engel olur. Ayrıca cildin kurumasına da engel olur ve onu kaşıma isteğinizin azalmasını sağlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonunu Tedavi Eder

Hamileliğin erken dönemlerinde pek çok kadın idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşır ve bu durum hamilelikte ilaç almanın önerilmemesi nedeniyle daha can sıkıcı hale gelir.

Karpuzun bol sulu ve antibakteriyel özellikleri sayesinde enfeksiyona sebep olan bakterileri idrar yolunuzdan uzak tutmak mümkün olur.

Görüşü İyileştirir

Karpuzda beta-karoten de bol bulunur ve bu antioksidan vücutta A vitaminine dönüştürülür. Böylece hücrelere zarar veren serbest radikaller ile savaş mümkün olur.

A vitamini aynı zamanda sağlıklı bir görüş de sağlar ve gözün kornea tabakasının korunmasını sağlar. Göz sinirlerinin iletiminde de etki sahibidir.

Bebeğin Kemik Oluşumunu Destekler

Karpuzda kalsiyum ve potasyum bol bulunur, böylece bebeğin kemik gelişimine destek olur.

Karpuzu tüketmek için pek çok farklı yöntem de mevcut. Onu doğrudan tüketebilir, smothielerin içerisine katabilir, meyve suyu haline getirebilir, salatalara ekleyebilir, taze yenen şeylerin içine katabilirsiniz. Yanına bir kaç sağlıklı meyve ve peynir ekleyerek lezzetli şeyler elde edebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karpuz her ne kadar sağlıklı bir gıda olsa da, bazı yan etkileri de mevcut. Bu nedenle dikkat etmeniz gerekenlere bir göz atalım.

• Aşırı karpuz tüketimi kan şekerini arttırabilir ve bu da hamilelik şekerine sebep olabilir.
• Fazla tüketimde suyla birlikte temel besinler de vücuttan atılırlar.
• Karpuz açıkta durunca çabuk bozulur ve bunun sonucunda hazımsızlık, bulantı ve kusma olabilir. Bu nedenle kestikten sonra hemen tüketmelisiniz.
• Şüpheleriniz mevcutsa doktorunuza danışmayı unutmamalısınız.