Ergenlik döneminin olmazsa olmazı sivilceler, çoğu zaman aynalara küsme sebebi olabiliyor. Yüzümüz, en göz önünde olan bölgemiz olduğundan özellikle yüzümüzde ortaya çıkan en küçük hasar, bozukluk tüm psikolojimizi olumsuz etkileyebiliyor. En çok para harcadığımız ürünler aslında yüz bakımına dair kozmetik ürünleri, oysaki o kozmetik ürünlerin çoğu faydadan çok zarar veriyor, cildin doğal dokusunu bozuyor. Aksi halde yüzümüze sürdüğümüz bu kadar krem nereye gitti, niye hiç birimiz bebek gibi bir cilde sahip değiliz. İşte aslında ergenlikle başlayan ve neredeyse tüm yaşam boyu devam eden cilt sorunlarımız ve özellikle de sivilceler için yine doğa ananın kapısını çalacağız. Çünkü “Ayşe Tolga İyi Yaşam” demek, “doğal yaşam”, “doğal güzellik” demektir. Şimdi önce neden sivilce oluşuyor, hangi ciltte sivilce çıkıyor ona bakalım. Ardından bu sivilcelerden nasıl kurtulacağınızı anlatayım.

Sivilce neden ve hangi ciltte çıkar?

Bazıları sivilceyi sadece ergenlik döneminde kısa bir süre görürken, bazılarınınsa hayatlarının kabusu gibi olur. Ergenlik dönemi dışında yüzünüzde sivilce çıkıyorsa, daha doğrusu yoğun olarak sivilce sorunu yaşıyorsanız, cildinizde yağ salınımı fazla oluyor demektir. Cildinizde fazlaca yağ salındığında ise yağ kanalı bir süre sonra tıkanır, o bölgedeki deride yağ kanalının etrafında mikroplar oluşur. İşte bu mikroplar da yağları parçalıyor, o bölgede iltihaplı sivilceler oluşuyor.

Vücudumuzdaki neredeyse tüm işlemlerde az ya da çok genetik özelliklerimizin etkisi var. İşte bu sivilceli ciltte de genetik özelliklerimizin bir miktar etkisi oluyor. Anne, baba, diğer aile bireylerinizin cildinde sivilce varsa sizde de olması çok muhtemel.

Bununla birlikte sivilce oluşumunun sağlıksız beslenme ile ilgisi olduğuna dair de bazı araştırma sonuçları bulunuyor. Doğal, bitkisel değil, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli fast food, hazır gıdalar ağılıklı beslenmek ciltte yağ salınımın artmasına yol açıyor. Yani aslında sağlıksız beslenme sivilceye yol açmayabilir, ancak sivilceyi arttırdığı kesin. Çünkü sivilce sorunundan muzdarip olan kişiler incelendiğinde sağlıksız beslenmenin hüküm sürdüğü görülüyor. Bu bağlamda çok yağlı süt ve süt ürünlerinin, kalitesiz koşullarda üretilen dondurmanın, kremanın, insülin direnci var olan kişilerde karbonhidratlı beslenmenin genel olarak sivilce oluşumu riskini tetiklediği biliniyor.

Bir başka açıdan bakmak gerekirse sağlıksız beslenenler, yağlı, şekerli, tuzlu hazır gıdalar ağırlıklı beslenenlerde sıklıkla sivilce oluyor. Sivilce oluşumunu genel olarak; cilt yağının fazla üretilmesi, ölü deri hücrelerinin dökülmesi ve bakteri oluşumu şeklinde özetleyebiliriz. Bunların dışındaki yan sebepleri de maddeleştirmek gerekirse;

  • Genetik yatkınlık,
  • Sağlıksız beslenme,
  • Psikolojik sorunlar,
  • Stresli iş, okul ve sosyal yaşam,
  • Bazı rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar,
  • Güneş kremleri,
  • Aşırı yağlı kozmetik ürünler,
  • Adet dönemi,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Vitamin eksikliği,
  • Güneş ışınlarına yüksek oranda maruz kalmak,
  • Mevsim değişiklikleri,
  • Ortamda nem oranının yüksek olması,
  • Cildin doğru temizlenmemesi, yani yeterli temizlenmemesi ya da çok sık yıkanması da sivilceye yol açabiliyor.

Sivilceyi asla, ama asla sıkmayın!

Yüzümüzün tam ortasında çıkan bir sivilceyi görmeye tahammül edemiyoruz. İçi iltihap dolu beyazımsı, sarımsı, kimi zaman yeşilimsi o sivilceler güzelliğimize gölge düşürüyor diye, sakın “şu sivilceyi sıkıp da ondan kurtulayım” diye düşünmeyin. Çünkü dayanamayıp sıktığımız o sivilce, size bir türlü kaybolmayan iz ve hemen yan tarafında çıkan yeni bir sivilce olarak geri dönebilir. Sivilceyi cilt yüzeyinde görülen şekilde sıktığımızda sivilcenin asıl irinini aşağıya, cildin içine, derine doğru itmiş oluruz. İşte bu cilt katmanının altına doğru ittiğimiz irin derinin altında hızla yayılır. Çevre dokulara yayılan iltihap da yeni sivilceler ve cilt lekeleri demektir. Cildiniz için gerekli temizliği ve bakımı yaptığınız halde bir türlü kurtulamadığınız sivilceler varsa, bir dermatologa gitmeniz en doğru seçenektir.

Sivilceyi nasıl önleriz?

  • Öncelikle şunun altını çizeyim ki, “sivilce cildin kirliliğinden kaynaklanır” şeklinde bir anlayış doğru olmaz. Ancak cildin kirli kalmasının da sivilce oluşumunu artırdığı, hızlandırdığı da bir gerçektir.
  • Cilt, çok sık ya da çok seyrek değil, günde iki kez “doğru” şekilde temizlenmelidir.
  • Sivilceye meyilli ciltlere uygun olarak üretilmiş sabunlar ve cilt temizleme jelleri kullanılabilir. Ancak en fazla günde iki kez temizlenmeli. Akşamları bir de doğal gülsuyuna batırılmış pamuk ile cildi silmek, mümkünse tonik uygulamak sivilceyi önlemek için doğru olacaktır.
  • Cildi yumuşatmak için kullanılan nemlendiriciler, cildi beslenmesi için kullanılan kremlerin kaliteli olması ve özellikle de fazla yağlı olmaması gerekiyor.
  • Fondöten ve pudra gibi cildi kapatan, nefes almasını engelleyen ürünleri her gün kullanmamak, hatta mümkünse hiç kullanmamak daha doğru olacaktır. Çünkü kapatıcılar kullanıldığında gözenekler tüm gün kapalı olduğu için derinin altında yağ birikmesi ve sivilce oluşması riski daha yüksektir.

Stresli yaşam ve sivilce ilişkisi

Vücudumuzda var olan, ortaya çıkan neredeyse tüm rahatsızlıklarda, bozukluklarda psikolojik durumumuzun etkisini görmezden gelemeyiz. Aslında her şey beynimizin, kalbimizin içinde! Şöyle ki, kendimizi mutsuz, üzgün, depresif, stresli, kaygılı hissettiğimizde, bazı hormonlar normalden daha fazla salınıyor. İşte bu hormonlar da yağ kanallarında yağ üretimi artırıyor, deri altında yağ salınımın artmasına yol açıyor. Yağ salınımı arttığında da sivilce oluşumu da artıyor. Bu bakımdan her zaman altını çizdiğim gibi, önce zihnimizi arındıralım, kafamızı rahatlatalım, her derdimize derman buluruz.

Sivilce lekeleri nasıl geçer?

Cildinizde sivilce oluşuyorsa, cilt temizleme yöntemlerinizi gözden geçirin, daha sağlıklı yöntemler deneyin. Daha sağlıklı bir beslenme programı oluşturun. Ancak hala geçmiyorsa, en doğru yaklaşım bir dermatologa gidin ve sivilceye sebep olan faktörleri öğrenin, uygun bir tedavi alın. Sivilceleri sıkmak, kulaktan dolma yöntemler uygulamayın. Çünkü sivilcelerinizin sayısı artacak ve belki de izler kalacaktır. Ancak hali hazırda oluşmuş sivilce lekeleriniz varsa, bunlar için de bir dermatologdan yardım almanız, cilt lekelerinin görünümünün hafiflemesine yardımcı olacak doğal yöntemleri denemeniz doğru olacaktır. Fakat tüm cilt lekelerinde olduğu gibi, sivilce lekelerinin tedavisinde de erken dönemde müdahale edilmesi, vakit kaybetmeden tedaviye başlanması önemlidir. Erken dönemde müdahale edilen sivilce lekeleri kısa sürede giderilirken, üzerinden uzun süre geçmiş olan lekelerde ise fraksiyonel lazer tedavisi ve peeling uygulamaları fayda getirmektedir. Ancak sivilce lekelerinizden ilaç kullanarak kurtulma gibi bir seçenek yoktur. Bu alandaki ilaçlar sivilce oluşumunu önleyebilir, fakat zaten var olan sivilce lekelerini gidermez.

Sivilce lekelerini hafifletici doğal öneriler

  • Limonun cildi beyazlatıcı etkisi bilinen bir gerçektir. Bunun için hem sivilce izleri hem de ciltte oluşan diğer lekeler için limon önerilir. Bir limonu dörde bölüp limonun iç tarafıyla lekeli bölgeyi silebilir, o bölgeye limon uygulayabilirsiniz. Başka bir yöntem olarak da, yarım limonu küçük bir kabın içine sıkın. Küçük bir pamuk parçasını limon suyuna batırıp lekeli bölgeyi silin. Bu yöntemleri her akşam uygulamanızda sakınca yoktur.
  • 1 tatlı kaşığı karbonatı yine bir tatlı kaşığı su ile karıştırın. Karışım krem kıvamını alınca lekeli bölgeye masaj yaparak 5 dakika boyunca uygulayın. Sonrasında cildinizi ılık su ile yıkayın. Bu işlemi haftada 2-3 kez yapabilirsiniz.
  • Cildinizi ılık su ile yıkayın, sonrasında parmak uçlarınızla bal alın ve lekeli bölgeye masaj yaparak sürün. Balı cildinizde 5-10 dakika beklettikten sonra cildinizi yine ılık su ile yıkayın. Bu yöntemi haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz.