Herkese merhaba! Bugün, yine çok güzel bir konu ile karşınızdayım; haşimato hastalığında nasıl kilo verilir ve nelere dikkat edilmelidir?

Haşimato Hastalığı Nedir?

Vücudumuzdaki otoimmün sistem, tiroit bezini bir yabancı olarak algılıyor ve ona saldırmak için antikorlar üretiyor. Bu antikorlar da, tiroit bezine saldırıp yok etmeye çalışıyor. Sonrasında, tiroit bezi zarar görüyor ve zarar gördükçe TSH, T3 ve T4 hormonları da zarar görüyor. Bu şekilde, tiroit bezinde bir iltihap ortaya çıkıyor ve buna haşimato hastalığı adı veriliyor.

Yukarıda da söylediğim gibi, antikorlar kanda yükseliyor ve tiroit bezini yok etmeye çalışıyor. Eğer, bu sırada bu hastalık tespit edilmezse, tiroit bezi zarar görüyor ve bu kez TSH, T3 ve T4 hormonları da zarar gördüğü için, kilo vermek de zorlaşıyor ve kolayca kilo alınmaya başlanıyor. Bu hastalığa, halk arasında “zehirli tiroit” de denilebiliyor.

Haşimato Hastalığı Belirtileri

Belirtileri, pek çok hastalıkla karıştırılabiliyor ama benim en çok gördüğüm belirtiler şöyle;

  • Kilo artışı,
  • Metabolizmada yavaşlama,
  • Kilo vermede zorlanma,
  • Elde ve yüzde şişme,
  • Gözlerde belirginlik
  • Ciltte kuruluk,
  • Halsizlik,
  • Yorgunluk

Bu belirtileri yaşıyorsanız, siz de bir doktora başvurabilirsiniz. Hastalık, erken tespit edilirse TSH, T3 ve T4 hormonları zarar görmüyor ve hipotiroit’e dönüşmeyebiliyor.

Haşimato Hastalığında Beslenme Önerileri

Gluten İçeren Besinlerden Uzak Durun

Eğer, tiroit hastalığınız varsa vücudunuzda çok fazla ödem olur. Ödemin en büyük kaynaklarından biri, basit karbonhidrat tüketmektir. Bana, “Neden bulguru yemeyin diyorsunuz?” diye soruyorsunuz. Zararlı demiyorum ama bulgur da ne yazık ki vücutta ödem tutuyor ve gluten içeriyor. Bulgurun dışında pirinç, makarna, börek, hamur işi, abur cubur ve fast food yiyecekler de vücuda girdiği zaman vücudu şişiriyor ve gluten içerdiği için bağırsakları da şişiriyor. Aynı zamanda, otoimmün sisteme zarar verdiği için dolaylı yoldan tiroite de zarar verebiliyor. Normalde, bunun tam olarak bir kesinliği yok. Yani, “Gluten, tiroit bezine saldırır, zarar verir” diye bir kesinlik yok. Ancak size şunu söyleyebilirim; gluten bu kadar gündeme gelmeden önce kendi danışanlarımdan da bunu takip ediyordum. Tiroid hastalığı olan bir danışanın değerlerine bakıyordum ve TSH değerleri sınıra çok yakın, bozuk çalışıyor. 10-15 kilo verdiğinde, değerlerin biraz daha normale döndüğünü görüyordum. Bu süreçte hastalar, kilo veriyor ve hamur işini hayatından çıkarıyor. Eğer tiroit hastalığınız varsa, hamur işi grubundan biraz daha uzak durun. Canınız istemeyecek mi? Tabi ki isteyecek. Peki, ne yapacaksınız? Haftada bir bulgur pilavı yiyebilirsiniz ancak her gün ekmek, pilav, makarna ya da fast food yiyecekleri tüketmeyin.

Günde 2 Litre Su İçin

Tiroit hastaları, hormonlardan dolayı çok fazla ödeme maruz kalırlar. Ben de, kendi danışanlarımda, tiroit hastalarında, ilk haftada vücuttaki ödemini atıyorum, ikinci hafta da yağ kaybına geçiyorlar. Vücudunuz zaten ödem tutuyor. Eğer, su içmezseniz biraz daha fazla ödem tutar ve daha fazla şişersiniz. Bu nedenle, günde en az 2-3 litre arasında su içmeye de özen göstermelisiniz.

Guatrojenik Besinlerden Kaçının

İçerdiği guatrojen nedeniyle zarar veren besinler var. Yani, guatrojen maddeler vücuda girdiği zaman tiroit çok hızlı çalışıyor ve haddinden fazla çalıştığı için büyümeye başlıyor ve zarar görüyor. Brokoli, turp, Brüksel lahanasını (ara sıra da ıspanak bu gruba dahil ediliyor) çok fazla tüketmeyin. Bir dönem, lahana suyunun tabletini yapmışlardı ve kilo vermeye yarıyordu. Evet, metabolizmayı çalıştırıyor ama bir yerde de sizin tiroidinizi bozuyor. Bu nedenle, bu tür besinleri olabildiğince az tüketin.

Selenyum İçeren Besinleri Tüketin

Bazı doktorlar selenyum takviyesini öneriyor, bazıları önermiyor. Bunu tabi ki doktorunuza başvurun, size en iyi öneriyi o verecektir ama benden size öneri; tiroidiniz yeni çıktıysa, selenyum takviyesine başvurabilirsiniz. Besinlerden; semizotu ve ayçiçek çekirdeğinden selenyum alabilirsiniz. Ancak, bir yandan kilo da vermek istediğiniz için, ayçiçek çekirdeğini 1 çay bardağından fazla tüketmeyin. Mantar yiyebilirsiniz, yumurta yiyebilirsiniz, balık yiyebilirsiniz. Bunların hepsi selenyum içerir ve selenyum miktarını günlük olarak arttırmayı sağlar.

Rafine Şekerden Uzak Durun

Şeker, vücudumuza metabolik yük getirir. Tiroit de metabolizmayı kontrol eden bir hormon olduğu için, dolaylı yoldan yine tiroide zarar verebiliyor. Olabildiğince rafine şekerden uzak durmaya çalışın.

Tuz Kullanımını Azaltın

İyotlu ya da iyotsuz tuz konusunda bir kesinlik yok. Ancak, tuz kullanımını zaten azaltmalısınız. Bence, iyotlu tuz kullanılabilir, aşırı kullanmadığınız sürece vücudunuza bir zarar vermeyecektir.

“Tiroit hastalığım var, kilo veremem” diye bir şey yok. Beslenmenize dikkat ederseniz, kilo verdiğinizi göreceksiniz. Şimdilik benden bu kadar. Hoşça kalın!