Herpes, cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan biridir. Herpes virüsü bir kişinin bağışıklık sisteminin içinde bir ömür boyunca uykuda kalabilir ve periyodik olarak aktif hale geçer ve iyileşmeden önce açık yaralar veya ülserlere dönüşür. Ellenmeden bırakıldığında, herpesin yaraları genellikle 10-14 gün sürer ve kızarıklık, ağrı, yanma hissettirir.

Birçok kişi, herpes için doğal bir çare olup olmadığını soruyor çünkü bu konuda çok utanıyorlar. Her ne kadar teknik açıdan herpes’e neden olan virüsü (ağızda veya genital herpesde olsa da) iyileştirilemese de, herpes’i hafifletebilecek birçok doğal tedavi önerebiliriz. Aslında herpesli birçok insan, sorunun tetikleyicilerini yönetmeyi öğrendiklerinde, özellikle de uzun vadede hiçbir belirti yeniden ortaya çıkmıyor. Herpes belirtilerinden nasıl kurtulacağınız hakkında bir kılavuz yokken, herpes belirtilerinden doğal yollardan nasıl kurtulacağınızı sağlayacak bir yöntem var.

Sağlıklı bir beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendirerek, yaşam tarzı değişiklikleri ile, herpesin durmasını sağlayabilirsiniz. Belirli adımlar herpes semptomlarının tekrar ortaya çıkma şansını önemli ölçüde azaltabilir ve virüsü başka birine geçirme riskini düşürebilir. Herpesden nasıl kurtulacağınızı merak ediyorsanız, bu virüsü uykuda tutmanın doğal yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Herpes Nedir?

Herpes, ağızda veya cinsel organlarda olan, 70’e yakın virüsün oluşturduğu bir ailenin üyesidir. Bu viral enfeksiyonlar ciltte ve mukoza zarlarında küçük, sıvı dolu kabarcıklara neden olur. Aslında sekiz farklı herpes simpleks virüsü var, ancak ikisi en yaygın olanı: HSV-1 ve HSV-2.

İnsanların ağzında yaralar gelişmesinin en yaygın nedeni, HSV-1 ile enfekte olmasıdır. HSV-1 genellikle dudakların veya ağızın etrafında soğuk yara izi çıkarmaya neden olur veya bazı insanlar bunları “ateş kabarcıkları” olarak tarif eder. Kişiler çocukken HSV-1 ile enfekte olabilir ve daha sonra virüs, bağışıklık sistemi zayıflayana kadar ortaya çıkmayı bekler, yani uyur.

HSV-2 genelde genital herpes olarak adlandırılır, çünkü genellikle genital bölge çevresinde çıkar. Herpes virüsünün her iki türü de oldukça bulaşıcıdır ve her ikisi de vücudun her iki bölgesinde de (ya da bazen de her ikisinde de) ciddi tahrişe neden olabilir.

Herpes Tedavisinde Önemli Besinler

Herpes virüsünün sıklıkla ortaya çıkmasına engel olmak istiyorsanız, ilk adım sağlıklı besin alımını arttırarak bağışıklık sisteminizi iyileştirmektir. Virüsü mümkün olduğu kadar uyutmak için bu şifalı gıdaları beslenmenize ekleyin:

– L-lizin açısından zengin gıdalar

Bu amino asit, herpes virüsünün çoğalmasını önleyebilir. Bakliyat, balık, hindi, tavuk ve sebze bu gruba girer.

– Turuncu ve Kırmızı Sebzeler

Bu sebzeler karotenoidler, bioflavonoidler ve cilt / yara iyileşmesine yardımcı olmak ve genel bağışıklığı artırmak için C vitamini gibi antioksidanları içerir.

– Yabani Balıklar

Balık, iltihaplanma ve doku onarımına yardımcı olan en iyi omega-3 gıdaları gibi temel omega-3 yağ asitleri sağlar.

– Temiz ve sade Protein

Vücut protein olmadan iyileşemez. Öğün başına en az 150 gram kaliteli protein almaya çalışın. En iyi protein içeren gıdaların bazıları yabani balıklar, doğal serbest yetişen kümes hayvanları ve serbest otlayan inek eti gibi organik, yağsız ve doğal olarak yetiştirilen yiyecekleri içerir.

– Çinko

Çinko, cildi yeniden inşa etmeye ve vücudu virüslerden, enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan birçok kimyasal reaksiyonda gereklidir. Topikal çinko formüllerinin sadece ağız tedavisi için değil, aynı zamanda herpesde remisyonun uzatılması için de etkili olduğu bulunmuştur. Yüksek çinko gıda alımını artırmak için sakatat, serbest otlayan dana eti, kabak çekirdeği, fındık ve ıspanak gibi sebzeler gibi daha fazla protein kaynağı tüketin.

Herpesi Daha da Kötüleştiren Besinler

Bazı gıdalar iltihabı yükseltebilir, bağışıklık savunmasını zayıflatabilir ve cildi tahriş eder. Salgın şiddetini ve süresini sınırlamak için aşağıdaki gıdalardan mümkün olduğunca kaçının.

– Şeker

Çok fazla şeker bağışıklık sistemini bastırır ve iltihabı daha da kötüleştirebilir. Şeker şişelenmiş içeceklerde, ambalajlı atıştırmalıklarda ve yoğurt, tahıl, granola çubukları ve rafine edilmiş tahıllar gibi aromalı ürünlerde sıklıkla bulunur.

– Alkol

Çok miktarda alkol, bağışıklık fonksiyonunu baskılamakta ve yorgunluk, ağrı ve deri iltihabı gibi semptomları daha da kötüleştirmektedir.

– Paketli ve İşlenmiş Gıdalar

Paketli ve işlenmiş gıdaların çoğunluğu bağışıklık işlevini zayıflatabilen genetiği değiştirilmiş içerikler (GMO’lar), hidrojene yağlar ve tahıllar içerir. Bu gıdalar hassasiyetlere veya alerjilere, inflamasyonu kötüleştirmeye ve esasen boş kaloriden biraz daha fazlasını sağlama eğilimindedir.

– Asidik Yiyecekler

Bu gıdalar herpes uçuklarını tahriş edebilir ve daha çok ağrıya veya yanmaya neden olabilir. Bu nedenle domates, portakal, sirke veya diğer narenciye ürünlerinden kaçının. Bunlar sağlıklı besinler olsa da asidik olmaları nedeniyle herpes döneminde iyi gelmezler.

– L-arginine içeren Besinler

Bu amino asit, herpes virüsünün replikasyonunu uyarabilir. Bu dönemde buğday (en rafine karbonhidratlar) ve çikolatadan uzak durun.

Herpesi Durdurmak için Diğer Doğal Yöntemler

1. Takviyeler

• Antiviral bitkiler: Bunlar arasında mürver, günberi, ekinezya, sarımsak ve meyan kökü bulunur.

L-lizin (1,000 milligram– günde 3 kere): Nüksleri engelemeye destek olur.

Limon balsamı özü: Şifa için topikal bir krem ​​olarak uygulayın.

• Vitamin C (Günlük 1,000 milligram): C vitamini bağışıklık sistemini destekler.

• Çinko (Günde 2 kere 30 milligram): Çinko faydaları arasında bağışıklık fonksiyonunu desteklemek, virüsleri uykuda tutmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için cilt dokusunu yeniden yapılandırmaktır.

• B-complex (Günlük 50 milligram): B vitaminleri, vücudunuzun stresle baş etmesine yardımcı olur ve nüksü önleyebilir.

2. Esansiyel Yağlar

 

Karanfil yağı, çay ağacı yağı ve mür yağı herpese iyi gelir. Çay ağacı yağı doğal anti virüs ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle ciltte en çok kullanılan yağlardan biridir. Bu uçucu yağları, soğuk yara bölgelerinin bulunduğu bölgelerde günde üç kez çok az miktarda (yalnızca bir ila üç damla) kullanmaya dikkat ederek uygulayın. Hassas cildiniz varsa, jojoba veya hindistancevizi yağı da dahil olmak üzere yoğunluğunu biraz inceltmek için bir taşıyıcı yağla karıştırmayı deneyin.

3. Ağrıları Doğal Yoldan Hafifletmek

• Asla yaralaar dokunmayın. Dokunmak zorunda kalırsanız çok iyi yıkayın.

• Ağzınızda yara varsa sakın kimsyi öpmeyin ya da mutfakta aynı malzemeleri kullanmayın.

• Bulaşma riskini azaltmak için asla diş fırçası, dudak balsamı veya makyaj malzemelerini başkalarıyla paylaşmayın. İyileşmeden sonra herşeyin yenisini alın.

• Tahrişi azaltmak için yalnızca doğal, hafif sabun ve ılık su kullanın.

• Ağrınız artarsa, ılık bir havluyla kompres yapın. Ilık küvete yatın.

• Havlularınızı ayırın ve mümkünse sizin çamaşırlarınız ayrı olarak yüksek derecede yıkansın.