2017 yılında Tartu Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, ortaokula giden öğrencilerin akıllı telefonlarının üzerinde 17.000 bakteriyel gen kopyası bulunmuş. Ortaokul çocukları muhtemelen telefonlarını yetişkinlerden daha fazla kullanıyorlar ancak bu yine de çok fazla mikrop anlamına geliyor. Üstelik bu mikroplar gece gündüz temas halinde olunan bir nesne üzerinde bulunuyorlar. Hatta bazıları telefonunu gece boyunca yastığının altında veya yanında tutuyor.

Modern çağda kullandığımız nesnelerin temizliğini annelerimizden öğrenmediğimiz için, bunları temizleme konusunda uzmanların görüşlerine ve bazı deneyimlere göz atmak gerekiyor.

Kulaklıklar

Kulaklıklar bir kaç hafta kullanmadan ve içindeki kulak kirlerini görmeden temizlemeyi düşünmediğimiz eşyalar arasındalar. Bunları temizlemek için özel bir alete ihtiyaç yok ancak çok adımlı bir süreç.

Silikon uçlu kulaklıklarda silikon kısmı çıkartın ve ılık sabunlu suda bekletin. Uçları suda beklerken kulaklıkların açık kısmını aşağıya çevirin ve fazlalıkları eski bir diş fırçası ile alın. Eğer çok yapışkan olurlarsa kullanmadan önce diş fırçasını oksijenli suya batırın. Böylece yağ çözme ve temizleme süreci hızlanacaktır. Oksijenli suyu kulaklığın metal parçalarına değdirmemek için dikkatli olun.

Biraz fırçaladıktan sonra ters şekilde kurumaya bırakın. Sonrasında silikon uçları durulayın, kurutun ve tertemiz kulaklıkların keyfini çıkartın.

Laptoplar

Laptopların büyük kısmında gigabaytlarca verinin yanında pek çok ekmek kırıntısı bulunur. Laptopa çok dokunuruz ve bu nedenle kısa sürede çok fazla mikrop birikir. Kulaklıklar gibi onu da temizlemesi çok zor değil ancak bu süreç biraz detaylı.

İlk olarak fişini çekin ve kapatın. Bilgisayarı temizlemenin güvenli yolları var ama elektriğe kapılmanın da gereği yok. Ayrıca bir sprey şişesine aynı oranda sirke ve su koyun. Su çözeltinin birazını bir pamuğa sıkın, nemli olsun ama damlamasın. Tüm yüzeyleri ekran dahil bu sıvıyla silin. Eğer sirke kokusunu sevmiyorsanız bir iki damla sabun da ekleyebilirsiniz.

Su ve elektronik cihazlar gözünüzü korkutabilirler ancak bu kadar az su cihazınıza zarar vermez. Ancak pamuk sadece nemli olmalı. Eğer daha az sıvıyla daha fazla kir almak isterseniz mikrofiber bez kullanın.

Ekranın sadece biraz toz almaya ihtiyacı varsa, kahve filtresi kullanabilirsiniz. Bu filtreler her türlü ekranı kullanmak için fiber bezlerden bile daha iyilerdir. Ekranlar çok hızlı şekilde toz topladıklarından kahve filtresi ile hızlı bir temizlik mümkün olur.

Klavye için bir kaç seçeneğiniz var. Klavyeye basınçlı hava tutarak kırıntı ve kirleri üfletebilirsiniz. Küçük ucu olan bir süpürge de uygun olabilir. Eğer daha derin bir temizlik istiyorsanız alkole bir pamuk batırın ve tuşlar arasında gezdirin. Dilerseniz klavyeyi daha detaylı temizlemek isterseniz slime benzeri temizlik ürünleri de var.

Telefonlar

 

 

Telefonunuzdaki 17.000 bakteriyi nasıl yok edeceksiniz? Biraz bulaşık deterjanı ve su yeterli olur.

Ekranlar çok hassas olduklarından temizlik için güçlü kimyasalların kullanımı uygun olmaz. Bu nedenle evde olduğunuzda hafif bir bulaşık deterjanı ve su karışımı ile bir çözelti oluşturabilirsiniz. Bu çözeltiyi yumuşak bir kumaşa dökün ve telefonu hafifçe temizleyin. Ayrıca dezenfektan peçeteler de bu iş için kullanılabilirler.

Ayrıca 1’e 1 oranda izopropil alkol ve distile su da kullanabilirsiniz. Solüsyonu mikrofiber beze sıkın ve silin. Sonrasında pamuk ve kürdan kullanarak ince temizlik yapın.

İki temizlik tekniğinde de uzmanlar telefonu haftada en az bir defa temizlemeyi öneriyorlar. Ayrıca her temizlikten sonra tamamen kurutmalısınız.

Eğer su kazalarından dolayı telefonu pirince yatırmanız gerekiyorsa, susuz UV temizlik cihazlarını da kullanabilirsiniz. Bunlar bakterilerin %99’unu öldürürler ve bir daha bez kullanmanıza gerek kalmaz.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin önce kılıfını çıkarmayı unutmayın. Yoksa kirin büyük kısmı telefonun üzerinde kalır.

Kumanda

Kumandanızı temizlemeyi hiç düşündünüz mü? Yapılan araştırmalara göre kumanda evdeki en kirli yirmi sekizinci şey. Bu çok korkunç görünmeyebilir ancak bir üst sırasında klozet sifonu bulunuyor. Kumanda ellerinizi her gün üstüne koyduğunuz bir şey olduğundan bu mantıklı.

Neyse ki temizliği çok zor değil. Bunun için kumandayı parçalarına ayırıp tekrar birleştirmenize gerek yok. Biraz sirke-su veya alkol-su karışımı ile dışını temizleyebilirsiniz. Karışımı bir beze sıkın, sonrasında bu bezle bakterileri temizleyin. Butonların aralarını karışıma batırılmış diş fırçası ile detaylı şekilde temizleyin.

Metal veya Tekrar Kullanılabilir Pipetler

Her sabah içtiğiniz smoothieler için kullandığınız tekrar kullanılabilir veya metal pipetleri temiz tutmak, keyfini çıkarmak için önemli. Küçük bir şişe fırçası veya pipet temizleyicisi kullanarak sıcak su sabun ikilisinden faydalanarak temizlik yapabilirsiniz. Çoğu tekrar kullanılabilir pipet beraberinde küçük fırçalar ile geliyor.

Eğer küçük fırçayı kaybettiyseniz veya bulamıyorsanız, çöpşiş şişi ve pamuk kullanabilirsiniz. Pamuğu şişe uygun boyutlara ayırın ve sonrasında şişi kullanarak pipet boyunca ittirin. Kullanması fırça kadar kolay değil ancak pipeti temizlemeyi sağlar.

Her kullanımın ardından pipeti yıkayın ve tamamen kurutun. Az miktarda su bile bakteri gelişimine izin verir. Eğer her kullanımdan sonra yıkama imkanınız yoksa, iki günden fazla kullanmayın.

Telefon ve Bilgisayar Şarj Aletleri

Telefonunuz kadar çok dokunduğunuz bir diğer şey nedir? Şarj aletinizdir. Hep cebinizde duran bu cihazların içerisinde ne tür mikroplar olduğunu tahmin bile edemezsiniz.

Şarj aletleri için temizlik solüsyonu oldukça kolay: dezenfektan bezler. Hem kablosunu hem de fiş kısmını haftada bir temizleyin. Ayrıca bez çok ıslak olmasın. Hızlı kuruyan alkollü dezenfektanlar şarj aletini güvenli ve mikropsuz tutacaktır.

Diş Fırçası

Diş fırçanızı her üç dört ayda bir değiştirmek en iyisidir. Ancak temizliğini her hafta yapmak gerekir. Fırçayı bakteri karşıtı bir ağız yıkama suyunda bekletebilir ve böylece eforsuzca temizleyebilirsiniz. Eğer ağız yıkama suyu yoksa, su-yemeklik soda veya su-sirke karışımında bekletmek de işe yarar.

Elektrikli diş fırçasının alt kısmını temizlemek için aynı sirke, soda ve su karışımını kullanabilirsiniz. Bir beze dökün ve hafifçe ovalayın. Daha detaylı bir temizlik için kulak pamuğu da kullanabilirsiniz.

Tüm elektroniklerde olduğu gibi diş fırçanızın da kapalı olduğundan emin olun.

Sporcu Saatleri

Kolunuza her gün bir şey taktığınızda, o şey ter, mikroplar, deri artıkları ile dolar.

Bu nedenle bu tip ürünleri hafif ılık suyla biraz yıkamak gerekir. Derin bir temizlik için diş fırçası kullanabilirsiniz ancak sabun eklemek mekanizmayı bozabilir.

Eğer metal veya deri bir kayışı varsa, sadece nemli bez kullanın. Bileğe takılan cihazların mikrop barındırma riski daha düşük ve bu nedenle cihazdaki günlük kir ve terleri alsanız yeter. Bunun için ağır antibakteriyel solüsyonlara ihtiyacınız yok.

Gözlük Burun Pedi

Gözlüklerdeki burun pedleri çok büyük bir iş gibi görünmez ve genelde bir silinip geçilir ancak tüm pis şeylerin orada birikme eğilimi vardır.

Gözlükleriniz cilt, ter ve tüm yüz bakterileriniz ile temas halinde olduğundan küçük silikon pedler içerisinde her şeyin hapsolma ihtimali vardır.

Çıkarılabilir silikon pedler varsa onları çıkartıp biraz alkol ve kulak pamuğu ile temizlemek yeterli gelir. Bazen bulaşık deterjanı da işe yarar ancak mantarlı bölgeler varsa alkol daha iyidir.

Bazı vakalarda yeni burun pedleri almak daha iyi olabilir. Yeni bir çerçeve almadan bunları değişmek mümkün ve fiyatları da çok uygun oluyor. Günlük olarak gözlük takmıyorsanız bile, güneş gözlüğünüzde silikon pedler varsa bir göz atın. Şaşıracaksınız ve muhtemelen temizlemeniz gerekecek.

Siperlikli Şapkalar

Siperliği olan şapkaları çamaşır makinesine atmak şeklinin bozulmasına sebep olabilir ama peki bunları nasıl temizlemek gerek?

Bunları soğuk suda yıkamak gerek yoksa renkleri atabilir. Şapkayı soğuk suya ve biraz da hafif bir deterjana bir süre yatırın. İki saat sonra çok pis olmadığı sürece durulayın ve kurutun.

Lamba Düğmesi

Evinizdeki en pis eşyalar arasında lamba düğmeleri kumandadan daha üst noktada bulunuyorlar. Örneğin tuvaletin lamba düğmesi tuvalet sifonundan sadece birazcık daha temizdir.

Elektrik akımına bağlı olduklarından bunları temizlemeye korkabilirsiniz ancak temizlik solüsyonunu abartmadığınız sürece çarpılma riskiniz yok.

Eşit miktarda su ve sirke ile bir kaç damla çay ağacı yağı yüzeyi dezenfekte etmek için yeterli. Bu karışımı bir pamuklu beze sıkın, bez hafifçe nemli olsun ve sonra düğmeyi silin. Eğer düğme aşırı kirliyse, biraz alkol de ekleyebilirsiniz.

Evimizde gözden kaçan çok pis şeyler olsalar da bunları temizlemek şaşırtıcı derecede kolay. Biraz sirke ve sabırla evinizi mikrop fabrikasından tertemiz hale çevirebilirsiniz.