Çoğu kişi kalsiyumun kemikleri güçlendirdiğini biliyor. Ancak, kırıklara, sırt ve boyun ağrılarına yol açabilen osteoporozla mücadele için sadece kalsiyum almak yetmez. Hem erkekler hem de kadınlar osteoporoz yaşayabilir, ancak özellikle menopozdan sonra kadınlarda daha sık görülür. 50 yaş üstü beş kadından birinde osteoporoz vardır. Kemik erimesi ile ilgili neler yapabileceğinize gelin birlikte göz atalım.

Önleminizi Erkenden Alın

Osteoporoz riskinizin yüksek olduğunuzu biliyorsanız, erkenden savaşmaya başlayabilirsiniz.
Eğer anneniz ya da aile büyüğünüz kemik erimesinden muzdaripse, 20-30 yaşlarından itibaren siz de korunmaya başlamalısınız. İnsanlar 30 yaşına kadar kemik yaparlar, bu yüzden doğru yemeye ihtiyacınız olduğu bu zaman dilimi önlem almak için idealdir; bunu yaparak kemik kütlesini maksimize etmiş olursunuz.

Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersiz, osteoporozu önlemek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Toplam egzersiz eksikliği kötü sonuçlar doğurur, özellikle omurilik yaralanmalı hastalarda kemik yoğunluğu düşüyor.
Yürüyüş, koşu, ağırlık kaldırma veya merdiven tırmanma gibi yer çekimine karşı etkili olan güçlü egzersizler yapabilirsiniz. Doktorlar, hastalara haftada beş ila altı gün egzersiz yapmalarını söyler. En kötü ihtimalle haftada iki ila üç kez 30’ar dakika aerobik ve güçlendirme egzersizleri yapabilirsiniz.

Tuzu Bırakın

Tuzun osteoporozu etkileyip etkilemediği belirsizdir, ancak yüksek sodyum tüketimi ve yüksek tansiyonlu insanlar için kemik kaybı arasında bir ilişki olduğu görülmektedir.

Genel olarak, tuz, idrar ve ter yoluyla atılan kalsiyum miktarını artırır; bu da zaten kalsiyum eksikliğiniz varsa kemik kaybını tetikler. Ve araştırmalar, yüksek tansiyonu olan kişilerin idrarla daha fazla kalsiyum kaybettiğini gösteriyor. Bu aslında böbreklerin fazla miktarda kalsiyum salmasına neden olan kalıtsal bir metabolik bozukluğu olan kişiler için bir sorun oluşturabilir.

Gazlı İçecek Alımını Kısıtlayın

Yüksek miktarda kafeinsiz veya diyet kola içmenin, 2006 tarihli bir araştırmada kemik erimesi riskini artırdığı bulundu. Kola dahil birçok gazlı içecek, ihtiyacımız olan bir mineral olan fosfor içerir. Fakat fosfor alımının kalsiyum ile dengelenmesi gerekir, aksi halde kemik yoğunluğunda azalma riski artabilir. Ayrıca aynı 2006 araştırmasında; kola ekstraktındaki bileşenlerin kemik sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabileceği söyleniyor.

Kafeini Azaltın

Kafein, kalsiyum emilimine müdahale edebilir, bu nedenle kafein içeren herhangi bir maddenin (ister soda ister kahve ister çikolata olsun) kısıtlanması gerekiyor. Orta düzeyde alım günde 300 miligram kafein ihtiva eder. Bu miktar da yaklaşık bir fincan kahve veya iki fincan çayda bulunur ve yeterli miktarda kalsiyum aldığınız sürece bir problem değildir.

İlaçlarınıza Dikkat Edin

Bazı ilaçlar osteoporoz alma olasılığını artırabilir. Ana suçlulardan biri, kemik erimesine neden olan anti-inflamatuar kortikosteroidlerdir.
Asit geri akış tedavisinde kullanılan proton pompası inhibitörleri; mide pH dengesini değiştirir ve bu da kalsiyumun iyi şekilde emilimini etkileyebilir. Bu genellikle bu tip ilaçların uzun vadeli (yani yedi yıldan fazla) kullanımında bir sorun teşkil eder. Bazı serotonin geri alım inhibitörleri ve metotreksat olarak bilinen antidepresanlar da osteoporoz ile ilişkilidir.

Kalsiyum Alın

 

Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre yetişkinler günlük 1,000 miligram kalsiyum almalıdır. Ve tavsiye, 50 yaş üzerindeki kadınlar ve 70 yaş üstü erkekler için 1.200 miligrama kadar çıkar.
Takviyeler genelde güvenlidir, ancak önerilen dozda ve D vitamini ile birlikte alınmalıdır. Çok fazla alınması böbrek taşı ya da diğer sorunların riskini artırabilir.

D Vitamini Alın

D vitamini, vücudun kalsiyumu emmesine, tutmasına ve kullanmasına yardımcı olur. Güneş ışığı vücuttaki vitamin D üretimini tetikler ve vitaminin beslenme kaynakları arasında süt, portakal suyu ve kahvaltılık tahıllar gibi güçlendirilmiş besinler bulunur.
Genel olarak takviyeler kullanmadığınız sürece çok fazla D vitamini almak zordur. Her gün 600 IU ve 70 yaşın üzerindeyseniz 800 IU’yu hedefleyin. Üst limit 4000 IU’dur.

Oral Bisfosfonat Alabilirsiniz

Bisfosfonatlar, en çok kullanılan osteoporoz ilaçlarıdır. Günlük, haftalık veya aylık olarak kullanılabilir. Bu ilaçlar, anormal kemik kaybı olan insanlar arasındaki omurga, kalça ve bilek kırılmalarını önlemeye yöneliktir. Mide ekşimesine neden olabileceklerinden aç karnına alınmalıdır. İlaca bağlı olarak, ilacı aldıktan sonra 30 ila 60 dakika arasında yemek yiyemezsiniz.

Doktorunuz Bisfosfonat İğnesi Önerebilir

Zoledronik asit, yılda bir kez intravenöz infüzyon olarak verilen enjekte edilebilir bir bifosfonattır. Postmenopozal kadınlarda osteoporozu önlemek için iki yılda bir verilebilir. Bu iğne vurulmasından hemen sonra grip belirtileri üretebilir.

Bisfosfonatlar, çene içinde spontan femur kırıkları ve osteonekroz (kemik ölümü) olmak üzere iki nadir komplikasyon riskini artırır. Ancak bu komplikasyonlar genellikle 10.000 kişiden birinde görülüyor, genelde ilaçları iki yıl kullandıktan sonra bu durum ortaya çıkıyor. Doktorlar genellikle beş yıl sonra bu ilaçların reçetelenmesini durdururlar.

Paratiroid Hormonu

Paratiroid hormonu, yeni kemik oluşumunu uyaran doğal olarak bulunan bir hormondur.
Teriparatid (Forsteo) ilaçlar, şiddetli osteoporoz ve kırık riski yüksek olan insanlar için onaylanmıştır. Günde bir kez yapılan enjeksiyon kendi kendini idare edebilir ve iki yıl boyunca alınır, ancak genellikle sadece diğer ilaçlara cevap vermeyen kişilere önerilir. Yan etkiler arasında eklem ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı bulunmaktadır. Çoğu hasta, kullanımdan vazgeçtikten sonra çok yorulduğunu da ekliyor.

Kemik Erimesi ile Savaşabilecek Besinler Tüketin

Ham kültürlü süt: Kefir, yoğurt ve çiğ peynir, hepsi güçlü kemikler oluşturmak için hayati önem taşıyan kalsiyum, magnezyum, vitamin K, fosfor ve D vitamini zengin yiyeceklerdir.
Yabani balıklar: Osteoporoz, kronik inflamasyon ile ilişkili olabilir. Omega-3 yağları iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Deniz yeşillikleri: Bu yeşiller kemik oluşumu ve kalsiyum için kritik mineraller açısından yüksektir. Diyetinize nori, wakame veya kombu gibi su yosunları eklemeye çalışın.
Yeşil yapraklı sebzeler: Kemikleri güçlü tutmak için K vitamini ve kalsiyum gerekir ve yeşil yapraklı sebzeler bunlarla doludur.
Alkalin gıdalar: Osteoporoz asitli vücut ortamıyla ilişkili olabilir, bu nedenle daha alkalin bir ortam teşvik etmek için bol miktarda meyve ve sebze yiyin.