Seboreik dermatit; kızarıklık, pul pul dökülme ve kepeklenmeye neden olan çok yaygın bir deri rahatsızlığıdır. Çoğunlukla kafa derisini etkiler ancak yüz, üst göğüs ve sırt gibi vücudun yağlı bölgelerinde de gelişebilir. Bebeklerde görülenine, beşik hastalığı da denilir. Genellikle yaşamın ilk birkaç haftasında gelişir ve aylar içinde kademeli olarak kaybolur.

Seboreik dermatitin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak doktorlar, durumun gelişimine katkıda bulunabilecek iki ana faktörün bulunduğuna inanıyorlar. Birinci faktör; cildin aşırı yağ üretmesidir. Derideki aşırı miktarda yağ, tahriş edici bir etki yaparak cildin kızarık ve yağlı olmasına neden olabilir. İkinci katkıda bulunan faktör ise; derinin yağlı bölgelerinde doğal olarak bulunan bir mantar/maya türü olan Malassezia’dır. Ancak genellikle cildin artan yağ üretimine bağlı olarak, seboreik dermatit gelişir. Hamilelik sırasında annede meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle bebekler de seboreik dermatit geliştirebilir. Dalgalanan hormon seviyelerinin; bebeğin yağ bezlerini uyarmasıyla, cildi tahriş edebilecek derecede aşırı yağ üretimine neden olduğuna inanılıyor.

Seboreik dermatit, düzenli tedavi gerektiren uzun süreli bir deri rahatsızlığıdır. Bununla birlikte, iyi bir cilt bakımı rutini ve tetikleyicileri tanıyıp ortadan kaldırmakla seboreik dermatiti etkin bir şekilde yönetebilirsiniz.

Seboreik dermatit ayrıca; bir otoimmün durumdan, alerjiden ve stresten kaynaklanabilir. Bulaşıcı olmamakla birlikte tedavi edilebilir değildir, sadece sebep olan faktörleri ortadan kaldırarak semptomları önleyebilirsiniz.

Belirtilerin doğal olarak giderilebilmesi için düzenli bakım şarttır. Fakat çoğu insan için yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur ve sürekli alevlenmeye devam edecektir. Doğru cilt bakımı belirtilerin geçmesini sağlar.

• Seboreik Dermatit akne kadar yaygındır.
• Genel olarak her yaştan insanı etkiliyor.
• Teşhisi için, genelde bir dermatolog etkilenen bölgeleri inceleyecektir.
• Kesin çözümü yoktur, semptomları azaltmanın veya bitirmenin yolları vardır ancak gerekli stabil koşullar sağlanmazsa geri gelecektir.

Seboreik Dermatit Sebepleri ve Risk Faktörleri

Nedenleri bilinmemekle birlikte, bu durumdaki birçok kişinin etkilenen bölgelerinde aşırı maya/mantar tespit edilmiştir. Bazı tıbbi koşullara sahip olmak Seboreik dermatit riskini artırabilir. Risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

• Kronik akne
• Alkolizm veya aşırı alkol kullanımı
• Depresyon
• Yeme bozuklukları
• Sedef hastalığı
• Rosacea (Gül Hastalığı)

Araştırmacılar, genetik ve hormonların seboreik dermatit gelişiminde rol oynayabileceğini düşünüyor ancak durumla ilgili spesifik gen mutasyonlarını henüz tanımlamış değiller. Stres, anormal derecede cilt mayası veya soğuk ve kuru hava da bir dermatit oluşması için potansiyel tetikleyicilerdir.

Seboreik Dermatit Belirtileri

Seboreik dermatit semptomları; soğuk, kuru hava mevsiminde veya kişi stres altındayken daha kötü olma eğilimindedir. Etkilenen cildin biyopsisi; genellikle benzer semptomlara neden olabilecek diğer koşulların ihtimalini ortadan kaldırmak için yapılır.
Seboreik Dermatit semptomları aşağıdakileri içerebilir:

• Kafa derisi, saç derisi, saç, sakal, bıyık veya kaşlara yapışmış deri döküntüleri
• Kafa derisi, yüz, burun, göz kapakları, kulak, göğüs, koltuk altı, kasık ve göğüs altında yağlı cilt ve cilt lekeleri
• Kırmızı, iltihaplı cilt
• Kaşınan cilt

Seboreik Dermatit İçin Tıbbi Tedavi

Topikal ilaçlar en yaygın tedavi yöntemidir. Bunlar arasında; kremler, köpükler, jeller, losyonlar, kortikosteroidler veya hidrokortizon içeren merhemler bulunur. Bu ilaçlar aşırı kullanıldığında cildi inceltmeye neden olabilir, bu nedenle doktorlar sadece kısa süreli kullanımları içinbu ilaçları önerir. Bu topikal ilaçların doğal tedavilerle desteklenmesi yan etkileri azaltabilir ve uzun vadede daha etkili olabilir. Bakteriler tarafından tetiklenen saç derisindeki Seboreik Dermatit için antibakteriyel jeller reçete edilebilir. Antifungal şampuanlar ve kremler de diğer tedavi seçenekleridir. Işın tedavisi ise şiddetli dermatit vakalarında kullanılmaktadır. Işın tedavisi, cildin veya kafa derisinin etkilenmiş bölgelerinin ultraviyole ışıklara maruz bırakılmasını içerir.

Seboreik Dermatit İçin Doğal Tedaviler Nelerdir?

Seboreik Dermatit tetikleyicileri cilt tipine ve hassaslığına bağlıdır. Doğal çözümler söz konusu olduğunda, tek boyutlu tedavi olanağı yoktur. İşte, dermatit semptomlarını azaltmaya ve alevlenmeyi azaltmaya yardımcı olan bazı doğal ilaçlar!

İyi Cilt Bakım Ürünleri

Özellikle yüzü etkileyen seboreik dermatit için, etkilenen alanları her gün sabun ve su ile yıkayarak temiz tutmak akıllıca olur. Bol miktarda güneşlenmek veya güneş ışığına maruz kalmak dermatit oluşturan mayanın büyümesini durdurabilir. Kafa derisindeki semptomlar için yetişkinler; kömür katranı, salisilik asit, selenyum sülfid veya çinko piritiyon içeren kepek şampuanları kullanabilir. Bu ürünleri eczanede bulabilirsiniz.

Balık Yağı

Omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olan balık yağı, antienflamatuvar özellikleri ile bilinir. Çalışmalar, balık yağı takviyeleri kullanılmasının çeşitli enflamatuvar cilt koşullarının semptomlarında bir azalmaya neden olduğunu göstermiştir.
Balık yağı, önerildiği gibi alındığı sürece güvenlidir. Emziren anneler, balık yağı almanın anne sütündeki omega-3 yağ asitlerinin seviyesini artırdığının farkında olmalıdır. Anne, omega-3 yağ asitleri ile 1 yaşın altındaki bir bebeğe takviye vermeden önce bir doktorla konuşmalıdır.

Aloe Vera

Aloe vera, antienflamatuvar özelliklere sahiptir ve araştırmalar dermatit tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Aloe vera takviyeleri dermatit alevlenmelerini önlemeye ve ciddiyetini azaltmaya yardımcı olabilir. Aloe vera takviyelerini 10 yaşın altındaki çocuklara, önce bir doktorla dozajları hakkında danışmadan vermemelisiniz. Aloe vera kabızlığı tedavi etmek için de kullanılır, bu nedenle takviyelerin yan etkileri olabilir. Eğer aloe vera takviyesi alırken; karın krampları, ishal, kabızlık, idrarda renk değişikliği yaşıyorsanız, bırakın.

Aloe veranın topikal kullanımı da seboreik dermatite bağlı kızarıklığın ve kaşınmanın tedavisinde yardımcı olabilir. Topikal aloe vera kullanmadan önce, sağlıklı bir deri üzerine küçük bir miktar uygulayarak alerji olup olmadığınızı kontrol edin. 12-24 saat içinde bir reaksiyon yoksa, topikal kullanım güvenli demektir. Alerjik reaksiyonların zaman içinde gelişebileceğini de unutmayın. Bir alerji belirtileri ortaya çıkarsa topikal aloe vera kullanımını durdurun.

Probiyotikler

Probiyotikler, bağışıklık sistemini artırabilir ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Probiyotiklerin, seboreik dermatit artışına etkileri üzerine araştırmalar sınırlı olmakla birlikte, probiyotiklerin sağlıklı bağışıklık tepkileri geliştirmesi dermatit için denemeye değer olabileceğini gösterir. Çok küçük yaştaki çocuklarda etkileri araştırılmadığı için, probiyotikli yoğurt veya oral probiyotik takviyesi gibi ürünleri 1 yaşın altındaki çocuklara vermeyin.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, uzun süredir pek çok cilt rahatsızlığı için bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir.

Çay ağacı yağının topikal kullanımı güvenlidir, ancak hindistancevizi veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Uygulamadan önce 28 gram taşıyıcı yağla 3-5 damla çay ağacı yağını karıştırın. Bu dermatite bağlı kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur ve pullu cilt lekelerinin iyileşmesini sağlar.