Bulimiya nervoza sahibi olan insanlar çok miktarda gıda tüketirler ve daha sonra bu fazla kalorilerden kurtulmak için kusarlar, laksatifler veya idrar söktürücüler kullanırlar, lavman yaparlar veya takıntılı şekilde spor yaparlar. Bazıları temizlenme işlemi için bunların kombinasyonunu kullanır. Bulimiya sahibi pek çok insan gizli gizli fazla yeme ve temizlenme işini sürdürür ve normal veya normal üzerinde bir vücut ağırlığına sahip olur. Sıklıkla bu problemlerini başkalarından yıllarca gizleyebilirler.

Aile, arkadaşlar ve doktorlar bildikleri birisinde bulimiyayı tespit etmekte zorluk yaşayabilirler. Bu bozukluğa sahip olan pek çok insanın normal veya üzeri vücut ağırlığı var çünkü haftada bir ikiden günde bir kaç defaya kadar bu yeme ve temizleme döngüsünü sürdürüyorlar. Yeme ve temizleme nöbetlerinin arasında diyet yapmak da hayli yaygın. Zamanla anoreksiya sahiplerinin de yarısı bulimiya geliştirir.

Anoreksiyada olduğu gibi bulimiya da tipik olarak ergenlikte başlar. Bu rahatsızlık sıklıkla kadınlarda ortaya çıkar ancak erkeklerde de olabiliyor. Bulimiya olan pek çok birey bu garip alışkanlıklarından utanır ve 30-40 yaşına gelene kadar yardım aramaz. Bu zamanda artık yeme davranışı o kadar derine işlemiştir ki değiştirmesi de zor olur.

Bulimiya Belirtileri

Bu bozukluk tekrar eden aşırı yeme nöbetleri ile karakterize edilir ve bunlar en az 3 ay boyunca ayda en az iki defa olmalılar ve şunları içermeliler:

  • Belli bir zaman aralığında, çoğu insanın aynı zamanda ve benzer koşullar altında yiyebileceğinden gerçek anlamda daha fazla yemek.
  • Nöbet sırasında yemeye dair kontrolsüzlük hissi

Ek olarak, Bulimiya Nervoza kriterlerinden birisi ise kilo alımını engellemek için uygulanan uygunsuz ve tekrar eden davranışlar. Bunlar arasında kendini kusturma, laksatiflerin, diüretiklerin, lavmanların ve diğer ilaçların suistimal edilmeleri, oruç tutma ve aşırı egzersiz bulunuyor. Kişinin kendine dair algısı genelde ağırlığı ile orantılıdır ve bedeninin nasıl göründüğü büyük bir önem taşır.

Bozukluk ancak anoreksiya nervoza gibi başka bir yeme bozukluğu türü olarak değerlendirilmediği zaman teşhis edilebilir.

Bulimiya teşhisinin ağırlık düzeyi, uygunsuz tekrar eden davranışın tekrarına göre belirlenir. Ciddiyeti kişinin yansıttığı diğer belirtilere bağlı olarak veya kişide sebep olduğu engellere göre arttırılabilir.

  • Hafif: Haftada ortalama 1-3 defa uygunsuz telafi edici davranış.
  • Orta: Haftada ortalama 4-7 defa uygunsuz telafi edici davranış.
  • Ağır: Haftada ortalama 8-13 defa uygunsuz telafi edici davranış.
  • Aşırı: Haftada ortalama 14 veya daha fazla defa uygunsuz telafi edici davranış.

Bulimiya Nervoza Tedavisi

Bulimiya nervoza çeşitli yöntemler kullanılarak başarıyla tedavi edilebiliyor.

Bulimiya Türleri

Geçmişte DSM-IV ruh hastalıkları kitabına göre iki tip bulimiya nervoza mevcuttu:

  • Temizleme türü: Kişi düzenli olarak kendini kusturur veya laksatifleri, diüretikleri ve lavmanı yersiz kullanır.
  • Temizleme olmayan tür: Kişi diğer telafi edici davranışları uygunsuzca gerçekleştirir, bunlar arasında oruç veya aşırı egzersiz bulunuyor ancak düzenli olarak kusma, laksatifler, idrar söktürücüler ve lavmanlar gibi yollara başvurmaz.

DSM-5’e göre artık bu tip bir sınıflandırma bulunmuyor. Çünkü mantıksal çıkarımlara göre bu tip telafi edici davranışlar aynı kişide bozukluk süreci boyunca değişim gösterebilirler.