Havana Brown kedisi, adından da anlayabileceğiniz gibi kahverengi tonlarında bir kedidir ancak renginin aksine köken olarak Havana şehri ile bir alakası yoktur. Temel olarak 1950’lerde İngiltere’de üretilmiş bir kedidir. Peki adını neden Küba’nın başkenti Havana’dan aldı? Kimse bunu bilmiyor ancak bazıları isminin Havana tavşanından esinlendiğini, bazıları ise Havana tütününün kahverengisinden geldiğini belirtiyor.

Havana Brown dost canlısı, sevgi dolu, oyuncu bir kedidir ve orta boyutlardadır. Pek bağımsızlığı sevmeyen bu kedi, insanlarına olabildiğince yakın olmak ister. Hatta bazıları patilerini insanların dikkatini çekmek için kullanabilir ve bol bol ilgiye ihtiyaç duyar. Diğer kedi türleriyle de oldukça sosyaldir ve insan da olsa başka bir kedi de olsa onlarla yakın olmak ister.

Temel Özellikleri

Her kedinin kendine ait bir kişiliği vardır ancak genel bir kural olarak Havana Brown çok dost canlısı ve sosyaldir. Ayrıca evin içinde olup biten her şeyden haberdar olmak ister. İnsanlar ile etkileşime girmeyi sever ve sahibinin kucağında takılmaktan hoşlanır. Ayrıca bir şeyler yakalamaktan, fırçalanmaktan ve okşanmaktan da hoşlanır. Eğer en sevdiği kişi yakında değilse, başka evcil hayvanlar ile oynamaktan da hoşlanır. Kedi veya köpek fark etmez. Çocuklarla da çok iyi geçinir.

Yetişkin Havana Brown kedisi orta boyutludur ve kibar bir tavrı olmasına karşın kaslıdır. Bir şeyleri, incelemez, sosyalleşmez ve oynamazken, en sevdiği sandalyede, koltukta ve yastıkta uzun güzel bir uyku çekmekten hoşlanır.

Bakımı

Havana Brown kedisinin kısa, yumuşak kürkünün bakım ihtiyacı azdır. Yumuşak bir fırça ile haftada bir fırçalamak gevşek tüyleri almak için yeterli olacaktır. Kürküne güzel bir pırıltı vermek için fırçaladıktan sonra güderiyle biraz silebilirsiniz. Tırnaklarının kısa tutulması gerekir ve kulaklarının içi de haftada bir kontrol edilmeli. Eğer kulaklarında kir görürseniz kulaklarını temizlemek için pamuk topları kullanabilirsiniz. Eğer kulakları kırmızı, inflamasyonlu veya çok kirli görünüyorsa, ayrıca kafasını ve kulaklarını sallıyor, kaşıyorsa, veterinerinize bir göstermelisiniz.

Doğal olarak aktif ve meraklı olan Havana Brown kedisini günlük spora ve oyuna yönlendirmek pek zor değildir. Günlük olarak ortaya bir kaç tane oyuncak çıkartın ve oynamasına izin verin. Köpekler gibi oyuncakların atılmasından ve onları getirmekten hoşlanır. Ayrıca kedi ağacı gibi şeyler ile onun tırmanma dürtüsünü de tatmin etmek gerekir.

Bir şeyleri tırmalamak da kedilerin bacakları ile patilerini çalıştırmaları için iyi bir yöntemdir ve ayrıca tırnaklarının da iyi durumda olmasını sağlar. Bu nedenle tırmalayabileceği bazı yüzeyler hazırlamanız uygun olacaktır.

Yaygın Sağlık Sorunları

Tüm kediler yaşamlarının bir bölümünde sağlık problemlerine kapılabilirler fakat yetiştirilen türler genelde kalıtımsal rahatsızlıklara daha yatkınlardır. Fakat Havana Brown ona özel bir rahatsızlık ile tanınmaz. Yine de iyi bir yetiştiriciden almak sağlık sorunlarının önüne geçmek için önemlidir.

Görünüm

Havana Brown dikkat çekici bir kedidir çünkü çok parlak ve güzel bir kürkü vardır. Bu kürk kulak ve kuyruk uçlarına doğru sıcak bir kahverengi renktedir. Bazen burnu ve bıyıkları da kahverengi olur. Genç yetişkin ve yavru kedilerin kürklerinde desen görünebilir ancak bu desen genelde olgunluk döneminde yavaşça kaybolur. Kürkü görece kısadır ancak bazılarında daha uzun olabilir.

Etkileyici yeşil bir göz rengi türün diğer temel özellikleri arasındadır. Herhangi bir yeşil renk bu türün standartları içerisinde kabul edilir ancak ne kadar derin olursa o kadar iyidir. Bazılarında yakut gibi derin bir yeşil renk vardır ve kahverengi kürküne çok yakışır. Başının genel şekli üçgen gibidir ve türün Siyam kedisinden gelen kökenlerini gösterir.

Havana Brown’ın erkekleri genelde dişilerinden biraz daha büyüktür ama her ikisinin de bir miktar kaslı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bacaklar uzundur ve kuyruk ince olmasına karşın bedeninin boyutuna göre de oranlıdır. Diğer kedi türleri kadar çok tüy dökmez ama hipoalerjenik bir kedi de değildir.

Beslenme

Havana Brown yemeyi sever. Bu nedenle çok fazla yemediğinden ve çok kilo almadığından emin olmanız gerekir. Onu ince tutmak diyabet, kalp hastalıkları ve artrit gibi kiloya bağlı sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir mamadan yetişkinler için günde iki defa vermeniz yeterli olacaktır. Yemeğini tüm gün dışarıda tutmanız devamlı atıştırmasına sebep olarak obeziteye yol açabilir. Eğer hangi mamayı vereceğinizi bilmiyorsanız veterinerinize danışabilirsiniz.