Soğuk algınlığından korunmak için elinizden geleni yapsanız bile, grip sezonu boyunca biraz da olsa bir kırgınlık yaşamamak imkansız. Hazır soğuk algınlığı, nezle ve gribin tavan yaptığı Şubat ayındayken, çabucak iyileşmenizi sağlayacak yiyecek ve içecekleri stoklamanın vakti geldi. Hastayken yemeniz ve yememeniz gerekenleri paylaşıyoruz.

Hasta olduğumuzda, vücudumuzun normalden daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Çünkü vücudumuz enfeksiyonla savaşmak için her zamankinden daha çok çalışır, özellikle de ateşimiz varsa. Bu yüzden hasta olduğumuzda enerji seviyemizin yüksek olması çok önemlidir. Araştırmalar, hastayken alınan kalori miktarını azaltmanın hem semptomları artırdığını hem de hastalığın süresini uzattığını söylüyor.

Baş belası bir grip ve ağır bir soğuk algınlığı iştahınızı azaltmış olabilir, ancak iyice beslenmek ve bol bol sıvı tüketmek çok önemli. Gün içinde azar azar ama sık sık yemek, iyileşme sürecinde enerjimizi daha dengeli bir şekilde destekler. Sulu ve besin değeri yüksek gıdalar alarak enerjinizi yüksek tutabilirsiniz. İşte size bir kaç öneri.

 

Et sulu çorbalar

 

Örneğin tavuk çorbası. Tavuk, akciğerlerdeki ince mukusa yardımcı olan ve sistein adı verilen amino asitler içerir. Sıcak çorba da genzi yumuşatarak susuz kalmayı önler ve boğazdaki iltihapla savaşır. Çorbadaki diğer malzemeler de tıkanıklık ve iltihapla mücadeleye katkı sağlarlar.

kis-cayi

Sıcak çay

 

Sıcak sıvılar boğaz ağrısını hafifletir ve tıkanıklığı azaltır. O yüzden enfeksiyonla savaşan antioksidanlar açısından zengin olan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren taze demlenmiş yeşil çay ya da limonlu sıcak su içebilirsiniz. Hem vücudunuzun susuz kalmasını önlerler hem de tıkanık burunlara yardımları dokunur.

portakal

Turunçgiller

 

C vitamininin soğuk algınlığının süresi ya da şiddeti üzerinde iyileştirici bir etkisinin olduğu bilimsel olarak pek de kanıtlanmış sayılmaz. Fakat her şeye iyi gelmese bile, portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi turunçgillerin üzerindeki o ince beyaz zarda flavonoidler bulunuyor. Bu flavonoidler de bağışıklık sistemini güçlendirirken, iyileşmeyi de hızlandırıyor.

 

Baharatlı yiyecekler

 

Baharatlı gıdalar burnumuzun ve gözlerimizin akmasını sağlar, bu sayede oldukça etkin bir doğal tıkanıklık giderici olarak kullanılabilirler. Burun tıkanıklığının gidermeye yardımcı olması için acı biberler ya da yaban turbu, zencefil gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.

 

Eğer griple birlikte karnınızda ve midenizde de sorunlar varsa, çok rahatsız edici olmayan sade gıdalara yönelebilirsiniz. Hem sindirimleri kolaydır hem de iyileşme sürecinizi hızlandırırlar.

kraker

Kraker ve kızarmış ekmek

 

Sade, tuzsuz ya da az tuzlu krakerler ve kızarmış ekmek, mideyi rahatsız etmeyecek yiyeceklerdir. Bu yüksek nişastalı gıdalar hem midenize dokunmaz hem de sindirimin istikrarlı olmasını sağlar, özellikle kustuktan sonra.

muz

Muz

 

Terleme, kusma ve ishal gibi durumlarda fazlasıyla potasyum kaybederiz ve muz da potasyum açısından zengindir. Muzun sindirimi kolaydır, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur ve kaybedilen elektrolitlerin yenilenmesin sağlar.

zencefil

Zencefil

 

Araştırmalara göre zencefil, mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik ve kusma gibi mideyle ilgili problemleri önlemede ve yatıştırmada oldukça etkili. Zencefilli çay içerek hem vücudunuzun susuz kalmamasını sağlarsınız hem de midenizi rahatlatmış olursunuz.

 

Kaçınılması gereken gıdalar

 

Hastalık sırasında vücudunuz çok kırılgan olduğu için, ona fazladan yük olacak gıdalardan kaçınmanız gerekir. Bazı yiyecekler hastalığınızı daha da kötüleştirip normalde daha tatsız bir soğuk algınlığı yaşamanıza yol açabilir. İşte bu gıdalara bir kaç örnek.

 

Baharatlı ve asitli gıdalar

 

Baharatlı yiyecekler burun tıkanıklığına iyi gelse de, mide için ağır olabilir, ağrı ve rahatsızlıklara yol açabilir. O yüzden midenizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız baharattan uzak durun.

 

Yağ ve şeker oranı yüksek olan bütün yiyecekler

 

Yüksek şeker alımı bağışıklık sistemini baskılayarak iltihaba neden olur. Yağlı yiyeceklerin ise, karbonhidrat ve proteinlere nazaran sindirilmesi daha zor olduğu için mide ağrılarını azdırabilir.

peynir

Süt ürünleri (belki)

 

Bu konuda henüz bir fikir birliğine varılmasa da, çoğu insan süt ürünlerinin mukus üretimini artırıp hastalık sırasında burun tıkanıklığını daha da kötüleştirdiğine inanıyor. Fakat yakın zamanda yapılan bir araştırma, bunun plasebo etkisi olabileceği görüşünde. Mukus üretimini artırıp artırmadığından bağımsız olarak, eğer süt içtiğinizde daha kalın bir mukus tabakası hissediyorsanız ve bu sizi rahatsız ediyorsa, hastayken sütten kaçınmak bir sorun yaratmaz.

 

Bir dahaki sefere üzerinizde bir kırgınlık hissettiğinizde, bol bol sıvı alıp dinlenin ve bahsettiğimiz gıdalardan da yeterince tüketmeyi unutmayın. Daha rahat bir süreç geçireceğinizden emin olabilirsiniz.