Muhteşem özelliklerle donatılmış bir üreme sisteminiz var. Genel olarak vajinanın esnekliğini düşünün. Sadece doğumdan sonra bu bölgeyi iyileştiren kendini tamir mekanizmaları bile inanılmaz. Bu yazıda her kadının bilmesi gereken bazı özelliklerden bahsedeceğiz.

Vajina’nın Bölümleri

Çoğu insan, içte ve dışta bel altı bölgesinin tamamını ifade etmek için vajina kelimesini kullanırken, vajina terimi özellikle; serviksi(rahim ağzını) vücudun dışına bağlayan kas ve kanal anlamına gelir. Üreme sisteminizin tüm dış kısımlarına vulva denir.

Vulva’nın bölümleri:

Labia majora(Büyük dudaklar): Etli ve kıl kaplı dış kıvrımlar.

Labia minora(Küçük dudaklar): Vajinal açıklığı örten iç dudaklar. Bunlar çok küçük olabilir ya da büyük dudakların üstüne doğru gelebilir. Aynı zamanda bir dudak diğerinden daha uzundur.

Klitoris: Vulvanın üst kısmında bulunan sinir zengini yapıdır, orgazm ve cinsel zevk için çok önemlidir.

Kendi Kendini Temizliyor

İçeriyi temizlemek için hiçbir ürüne gerek yok. Tam tersine; asla kozmetik, parfümlü ürün veya temizleme aleti kullanmamalısınız. Vajina yapısı itibariyle kendisini temizliyor. Laktobasil adı verilen ve asit ortamda üreme özelliği olan bakteriler vajinanın içinde enfeksiyon yapabilecek diğer bakterilerin çoğalmasına engel olurlar. Bu sebeple piyasada bulunan temizleme ürünleri ne kadar doğal içerikli olursa olsun, kullanmamalı ve vajinanın doğal işleyişini ve florasını bozmamalısınız.

İyi Bakterilerle Doludur

Yıkanmamasını gerektiren çok önemli bir özelliği var; Maya ve bakterilerin oluşturduğu kendine has ekosistemi dengede kalmalı. Banyo; potansiyel olarak zararlı bakterilerin gelişmesine yol açar, doğal asiditesi ile birlikte vajinadaki mikrop dengesini bozmaktadır. Dengesi bozulan vajina; enfeksiyonlar ve vajinal tahrişe elverişli hale gelir.

Çiçek Gibi Kokması Gerekmez

Vajinal koku son derece normaldir. Her vajinanın kendine has kokusu vardır ve benzersizdir. Adet döngünüze, yediklerinize hatta ne kadar iyi sıvı aldığına göre değişebilir. Bununla birlikte, size her zamankinden farklı gelen başka türlü kötü bir koku alırsanız, enfeksiyon ihtimaline karşı kontrol amaçlı doktorunuza görünebilirsiniz.

Nefes Alması Gerekiyor

Nemli ve sıcak bir ortamda, maya ve bakteriler üreyebilir, bu nedenle vulva bölgesinin hava almasını sağlayan iç çamaşırı ve giysilere yönelmelisiniz. Pamuklu bir külot; sürtünme veya tahrişe neden olmayacağından sağlıklıdır. Eğer yapabilme imkanınız varsa, 1 gün boyunca külot giymeyerek vajinanızda oluşabilecek bakteri riskini düşürebilirsiniz.

Doğurganlığınızın Artışını Haber Verir

Serviks(rahim boynu), vajinanın üstünde Uterus’un(rahim) altındadır. Serviks tarafından üretilip (rahim ağzı mukusu) salgılanan salgıların, hormon seviyelerinizin yükselip düştüğü döngü boyunca tutarlılığı değişir. Servikal mukusunuza dikkat ederseniz, doğurgan olduğunuz zamanları anlayabilirsiniz. Servikal mukus genellikle beyazımsı renktedir ve kaygan bir yapıdadır. Düzenli olarak servikal mukusu kontrol etmek, doğal aile planlamasında kullanılan yöntemlerden biridir.

Kaşıntı Her Zaman Bir Mantar Enfeksiyonu Olduğunuz Anlamına Gelmez

Uzmanlara göre; ortada bir mantar enfeksiyonu olmadan da kaşıntı yapabilecek çok şey var. Giydiklerinizin kumaşı, tıraştan tahrişi veya vulva üzerindeki hassas cildin tepki verebileceği çamaşır deterjanı veya sabun gibi ürünler kaşıntıya yol açabilir. Trikomoniyazis gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dahil olmak üzere diğer vajinal enfeksiyon türlerinden kaynaklanabilir. Reçetesiz ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın, yanlış tedavi işleri kötüleştirebilir.

Sadece Bir Delik Değil

Vajina, uzmanların “Potential Space(Potansiyel Alan)” olarak adlandırdığı bir bölgedir. Çünkü normal şartlarda açık değildir. İç duvarlar birbirine yakın dururlar. Ancak aslında 10 kiloluk veya daha büyük bir bebeği barındırabilmek için doğum sırasında genişleyebilir.

İçinde Bir şey Unutamazsınız

Vajinanın elbette ki bir sonu var. Tamponlar vajinanızdan içeri kaçıp dolaşır ve vajinanın arka duvarına yapışabilirler. Vajinanızdan bir tampon veya yırtılmış bir prezervatif gibi ürünleri çıkarmakta zorlanırsanız, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmelisiniz. İçeride iltihap oluşabilir ve başka komplikasyonlar oluşabilir.

Vajinal Kuruluğun Çözümü Var

Vajinal kuruluğun ana nedenlerinden biri düşük östrojendir. Genç kızlık dönemi veya menopoz öncesi ve sonrası dönemi fark etmez; östrojen eksikliği vajinal dokularınızı doğrudan etkileyebilir. Kuruluk durumunda; doku çok daha az esnek, çok daha incedir, yaralanmaya daha yatkındır. Bu, rahatsız edici bir cinsel ilişkiye neden olabilir ve idrar yolları enfeksiyonu şansınızı artırabilir.

Neyse ki, kuruluğu tedavi etmek için birçok seçenek vardır: Vajinal nemlendiriciler, kuruluğu kolaylaştırmak ve kuruluğu önlemek için günlük olarak kullanılabilir. Su bazlı veya silikon bazlı yağlar, cinsel ilişki esnasında vajinayı rahat ettirmeye yardımcı olmak için kullanılabilir.
Ve bazı kadınlar için doktorlar, oral östrojen tedavisi veya vajinal östrojen tedavisi önerebilirler.

Seks, Vajinanın Sağlıklı Kalmasına Yardımcı Olur

Seks; kalori yakar, stresi azaltır ve bağışıklığı sistemini onarır. Ancak seksin bir başka sağlık yararı var: Seks, vajinayı canlı tutuyor; özellikle kadınlar yaşlandıkça yağlanıyor ve östrojen düşüyor. Cinsel aktivite vajinadaki kan dolaşımını artırır ve menopozun sonucunda ortaya çıkan bazı değişiklikleri azaltır. Aslında her türlü cinsel aktivite faydalı olabilir. Vajinada kan dolaşımının artması genel anlamda vajina sağlığına faydalıdır.

Herkesin Vajinası Farklı Görünür

Klitorisinizin boyutundan, dudakların kalınlığına ve uzunluğuna kadar her şey vajinanızın görünümünü oluşturur. Doktorlar, dudaklar sürtünme ve enfeksiyondan dolayı sorun yaratmadıkça, vajinada bir şekil bozukluğuna kanaat etmez. Yine de bu, binlerce kadının labiaplasti adı verilen vajina estetiği yaptırmasına engel olmamıştır. Sağlıklı bir vajinanın rengi, her tonda olabilir ve doğal sebeplerden zamanla değişebilir. Vajinada pigment değişiklikleri özellikle; hamilelik, doğum sonrası veya hormonal hastalıklara bağlı olarak gelişebilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Karşı Erkeklerden Daha Korunmasız

Vajina, cinsel yolla bulaşan hastalıkları kapmaya, penisten daha çok yatkındır. Çünkü vajinanın ince astarı, virüslerin ve bakterilerin daha kolay geçmesini sağlar ancak penisin derisi daha kalındır. Cinsel ilişki sırasında küçük aşınmalara maruz kalma olasılığının daha da artması ve spermisitlerin(sperm öldüren ilaç) kullanılması hastalık geliştirme şansını gerçekten artırabilir. Partnerinizden emin değilseniz, prezervatif kullanın!

Doğum Yapmak Vajinaya Zarar Vermez

Vajina tahmin edemeyeceğiniz kadar esnektir. İnsan vücudunda hem bu kadar esneyebilip hem de hiçbir şey olmamış gibi eski haline geri dönebilen başka bir organ yoktur. Yani vajina; penis büyüklüğünden veya normal doğumdan dolayı deforme olmayacaktır. Kolay kolay şekli bozulacak bir yapı değildir.

Şekillendirip, Forma Sokabilirsiniz

Evet, teknik olarak vajinayı direk eğitemezsiniz. Ancak pelvik organları(mesane ve rahim dahil olmak üzere) destekleyen pelvik tabanın kaslarını, vajinayı ve rektumu(Kalın bağırsağın son bölümü) güçlendirebilirsiniz. Kegel Egzersizi ile pelvik tabanınızı çalıştırabilir ve vajinal bölgedeki kan akışını hızlandırabilirsiniz. Ayrıca mesane kontrolünüz de iyileşecektir. Hamilelik veya doğum nedeniyle pelvik taban(alt karın bölgesi) hasar gördüyse, Kegel tek başına işe yaramayabilir.