Safra kesemizde oluşan ağrıların büyük kısmı genellikle safra kesesi taşlarından dolayı ortaya çıkarlar ve yetişkinlerin %10 ile %20’sinde bu rahatsızlık bulunmaktadır. Hatta bazı yaş gruplarında bu oranın %40’a ulaştığını görmek bile mümkündür.

60 yaş üzerinde risk ciddi anlamda artmaktadır ancak 40 yaşını geçen kadınlarda da safra kesesi taşlarının ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Karın ağrısı, bel ağrısı, hazımsızlık gibi semptomlar ise safra kesesinin içerisinde kolesterol, kalsiyum ve diğer parçacıkların bir araya gelerek taşlar oluşturması ve safrayı tıkaması sonucunda ortaya çıkıyorlar.

Safra kesesine dair bir diğer problem ise safra inflamasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Kolektisis olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, safra sıvısının safra içinde hapis kalması ile ortaya çıkıyor ve 6 saat yahut daha fazla sürebilen ateş, mide bulantısı ve çok sert ağrılar ile kendisini belli ediyor.

Neden Safra Kesemiz Var?

Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra adlı sıvının depolandığı bir merkez olarak karşımıza çıkıyor ve sindirim sisteminin bir parçası olarak çalışıyor. Temel olarak enzim üretimi ve depolanması gibi koordinasyon işlevlerini de diğer organlara ileten safra kesesi, karaciğerin hemen altında yer alıyor ve safrayı depoladığı gibi kullanılmayan safranın geri dönüşünü de sağlıyor. Bu safra, vücuttaki enzimlerin yağları yağ asitlerine dönüştürmelerine yardımcı oluyor ve yemek yemediğimiz zaman salgılama yapmıyor. Ancak bir şeyler yediğimiz zaman safrayı, henüz yemek bağırsaklara ulaşmadan, yemeklerin sindirimi için salıveriyor.
Patlamasına engel olmak için bazı vakalarda doğrudan alınabilen safra kesesi, bazılarınca temel olmayan organlar arasında görülüyor çünkü safranın doğrudan karaciğerden bağırsaklara akışı ile de sindirim sorunları çözülebiliyorlar.

Safra Kesesi Problemlerinin İşaretleri

• Karın ve belde ağrılar
• Aniden gelen ağrılar
• Gerginlik ve şişkinlikler
• Safra üzerinde sertlik, bel hareketlerinde zorlanma
• Mide bulantısı, iştah kaybı ve kusma
• Nefes alma zorlukları
• Ateşlenme, kas sertlikleri, zayıflık, yorgunluk, sersemlik ve üşüme.

Safra Kesesi Problemleri İçin Risk Faktörleri

Stres, kötü beslenme, obezite gibi faktörler safra kesesinde problemlere sebep olabilir yahut önemli organlar çevresinde yağ birikimine sebep olabilirler. Obezitenin karaciğerde yüksek kolesterol düzeylerine sebep olabildiği ve bunun da sindirim sorunlarına yol açabildiği bilinmektedir.

Safra kesesi taşı ve diğer problemlerin oluşumunda risk oluşturan temel faktörler şu şekildeler:

• Kötü beslenme ve besin eksiklikleri
• Aşırı diyet ile kilo vermeye çalışma
• Hamilelik ve diğer hormonal değişimler
• Doğum kontrol haplarının kullanımı
• Diyabet
• Yüksek trigliserit düzeyleri
• Düşük HDL kolesterol düzeyi
• Fiziksel aktivitede bulunmamak, hareketsiz yaşam
• Aile geçmişinde safra kesesi problemleri bulunması
• Otoimmün hastalıklar geçirmiş olma

Safra Kesesi Problemleri İçin Doğal Tedaviler

Anti-İnflamatuvar Safra Kesesi Diyetine Bağlı Kalın

Safra kesesi diyeti, temel olarak bitkiler ve işlenmemiş gıdalar üzerine oluşturulmuş bir beslenme düzenidir. Böylece kilo kontrolü, hormon dengelemesi ve inflamasyonlarda azalma sağlanır. Fakat kalorileri çok kısmaktan kaçınmalısınız çünkü aşırı hızlı bir şekilde kilo vermek safra kesesinde problemlere sebep olabiliyor.

Daha fazla probiyotik besin ve lifli gıdalar tüketmek, bu diyetin bir parçası. Bu nedenle yoğurt, kefir, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, domates, tatlı patates, muz, kök bitkileri gibi ürünleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Bunun yanında rafine edilmemiş yağ asitleri yani zeytin ve hindistan cevizi yağları ile tohum yağları da beslenmenizde olmalı. Serbest gezen hayvanlardan üretilmiş olan temiz protein kaynakları da önemli. Bunun yanına organik protein tozu ve kemik suyunu da ekleyebilirsiniz.

Safra kesesi problemleri olanlar kızarmış gıdalardan, hidrojene yağlardan, fast food ürünlerden, kurabiyelerden, cipslerden, salamlardan, işlenmiş et ürünlerinden, şekerli gıdalardan, kutulu süt ürünlerinden ve sanayi tipi hayvan etlerinden uzak durmalılar. Zira besinlerin fazla yağlı olması safra problemlerini daha da körükleyebilir.

Egzersiz Yapın

Düzenli olarak egzersiz ve spor yapmak, safra kesesi taşlarından korunmanıza yardımcı olabilir çünkü fiziksel aktiviteler hormon dengesini ayarlar, inflamasyonu azaltır, sindirim sağlığını iyileştirir ve kilo kontrolüne yardımcı olurlar. Her gün orta karar yoğunlukta yarım saatlik bir egzersize fırsat yaratmalısınız.

Hormonları Doğal Yollardan Dengeleyin

Kadınlarda safra kesesi problemlerinin erkeklere nazaran çok daha sık görülmesinin temel sebebinin kadınlık hormon östrojen olduğu düşünülüyor. Östrojenin fazla olması erkeklerde de sıkıntılar yaratır ancak buna bir de kötü beslenme ile aşırı kilo eklenirse, her iki cinsiyet için de safra problemi riski artar. Bu nedenle egzersiz, stres azaltma, kimyasal ve toksin maruziyetinden uzak kalma ile sağlıklı beslenme sayesinde hormon düzeylerinizi olması gereken hale getirebilirsiniz.

İlaçlarınıza Dikkat Edin

Eğer şu anda doğum kontrol hapları, hormon hapları veya kolesterol ilaçları alıyorsanız, bunların safra kesesi problemlerini daha kötü hale getirip getirmeyeceklerini doktorunuza danışmalısınız.

Besin Desteklerini Dikkate Alın

Biberiye öz yağı, safra tuzu, zerdeçal, şevketibostan, hindiba kökü gibi pek çok doğal besin desteği, safra kesesine yardımcı olarak problemleri önleyebilmektedir.