Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bir üniversite var. Tüm dünyadaki öğrencilerin ya da öğrenci olmak isteyenlerin hayalini süsleyen, ünü kıtaları aşan Harvard Üniversitesi, tam bir rüyalar alemi. Bundan tam 381 yıl önce 1636 yılında kurulan Harvard Üniversitesi, Amerika’nın en eski, en köklü yükseköğretim kurumudur. Aslında önceleri adı Harvard Kolejidir ve 1780 yılına kadar da öyle devam eder. Ancak 1780 yılında Harvard Üniversitesi adını alır.

Harvard’ın ilk yöneticisi John Harvard’dır ve vasiyetinde okula 400 tane kitap, bir miktar da para bırakır. Başlangıçta bu 400 kitapla bir kütüphane oluşturulan Harvard’ın kütüphanesinde şimdilerde 15 milyondan fazla kitap bulunduğu biliniyor. İşte bundan dolayı da burası dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahiptir. Tüm dünyada SAT puanları en yüksek öğrenciler Harvard’a girebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar.

Dünyanın kaderini değiştiren şirketlerin yöneticileri, CEO’ları, girişimciler ve işletmecilerin yolu Harvard’dan geçiyor. Harvard Üniversitesi’ni daha yakından incelemeye başlamadan önce, 74 tane Türk öğrencinin Harvard’da eğitim görmekte olduğunun da altını çizelim.

Harvard’daki fakülteler

Harvard Üniversitesi’nde 11 tane fakülte bulunuyor ve bunlardan en eskisi olan Fen ve Sanat Fakültesinin açılışı 1636 yılına yani üniversitenin kuruluşuna denk geliyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi 1782 yılında, Tanrıbilim (İlahiyat) Fakültesi 1816’da, Hukuk Fakültesi 1816 yılında, İşletme Okulu 1908’de, Yüksek Tasarım Okulu 1914’te, Yüksek Eğitim Okulu 1920’de, Halk Sağlığı Okulu 1922’de, John F. Kennedy Yönetim Okulu 1936’da Fen- Edebiyat Fakültesi 1956’da, Hukuk ve Baro İşletme Okulu ise 1957 yılında açılmıştır.

Harvard’da okumak zor, ama imkansız değil!

Harvard Üniversitesi, dünyanın en kaliteli birkaç okulundan birisi ya da en iyisidir. İşte bu okulda eğitim görebilmek için bir değil, birkaç koşulu yerine getirmek gerekiyor. Eğer TOEFL’dan 250+ bir puan aldıysanız % 80’e kadar burslu okuyabilirsiniz.

Üniversiteye giriş sınavında ilk 200 öğrenci arasına girebilirseniz, Harvard’ın kapıları size parasız ya da çok az paralı olarak açılıyor. Elbette TOEFL’dan 250+ bir puan da almak lazım.

Harvard’da tıp okumak istenler için en önemli kriterlerden birisi kesinlikle MCAT sınavından iyi bir puan almak ve sağlam bir referans mektubuna sahip olmak şart. Bu ve bunun gibi pek çok koşulu kusursuz olarak sağlayanlar arasından yine sadece en iyiler Harvard’lı olma hakkına sahip oluyor.

Harvard’da sanat okumak

“Sanat” sözcüğü en baştan itibaren kesinlikle biraz subjektif bir şeyler çağrıştırıyor. Bu bakımdan sanatsal alanlara olan yeteneğin dozu, seviyesi de aslında kişiye göre değişiyor. Eğer Harvard’da sanat eğitimi almak istiyorsanız, çok yetenekli olmasanız da, çok paralı olmak durumundasınız. Bundan dolayı sanat bölümü için paradan ve zekadan bir tık ileriye geçen unsurun aslında para olduğu da söylenebilir.

Harvard Üniversitesinin ücretleri

Yukarıda da bahsettiğim gibi Harvard’lı olmak için para şart. Ancak % 80’lere kadar varan bir burs için de çok yetenekli, zeki ve sıra dışı olma gerekiyor. Biz yine de şu bölümlerde eğitim görmek için istenen ücretlere bir bakalım.

Tıp ve Hukuk Fakülteleri için 58 bin dolar, İşletme Fakültesi 55 bin dolar, Yüksek Tasarım Fakültesi 34 bin dolar, Fen ve Sanat Fakültesi 33 bin dolar, İlahiyat Fakültesi 26 bin dolar, Yüksek Eğitim Okulu 24-39 bin dolar, John F. Kennedy Yönetim Okulu 42 bin dolar ve Halk Sağlığı Fakültesi içinse 25 bin dolar talep edilmektedir.

1.  Dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahiptir ve tüm kütüphaneler arasında dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesi Harvard’dadır. Harvard kütüphanesinin 800 tane çalışanı vardır.

2. Harvard Üniversitesi müzelerinde 28 milyondan daha fazla sanat çalışması, el emeği eserler, modeller, malzemeler ve enstrümanlar bulunmaktadır.

3. Kurucusunun bıraktığı birkaç yüz poundluk bütçesi, şimdilerde 32 milyar dolara ulaşmıştır.

4. 400 akademisyen, 6.700 lisans öğrencisi ve 13.000 yüksek lisans öğrencisine sahiptir.

5. Amerika’nın eski başkanı Barak Obama, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur.

6. Harvard’da eğitim görmek için ya çok zengin ya da çok yetenekli olmak gerekiyor. Her ikisinin bir arada bulunduğu adaylar ise Harvard’a çok daha kolay kayıt olabiliyorlar.

7. Harvard’a kabul edilebilmekte en önemli husus akademik başarıdan çok sosyal aktiviteler, ders dışı çalışmalar, liderlik özellikleri, insan, hayvan, doğa ile ilgili etkinliklerdir. Bu bakımdan hem akademik hem de sosyal başatı ve topluma uyum çok önemlidir.

8. Dünyada Bilim Tarihi alanında doktora eğitimi alan ilk kişi olan Adnan Sayılı, Harvard Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü mezunudur.

9. Harvard’ın kütüphanesinde insan derisiyle ciltlenmiş 3 tane kitap bulunmakta. Bu kitapların birisi Roma şiirleri kitabı, diğeri Fransız Felsefesi konulu, üçüncüsü ise Ortaçağ İspanya Hukuku hakkındadır.

10. Harvard Üniversitesi tüm öğrencilerinde ortak bir kültürel arka plan oluşturur ve bu kültürel bakış bir hayat boyu devam eder. Zaten buradaki amaç da, bilgili, kültürlü, donanımlı ve yetenekli bireyler yetiştirmektir.

11. Ailevi sorunlar yüzünden ilkokuldan ayrılan, Antalya’da bir kuyumcuda çalışmaya başlayan Mustafa Karabaş, 15 yaşına geldiğinde okumaya karar verir. İlkokul, ortaokul ve liseyi başarıyla bitirir. Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden başarıyla mezun olur ve Harvard Üniversitesi’nin İleri Teknoloji Ekibi’ne dahil olur. İşte Harvard’lı bir Türk daha!

12. Dünya genelindeki tüm unicorn şirket kurucularının yaklaşık üçte biri Harvard Üniversitesi mezunu ya da öğrencisidir. Bunlar içinde Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram gibi dünya çapında fark yaratan, büyük ilgi gören platformların kurucuları, yöneticileri de var.

13. Harvard Üniversitesi’ne gidebilmek için lisede ya da en son eğitim gördüğü yükseköğretim kurumunda başarılı olmak, referans mektubunun kaliteli olması, öğrencinin niyet mektubunda kendisini iyi tanıtabilmesi, sosyal aktivitelerin ilgi çekici düzeyde olması, topluma katkı sağlayan projelerde yer alması ve TOEFL, SAT1, SAT2 tarzı sınavlardan çok yüksek not alınması gerekiyor.

14. Üniversiteye başvurabilmek için minimum bir puan barajı yoktur.

15. Harvard’a başvuran öğrenciler genelde kendi liseleri ya da mezun oldukları üniversitelerde ilk % 10 ya da daha küçük dilim arasında olanlardır.

16. Harvard başvuruları her yılın Ocak ayının birine kadar tamamlanmış olmalı ve en geç 1 Nisan tarihinde de sonuçlar belli olur.

17. Harvard’a başvuru yapan dünyanın her bir noktasından öğrencilerin kabulünde Amerikalı, Türk ya da Kamboçyalı olmak kesinlikle hiçbir anlam ifade etmez. Bu bakımdan önemli olan tek şey başvuranlar arasından en iyi olanlardan birisi olabilmektir.

18. Harvard Üniversitesi’nde master yapmak, kesinlikle lisans eğitiminden çok daha zordur. Hatta dünyada master alımında en katı kriterleri olan üniversiteler arasında Harvard başı çekmektedir.

19. Dünyada 360.000’den daha fazla Harvard mezunu olduğu bilinmektedir.

20. Harvard Üniversitesi öğrencilerine eğitim, öğretim, araştırma, mükemmelliğe ulaşma, küresel olarak fark yaratan bir birey olma hakkı verir.