JAMA Network Open’da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre spor yapmamak sağlığa sigaradan, diyabetten, kalp hastalıklarından daha zararlı.

Araştırmacılar bu riskin topluma aktarılması gerektiğinden bahsediyorlar çünkü sigaradan, diyabetten ve yüksek tansiyondan daha tehlikeli hale gelebilen bu durum bir hastalık gibi değerlendirilmeli ve kişilere spor reçete edilerek tedavi edilmeli.
122.007 kişi üzerinde geriye dönük yapılan çalışmada, koşu bandı üzerinde fitness ve sporun faydalarına dair ölüm oranı değerlendirmeleri yapıldığında, en az spor yapanlarda riskin en yüksek değerde yani %12’de bulunduğu tespit edilmiş.

ABD’de her sene 200 milyar dolar kalp damar hastalıkları ve diyabet için harcanıyor. Dr. Jordan Metzl, hastalıkların tedavisi için bu paraların ödenmesi yerine toplumların aktif olmaya ve günlük spor yapmaya yüreklendirilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan bilgiler, sporun daha uzun ve sağlıklı bir yaşama vesile olduğunu, aerobik egzersizlerin faydalarının sınırı olmadığını ve fazla spor yapanların herhangi bir risk altında olmadıklarını gösteriyorlar.

Bu çalışmada fit olan bireyler en iyi sonuçları elde etmişler. Doktor tarafından herhangi bir problemleri olmadığı onaylandığı zaman bireyler yoğun egzersizlerden korkmamalılar. Bu çalışmada tüm yaşlar ve cinsiyetler için pek çok fayda görülmüş. Fiziksel olarak aktif olmaktan fayda görmeyecek herhangi bir yaş limiti de tespit edilmemiş.

Hareketsiz yaşam tarzının risk faktörlerinin, hali hazırda yüksek risk faktörleri olan diyabet, sigara ve bazı son aşamadaki hastalıklardan bile daha fazla olabildiği tespit edilmiş. Koşu bandı üzerinde iyi performans gösteremeyenlerde riskler, böbrek iflası olup da diyalize girmek zorunda olanlardan iki kat fazla çıkmış. Hareketsiz yaşam tarzına sahip olanların ölüm riskleri, bu rahatsızlığa son aşamada sahip olanlara göre %500 daha fazla olmuş. Hareketsiz olmakla hareketli olmak arasındaki risk farkı sigaradan 3 kat daha fazla çıkmış. En üst düzeyde spor yapanlar ile düzenli spor yapmayanlar arasındaki risk ise düzenli spor yapmayanlarda %390 daha yüksek.

Batı tarzı yaşam giderek daha sağlıksız ve hareketsiz hale geliyor ve bu da kalp hastalıklarının görülme ihtimalini arttırıyor.

Çalışmalar bu durumun fiziksel aktivite ve spor ile tersine döndürülebilir olduğunu belirtiyorlar. Doktorlar kalp damar hastalıklarının belirtilerinin ilaçla tedavisinde hayli başarılı hale geldiler ancak bu belirtilerin kendileri ortadan kaldırılabilirler.

Doktorlar hastalarına spor reçete etmeliler çünkü bedenin harekete, koşmaya ve yürümeye ihtiyacı var. Her şey ayağa kalkıp hareket etmeye bağlı.