Hamilelikte bileklerde şişkinlik, sabah bulantıları ve göğüslerde hacimlenme bekliyordunuz ancak mide yanması da nereden çıktı? Bu yanmanın sebebi ne?

Adından da belli olduğu üzere mide yanması, göğüs kemiklerinin arkasında başlayan bir yanma hissi ile kendini gösterir ve bu yanma boğazınızı mideye bağlayan yemek borusuna kadar yükselebilir. Midedeki asitler boğazınıza kadar ulaşabilirler.

Bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilen yanma hissine ek olarak şunları da hissedebilirsiniz:

  • şişkin hissetme
  • sık sık geğirme
  • ağzınızda ekşi bir tat olması
  • boğaz ağrısı oluşması
  • sık sık öksürme

Yediğiniz acı ve baharatlı gıdaların da muhtemelen işleri daha kötü hale getirmiştir ancak bu yanmanın baharatlardan çok hormonlar ile bağlantısı vardır.

Yemekler Değilse Sebebi Nedir?

Eğer göğsünüzde ve midenizde bir yangın varmış gibi hissediyorsanız yalnız değilsiniz. Yapılan bir çalışmaya göre bebek bekleyen anne adaylarının %45’i mide yanması yaşıyor. Eğer hamilelikte önce de mide yanmanız olmuşsa, hamilelik sırasında oluşma ihtimali daha da fazla.

Mide yanması gebeliğin herhangi bir anında ortaya çıkabilir ancak ikinci ve üçüncü trimesterde daha yaygındır. Uzmanlar bu rahatsızlığın tam sebebinden emin değiller ancak üç temel sebepten kaynaklandığını düşünüyorlar.

Hormonlar

Gebelik hormonu olarak da bilinen progesteron hormonu, bebeğin ve rahmin beslenmesi konusunda rol oynar ve gebelik kaynaklı mide yanmasının en büyük şüphelilerinden bir tanesidir.

Progesteron bir kas gevşetici olarak görev alır. Bu hormon nedeniyle midenin girişini kapatan ve mide içeriklerinin yemek borusuna kaçmasını önleyen kasların gevşemesine sebep olabilir.

Bir şeyler yiyip içtiğinizde, bu kas açılarak yediklerinizi mideye alır ancak sonrasında sıkıca kapanır. Progesteronun artış gösterdiği hamilelik sürecinde ise kas gevşeyebilir ve mide asitleri yemek borusuna, hatta boğazınıza kadar ulaşabilirler.

Büyüyen Bebek

Rahminiz bebekle birlikte genişlerken, diğer organlarınız ile bir yer kapma yarışına girer. Bir diş macununun sıkılması gibi, büyüyen rahim de mideye baskı yapar ve mide asitlerinin özellikle de mide dolu olduğunda dışarı çıkmaları mümkün olur.

Rahim büyüdükçe midenin sıkışması daha olasıdır. Bu nedenle hamilelik ilerlerken mide yanması daha da sık olmaya başlar.

Sindirimde Yavaşlama

Progesteron sayesinde mide içerikleri normalden daha uzun süre midede kalırlar. Sindirim yavaşlarken mide daha uzun süre dolu kalır ve bu da mide yanması ihtimalini arttırır.

Mideyi Rahatlatmanın Kanıtlanmış Yolları

Mide yanması rahatsız edici olabilir ancak onunla savaşmanın bazı yöntemleri şöyle:

Yediklerinize Dikkat Edin

Asitli ve baharatlı gıdalar, yumuşak gıdalardan daha fazla mide asidi üretimine sebep olurlar. Limondan, domatesten, soğandan, sarımsaktan, kafeinden, çikolatadan, sodadan ve diğer asitli gıdalardan uzak durun. Ayrıca kızarmış ve yağlı gıdalardan uzak durun çünkü bunlar sindirimi yavaşlatırlar.

Günde Üç Defa Yerine Küçük ve Sık Öğün Tüketin

Böylece midenin fazla dolmasına engel olabilir ve daha hızlı şekilde boşalmasını sağlayabilirsiniz.

Yerken Dik Oturun

Yerçekimi yemeklerin doğru şekilde durmalarına yardımcı olur ve bu nedenle yemek yerken dik şekilde oturmanız mide yanması konusunda faydalı olacaktır.

Yatmadan Üç Saat Önce Yemeyi Bırakın

Yatmadan önce sindirime yardımcı olmak için üç saat öncesinden yemeyi bırakın. Çünkü yatmak sindirimi yavaşlatır ve mide de daha uzun sürede boşalarak mide yanmasına sebep olabilir.

Sigara İçmeyin

Hamilelikte sigara içmemek için zaten çok sayıda sebep var ancak mide yanması da bunlardan bir tanesi. Sigarada bulunan kimyasallar mide içeriklerini midede tutmayı sağlayan kasların gevşemesine sebep olurlar. Bu da asitlerin ve sindirilmemiş gıdaların yukarı kaçmalarına sebep olur.

Uyurken Başınızı Yüksekte Tutun

Bunu başarmanın en iyi yolu omuzlarınızın altına bir yastık koymak veya yatağınızın ayaklarının altına onu yükseltecek bir şeyler koymaktır. Bu iş için yapılmış özel malzemeler de mevcutlar. Başın biraz yukarıda kalması ve bu şekilde uyumanız yer çekiminin size yardımcı olmasını sağlayacaktır.

Rahat Kıyafetler Giyin

Bel, mide ve karın kısmını sıkan kıyafetler yerine rahat şeyler giyin.

Öğünlerden Sonra Bir Şeyler İçin

Yemeğinizin yanında bir şeyler içmeniz maalesef midenin fazla dolmasına sebep olacaktır ve bu da mide yanmasına davetiye çıkaracaktır. Bunun yerine içeceklerinizi yemeğinizin ardından tüketin.

Akupunkturu Deneyin

2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre akupunktur tedavisi alan kadınlar ile almayan kadınlar arasında belirtiler konusunda çok bir fark bulunmuyor ancak akupunktur olan kadınların uyuma ve yeme yeteneklerinde iyileşmeler gördükleri belirtiliyor.

Alkol Tüketmeyin

alkolü sınırlandırma
alkolü sınırlandırma

Alkol gelişen bebeğiniz için zaten büyük problemlerin oluşmasına sebep olabilir ve bunlar arasında düşük doğum ağırlığı ve öğrenme bozuklukları da bulunuyor. Ancak aynı zamanda mide içeriklerinin orada kalmasını sağlayan kasları da gevşetebilir.

Doktorunuzla Konuşun

Bazı reçetesiz ilaçların gebelikte alımları güvenli görülmektedir.

Antasitler mide asitlerini nötralize ederler ve yanma hissini azaltabilirler. Eğer mide yanmanızı yaşam tarzı değişimleri ile yatıştıramıyorsanız, doktorunuz bazı ilaçlar yazabilir.

Şunları Yapmayın

Hamile olduğunuzda bedeninize aldığınız her şey konusunda çok dikkatli olmalısınız. Bazı mide ilaçları gebe olmayanlar için uygun olsalar da size olmayabilirler:

  • Sodyum bikarbonat içeren antasitler şişkinliği arttırabilirler.
  • Aspirin içeren antasitler bebeğiniz için zehirli olabilirler. Hamilelikte aspirin kullanımının gebelik kaybı, kalp kusurları, beyin kanaması gibi hususlarla bağlantısı vardır.
  • Magnezyum trisilikat içeren antasitlerin hamilelikte güvenli şekilde kullanımı onaylanmamıştır.

Sonuç Olarak

Hamilelikte mide yanması ve rahatsızlığı yaygın olsa da, doğumdan sonra hormonlar normal düzeylerine döndüklerinde bu sıkıntı genelde geçer.

Özellikle hamile değilken bile mide yanması eğiliminiz varsa, hamileyken onu önlemek neredeyse imkansız olabilir. Yine de bazı yaşam tarzı değişimlerini uygulamak, örneğin küçük öğünler tüketmek, baharatlı ve yağlı gıdalardan kaçınmak ve başınız yüksekte uyumak fayda sağlayabilir.

Eğer bu çözümler yeterince katkı sağlamazlarsa, gebelikte kullanımı güvenli ilaçlar konusunda doktorunuza danışın.