Daha önce kaç kez “hayatımı değiştirmek için ne yapacağımı biliyor olsaydım yapardım” dediniz?

Bu yazı ve sonrasında gelecek olan yazılar size hayatınızda istikrar yaratmanız için yardımcı olacak ve bu yola çoktan girmiş olanlara ek destek sunacaktır. Her birimizin kendimizle olan bağlantıyı tekrar bulması için insan psikolojisinin farklı yönlerini keşfedeceğiz. Her bölümde pratik çözümler ile alıştırmalar göreceksiniz.

Kaçacağınız bir yer yok, saklanacağınız bir yer yok. Her şey değişti, hepimiz bu değişimden bir şekilde etkilendik. Hayat değişti.

Bu ise bize kendimizi daha derin bir düzeyde tanımamız için mükemmel bir fırsat sunar. Otomatik davranışları tekrarlamak yerine yaptığımız seçimleri anlamayı öğrenmek, içimizde kendimizi kabul etmek için daha fazla alan açan büyük bir kişisel başarıdır. Bu süreç sayesinde vücudumuza özen göstermeyi ve aynı zamanda özgüvenimizi attıran sağlıklar seçimler yapmayı öğrenebiliriz.

  1. Adım: Nefes Alma

Nefes almak, genel sağlık ve huzur arayışınızda size yardımcı olmak için yanı başınızda bulunan araçlardan bir tanesidir.

Nefes almak, hem bilinçli hem de bilinçsiz bir eylemdir. Nefes almak pek çoğumuz için otomatik bir tepkidir. Her an her gün nefes alıp verdiğimiz halde bunu düşünmeyiz. Sanki nefes almayı başka biri bizim yerimize gerçekleştirir. Nefes almaya başladıktan sonra nasıl nefes aldığımız önemsizdir. Nefes almanın ne kadar önemli olduğunu olduk.

Sığ bir şekilde nefes alma, vücudun dengede olmasının tam tersi bir şekilde uzun vadeli stres olan savaş ya da kaç halinde kalmasına neden olur. Sığ solunum, beyne aşırı aktif olmasını söyleyerek yüksek beta beyin dalgaları yaratır. İnsan vücudu, bu yüksek beta beyin dalgası durumunda uzun süre kaldığında stres altında olur.

Nasıl hissettiğimiz, nasıl nefes aldığımızla doğrudan bağlantılıdır. Herhangi bir kronik ağrı, sığ nefesle birlikte derinleşir. Uzun süreli stres aynı zamanda bağışıklık sistemimizin sağlığı ve en iyi seviyelerde işlev görme ya da görmeme beceresi ile de doğrudan ilgilidir.

Yedi adımımızın ilki bu nedenle temeli oluşturmaktadır.

  1. adım, nefes almayı öğrenmektir.

Denge yaratmak için akciğerleri kullanmayı öğrenmektir.

Sağlığı korumak için akciğerleri kullanmayı öğrenmektir.

Nefes egzersizi

Nefes Egzersizleri

Rahatsız edilmeyeceğiniz ya da acele etmeyeceğiniz bir zaman bulun. Akciğerlerinizi asla zorlamayın. Dengeyi zorlayabilir misiniz? Hayır, zorlayamazsınız. Bunu yapamazsınız.

Nefes egzersizlerine başladığınız zaman enfesin derinliği önemli değildir. Yapmak istediğimiz şey akciğer kapasitesini yavaş bir şekilde ve kasıtlı olarak arttırmaktır.

Bu nedenle hangi aşamada olursanız olun, tadını çıkarın.

Bu egzersizleri yaparken gevşeyin ve vücudunuzla bağlantı kurun. Egzersizlere başlamadan önce dünyayla olan bağlantınızı kesmek ve koparmak için zaman ayırın; işiniz bittiği zaman dünya olduğu yerde duruyor olacaktır.

Kendiniz için uygun egzersizi seçtikten sonra 7 gün boyunca her gün 7 dakika bu egzersizi yapın. Sonrasında devam etmek isteyip istemediğinizi seçeceksiniz.

  1. Egzersiz

Bu egzersiz, akciğerleri güçlendirmenize ve genel zihin durumunuzda denge sağlamanıza yardımcı olacaktır. Egzersizi oturur pozisyonda yapmanız gerekiyor.

Derin bir şekilde nefes alın ve aynı miktarda nefesi dışarı verin.

Bu nefeslere her şeyin yavaşladığını hissedene kadar devam edin.

Akciğerlerinize oksijen taşımanın fiziksel yönüne odaklanmaya çalışın. Nefesi, akciğerlerin alt kısmına doğru hareket ederken hissedin. Akciğerlerin açıldıkça genişlediklerini hissedin. Sonra nefesinizi tamamen verin.

Bu işlemi 7 dakika boyunca tekrarlayın.

Sonrasında rahatlayın ve normal bir şekilde nefes alın.

Egzersizi bitirdiğiniz zaman sessizce oturun ve nasıl hissettiğinize bakın.

  1. Egzersiz

Bu egzersiz, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve bel bölgesinden durgun enerjinin atılmasına yardımcı olacaktır. Egzersizi yapmak için oturur pozisyonda olun ve ayaklarınız sert bir şekilde yere basıyor olsun.

Ellerinizi dizlerinizin üzerine koyun.

Akciğerleriniz dolduğunda derin bir nefes alın ve öne doğru eğilirken nefes verin.

Vücudunuzun açılmasına ve esnemesine izin verin.

Sonra ellerinizi yavaşça kullanarak vücudunuzu başlangıç pozisyonuna tekrar getirin ve egzersize yeniden başlayın.

Bu süreci 7 kez tekrarlayın. Sonrasında işiniz bittiğinde nasıl hissettiğinize dikkat ederek rahatlayın ve normal bir şekilde nefes alın.

  1. Egzersiz

Bu egzersiz, akciğerlerinizi genişletmenize ve iç sesinizi duyabilmeniz için zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olacaktır. Vücudunuz, hangisi rahat geliyorsa oturur ya da yatar pozisyonda olsun.

Eşit bir şekilde nefes almaya başlayın.

Eşit zamanlı olarak nefes alın ve nefes verin. Ancak bu defa birkaç nefesten sonra her bir nefesin süresini uzatın.

Örneğin, 2 saniye nefes al ve 2 saniye nefes ver, 3 saniye nefes al ve 3 saniye nefes ver.

Süreyi arttırarak egzersize devam edin: 2-2, 3-3, 4-4, 5-5, 6-6, 7-7.

7 dakikalığına 7-7 hızında kalın ve ardından egzersiz bittiği zaman nasıl hissettiğinize dikkat ederek rahatlayın ve normal bir şekilde nefes alıp vermeye devam edin.

Kimi insanlar bu yazıyı okuyacak ve hoş olduğunu düşünecek, ancak egzersizi sonra yapmak üzere erteleyecek. Bazıları ise bu bilgiyi kullanarak uçacak. Sen değiştiğin zaman hayat değişir.