Dünyadaki en eski ve doğal tatlandırıcılardan biri olan balın sağlığımıza faydaları konusunda hepimiz aslında hem fikiriz. Balın doğal olanı ve sağlıklı olanını bulma konusunda sıkıntı yaşasak da elde edeceğimiz yararlarını düşündükçe bence asla vazgeçmeyin. Bal ile yapılan tatlılar, sonuç olarak tatlıdan uzak kalmamıza gerek kalmadan ağzımızı tatlandırırken, sağlığımıza da önemli etkileri ile bizi iyileştiriyor.

Şöyle düşünün; arılar bal yapmak için yutar, yuttuğunu sindirir ve ardından petekte boşaltarak kendi vücutlarındaki özel bileşenlerle birlikte balı yapmaya başlar. Bu nektar yaklaşık 600 bileşen içerir. Başka hiçbirşeyde bu kadar canlı ve bol miktarda bileşen bulmak imkansız!

Bal Mucizedir ve Sağlığa Faydaları Çok Önemlidir

1. Kanser ve kalp hastalıklarını önler

Bazı tür kanserler ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olan flavonoidler ve antioksidanlar içerir. Düzenli kullanımda özellikle mide kanserlerind efayda sağlar.

2. Ülser ve diğer gastrointestinal bozuklukları azaltır

Son araştırmalar, bal tedavisinin ülser ve bakteriyel gastroenterit gibi rahatsızlıklara yardımcı olabileceğini gösteriyor. Burada balın doğal ve taze olması önemlidir. Özellikle reflüsü olanların hem mide asidini dengelemek hem de ortaya çıkan semptomları hafifletmek için sık sık kullanılan doğal tedavilerden biridir.

3. Anti-bakteriyel ve anti-fungaldır

Arılar antibiyotiktir çünkü bala hidrojen peroksit yapan bir enzim eklerler. Bal da bu sayede cilt üzerine sürüldüğünde, yani topikal olarak ciltte fayda sağlar. Sivilceler üzerinde de etkileri vardır.

4. Atletik performansı arttırır

Eski Olimpiyat sporcuları performanslarını arttırmak için bal ve kurutulmuş incir yemişler. Bu menü günümüzde yapılan çalışmalarla doğrulanmış ve diğer gıdalardan daha iyi glikojen seviyeleri sağladığı ve iyileşme sürecini çabuklaştırdığını ortaya koymuştur.

5. Öksürük ve boğaz tahrişini azaltır

Öksürüklere neden olan boğaz tahrişini iyileştirir çünkü boğazın sorunlu alanlarını sıvar. Özellikle geceleri öksürüğün hafifletilmesinde ve rahat uyku uyunmasına izin verir.

6. 5 elementi destekler

Hindistan’da Ayurvedik tıpta en az 4000 yıldır kullanılan bal, vücudun temel malzeme dengesizliklerinin hepsini olumlu yönde etkiler. Görme, kilo kaybı, kür iktidarsızlığı ve erken boşalma, üriner sistem rahatsızlıkları, bronşial astım, diyare ve mide bulantısının iyileştirilmesinde de faydalıdır.

Vücudun en derin dokularına nüfuz etme özelliği taşıdığı için “Yogavahi” denir. Bal diğer bitkisel preparatlar ile kullanıldığında, bu preparatların tıbbi özelliklerini geliştirir ve aynı zamanda daha derin dokulara ulaşmalarına yardımcı olur.

7. Kan şekerini dengeler

Basit şekerler içerse de, beyaz şeker veya yapay tatlandırıcılarla aynı değerde asla değildir. Fruktoz ve glukozun kesin kombinasyonu aslında vücudun kan şekeri düzeylerini düzenlemesine yardımcı olur. Bazı bal türlerinde düşük bir hipoglisemik indeks bulunur, bu nedenle kan şekerinizi sarsmazlar.

8. Yaralar ve yanıklara iyi gelir

Balın harici uygulanmasının gümüş kadar etkili olduğu belirlenmiştir. Basit şekerlerin ve balın antibakteriyel doğasının kuruma etkisinin, bu etkiyi yaratmak için birleştiği düşünülmektedir. Çalışmalar, yaraların iyileşmesinde çok başarılı olduğunu göstermiştir.

İltihabı önleyen ve bakterileri temizleyen yapısı nedeniyle bal yüzde meydana gelen sivilce tedavisi için önerilen doğal ürünler arasında ilk sırada gelmektedir. Ballı yüz maskeleri sivilce, akne oluşumunu tetikleyen bakteri birikimini engellerken mevcut sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca nemi hapsederek cildin daha yumuşak olmasını sağlar.

9. Probiotik dengesi sağlar

Bal düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak florasını düzenler ve sağlıklı sindirim için gerekli olan düzeni sağlar.

10. Bağışıklık sistemini iyileştirir

Bağışıklık sistemini güçlendirmek de dahil vücudunuza pek çok faydası olan C vitamini açısından çok zengindir. Aynı zamanda kemikleri güçlendiren kalsiyum açısından da önemli değerlere sahiptir. Dolaşım sistemine yarayan demir de içerir. Özellikle vücudun grip gibi enfeksiyonlarla mücadele etmesini kolaylaştırır.