Bağırsak enfeksiyonundan daha kötü ne olabilir ki? Kusma, ishal ve mide krampları bezdirir.

Çok yaygın olmasına rağmen, pek çok insan bunun hakkında fazla bilgi sahibi değil. Birincisi, aslında bu bir grip değil! Gerçek tıbbi adı: Viral gastroenterit!
Mide ve bağırsaklarına saldıran virüslerin neden olduğu gerçeğinden yola çıkarak bu hastalık hakkında bilmeniz gereken 13 şey vardır:

1. Grip Aşısı Yardımcı Olmaz

İnsanlar grip olduğunda bu mutlaka influenza(viral) olduğu anlamına gelir. Bu virüs, her yıl dünyayı dolaşarak, burun ve boğazlara saldırarak, topluluklara dalgalar halinde yayılım sağlar. Grip ilaçları, viral gastroenterite neden olan semptomlara değil, bu virüse karşı koruma sağlar. Bu tür vücut ağrıları, bulantı, kusma ve düşük dereceli ateş gibi bazı örtüşen belirtiler nedeniyle başa hastalıklarla karıştırılabilir. Karışıklık; vücut ağrıları, mide bulantısı ve düşük dereceli ateş gibi bazı semptomların örtüşmesine bağlı olabilir. Ancak bir grip aşısı mide mikroplarına karşı koruma sağlamaz. Mide grip aşısı diye bir şey yoktur.

2. Suçlu Norovirüs

Gribi suçlamayı bırakın, bunun yerine hastalığınızın gerçek adını öğrenin: Norovirüs.
Bu tip virüsler, erişkin gastroenterit için en çok suçlanacak virüs ailesidir, ancak bazı durumlarda hastalığa adenovirüs ve astrovirüs adı verilen virüsler de neden olabilir. Norovirüs, gündüz bakım merkezlerinde, okullarda, yolcu gemilerinde, hastanelerde ve bakımevlerinde salgınlara neden olabilir, kalabalık bir yerde hızla yayılabilir.

3. Son Derece Bulaşıcı Bir Durumdur

Mide gribi, ağız yoluyla yayılır. Temelde, enfekte dışkı veya kusmuktaki virüsler ağız yoluyla vücudumuza girer. Çok dikkatli olmalıyız. Düzenli el yıkama, en iyi savunmanızdır. Çocuk bezlerini değiştirdiyseniz veya hasta bir çocuğun ardından temizlik yapıyorsanız elleriniz dikkatli bir şekilde yıkayın. Özellikle evdeki yetişkinler ellerinden geleni yaparak kendilerini ve ortamı temiz tutmalıdır.

4. Yiyeceklerden de Bulaşabilir

Viral gasteroenterit; salmonella gibi tehlikeli toksin üreten bakteriler de dahil gıda kirleticilerinin neden olduğu bir hastalığa işaret eden gıda zehirlenmesiyle, tam olarak aynı şey değildir. Ancak norovirüs, ABD’de gıda kaynaklı hastalıkların bir numaralı nedeni olarak gösterilmiştir. Viral gastroenterit kişiden kişiye ya da bozulmuş bir yiyeceğe dokunarak yayılabilir. Virüs üreten yiyeceklerden ya da sudan viral gastroenterit alırsınız. Ayrıca yemekleri hazırlayanlar ellerini yıkamamışsa da yiyeceğe mikrop bulaşabilir. Dolayısıyla restoranlar hem pişiren hem de yiyen için el yıkamak büyük bir öncelik olmalıdır.

5. Bu Virüsler Dayanıklıdır

Diğer virüslere kıyasla, norovirüsler şaşırtıcı derecede dayanıklıdır ve ev yüzeylerinde günlerce yaşayabilir, bu yüzden kolayca yayılırlar. Ayrıca enfeksiyona neden olması için çok az sayıda virüs parçacığı gereklidir. El temizleyici losyonlardan daha etkili olan sabun ve su ile ellerinizi yıkayın.

Hastaysanız (semptomlar zayıfladıktan sonra hala 3 gün veya daha fazla süre için bulaşıcı olabilir) yiyecek hazırlamaktan kaçının ve çamaşırları dikkatli bir şekilde yıkayın, kirli giysileri ve yatak takımlarını tutarken elinizden geldiğince eldiven kullanmaya çalışın. Sert yüzeylerdeki virüs parçacıklarını öldürmek için bir ağartıcı bazlı temizleyici kullanın.

6. Belirtiler Yavaş Yavaş Ortaya Çıkar

İshal, kusma ve karın ağrısı sizi, bir gastrointestinal virüs bulaşmasından hemen sonra vurmayacaktır, tipik olarak bir iki günde aşamalı olarak gelişir. Ancak, gıda zehirlenmesinin diğer türleri, rahatsız edici maddeye maruz kaldıktan birkaç saat sonra hızlıca yayılabilir. Şiddetli kusma ve diyare(ishal) gibi belirtiler daha dramatik hale gelir.

7. Yalnız Başına İyileşmek Daha İyi Gelebilir

Hem mide gribi hem de diğer gıda zehirlenmesi türleri, doktorların kendi kendini sınırlama tavsiyesiyle geçecektir. Yani yalnız istirahat ve nadiren tıbbi tedaviye ihtiyaç duyarlar. Norovirus, gıda kaynaklı hastalıkların önde gelen sebebidir ancak salmonella ve diğer virüslerin hastaneye kaldırılma veya ölümle sonuçlanma olasılığı daha yüksektir. Viral gastroenteritiniz varsa, iki veya üç gün sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlamanız gerekir. Diğer sebeplerden dolayı gıda zehirlenmesi sizi daha çok ve daha hızlı şekilde vurur ancak gerekli ilaçlarla hemen iyileşebilirsiniz. Bir iki gün içinde normale dönmüş olabilirsiniz.

8. Dehidrasyon En Büyük Risktir

Sulu ishaller ve kusma ile çok miktarda sıvı kaybediyorsanız, kaybettiğiniz sıvıyı takviye etmeniz gerekir. Ancak sıvıyla aynı anda, elektrolitler olarak bilinen; sodyum, potasyum ve diğer mineralleri kaybediyorsunuz ve bunların da yenilenmesi gerekiyor.
Spor içecekleri mükemmel bir seçim değildir, çünkü içerdikleri tuzlar ve şekerler karışımı, diyare(ishal) ve kusmaya karşı kaybedilen sıvıların değiştirilmesi açısından tam olarak doğru değildir. Doktorunuzla görüşün ve kaybettiğiniz mineralleri yerine koymak için önereceği takviyeleri kullanın.

9. Su En İyi Seçim Değildir

Çok fazla sade su içmekten veya şeker içeren soda veya meyve suyu gibi içeceklerden kaçınmaya çalışın. Çünkü su; doğru elektrolitlerin yerine konması için yeterli değildir. İnsanların yaptığı en büyük hata sadece su içmeye çalışmaktır. Hastalar susuz kalmayı önlemek zorunda olduklarını anlıyorlar ancak yaptıkları aslında yanlıştır. Elektrolit ilavesi olmadan vücuda su almak, vücudunuzda halen var olan elektrolitleri seyreltecektir. Ayrıca ishalinizi de kötüleştirecektir.

10. Reçeteli İlaçlar

Viral gastroenterit tedavisi yoktur. Zamanla istirahat ve semptomların hafifletilmesi ile iyileşme süreci gelişir. Antibiyotikler faydasızdır. Bu nedenle doktorunuzdan bir tane “Bizmut subsalisilat” içeren ilaç isteyebilirsiniz, bu basit diyare(ishal) için yardımcı olabilir. Antidiyareik ilaçlar krampların ve ishalin hafifletilmesine de yardımcı olabilir, ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, kanlı diyare veya yüksek ateşiniz varsa hastalığı kötüleştirebileceğinden bunlardan kaçınmanız gerekeceğini açıklamıştır.

11. Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz?

Dışkıda veya kusmuğunuzda kan görürseniz hemen doktora görünün. İshal tek başına alarm vermek için bir sebep değildir ancak aşırı derecede uykusuzluk, veya başka şekilde zihinsel durum değişikliği ve ciddi dehidrasyon belirtileri olan idrar eksikliği yaşarsanız doktorunuzu arayın. Ayrıca semptomlarınız üç gün sonra düzelmiyorsa, sıvı kaybını çoğaltan kusmalar yaşıyorsanız veya ateşiniz 38.5 dereceden daha yüksekse mutlaka doktora görünmelisiniz.

12. Yaşlı, Genç veya Çocuk, Herkes Risk Altında

Küçük çocukların bağışıklık sistemlerini geliştirmeleri aşamasında, viral enfeksiyonlara karşı savaşmaları zor olacaktır. Küçük vücutları dehidrasyon olma riskini artırıyor. Ayrıca yaşlıların da viral gastroenterit’e eğilimli olduğunu ve iyileşmelerinin uzun süreceğini söylemek mümkün. Kalp rahatsızlığı, astım, kanser veya böbrek hastalığı gibi kronik bir hastalığı olan ya da HIV taşıyan veya bağışıklık sistemini bastıran ilaçları kullanan herkes; mide gribi ile karşı karşıya kalırsa bir doktora danışmalıdır.

14. Dikkatli Beslenin

Kusmayı bıraktığınızda ve ishaliniz azaldığında muhtemelen çok acıkmış olursunuz. Midenizi herşeyle doldurmadan önce birkaç gün geçmesini bekleyin. O sırada daha küçük porsiyonlu ve sağlıklı yemekleri yiyin. Mideyi rahatsız edecek şekilde yemekten veya içmekten kaçınmak isteyeceksiniz. Karnınızı biraz fazla doldurmak, sizin tekrar tekrar hasta hissetmenize neden olabilir, bu nedenle yağlı gıdaları azaltın ve kolay sindirilecek yemekler tüketin.