Hindistan cevizi sirkesi Güneydoğu Asya ve Hindistan’da oldukça temel bir malzeme ancak batı dünyasında da popülerlik kazanmaya başlıyor.

Hindistan cevizi ağaçlarının çiçeklerinin öz suyundan üretiliyor. Bu su 8-12 ay boyunca fermente ediliyor ve doğal olarak sirkeye dönüşüyor.

Hindistan cevizi sirkesinin bulanık, beyaz bir görünümü var ve elma sirkesine göre biraz daha yumuşak bir tadı var. Salata soslarına, marinatlara, çorbalara ve sıcak yemeklere biraz tatlılık katabilir.

Sağlığa kilo verme, sindirimi iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kalbi kuvvetlendirme gibi pek çok faydasının olduğu söyleniyor. Ancak bu faydaların hepsi araştırmalar tarafından kanıtlanmış değiller.

Bilim tarafından desteklenen 5 faydası kısaca şöyle:

Probiyotiklere, Polifenollere ve Besinlere Sahip

Hindistan cevizi sirkesi genelde pek çok besin ile dolu olarak görülür çünkü yapımında kullanılan özsu, C vitamini ve potasyum bakımından zengin. Bu özsuyun içerisinde aynı zamanda kolin, B vitaminleri, demir, bakır, boron, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko da bulunuyor.

Araştırmalar hindistan cevizi sirkesinin pek çok polifenol barındırdığını da gösteriyor. Bunlar diyabet ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlayabilen bitkisel bileşenler.
Bunlara ek olarak 8-12 ay sürebilen fermentasyon sürecinden dolayı hindistan cevizi sirkesi probiyotik adı verilen sindirim dostu bakteriler bakımından hayli zengin.

Fakat fermentasyonun sirkenin vitamin ve mineral içeriği üzerindeki etkilerine dair araştırmalar yok. Bazı üreticilerin bu sirkeyi hindistan cevizi özütünden değil, hindistan cevizi suyundan yaptıklarını da unutmamak gerekiyor.
Hindistan cevizi suyunun besin değerleri öz suyundan çok daha az ve daha kısa süre fermente ediliyor. Fermentasyonu başlatmak için genelde şeker kamışı şekeri veya elma sirkesi kullanılıyor. Bunun ise sirkenin besin değerinin daha düşük olmasına sebep olduğu söyleniyor ancak bunu onaylayacak bir çalışma mevcut değil.

Yine de hindistan cevizi sirkesi genelde çok az miktarlarda tüketiliyor, yani beslenmenize besin veya polifenol katma ihtimali o kadar da yüksek değil.

Özetle: Hindistan cevizi sirkesinde probiyotikler, polifenoller bulunurlar ve vitaminler ile mineraller bakımından da zengin olabilir. Ancak genelde az miktarda tüketiliyor ve bu nedenle beslenmeye ciddi bir katkısının olma ihtimali düşük.

Kan Şekerini Düşürebilir ve Diyabet ile Savaşa Yardımcı Olabilir

Hindistan cevizi sirkesi kan şekeri düzeylerini düşürebilir ve tip-2 diyabete karşı biraz koruma sağlayabilir.
Elma sirkesinde olduğu gibi hindistan cevizi sirkesinde de asetik asit bulunur çünkü bu sirkenin temel bileşenidir.

Bazı çalışmalarda asetik asitin karbonhidrat zengini bir yemekten sonra kan şekerindeki zıplamaları azalttığından bahsediliyor.
Araştırmalar aynı zamanda sirkenin şeker hastalığına sahip insanlarda da kan şekeri düzeylerini düşürebildiğini ve insülin hassasiyetini %34’e kadar iyileştirebildiğini gösteriyorlar.

Sirkenin kan şekerini düşürücü etkileri özellikle yemeklerle birlikte tüketildiğinde görülüyor.

Hindistan cevizi sirkesi diğer sirke türlerine benzer faydalar sağlayabilir. Ancak bu tip sirkenin kan şekeri düzeyleri ve diyabet riski üzerindeki etkilerine dair doğrudan bir çalışma yok. Bu nedenle bu etkilerin onaylanmaları için daha fazla araştırma gerekli.

Özetle: Hindistan cevizi sirkesinde asetik asit bulunur ve bu bileşen kan şekeri düzeylerini düşürür, insülin hassasiyetini arttırır.

Ancak hindistan cevizi sirkesi özelinde yapılmış çalışmalar mevcut değil. Bu nedenle daha fazla araştırma gerekli.

Açlığı Azaltabilir ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Hindistan cevizi sirkesi istenmeyen kiloları vermenize yardımcı olabilir.
Sadece kalorisiz değildir, aynı zamanda açlığı azalttığı ve daha uzun süre tok tuttuğu bilinen asetik asite sahip.

Hayvanlar üzerindeki çalışmalar asetik asitin iştahı düşürdüğünü gösteriyorlar. Bu bileşen aynı zamanda yağ depolayan genleri kapatıp yağ yakan genleri de aktifleştirebiliyor.

Bunlara ek olarak insanlar üzerinde yapılan araştırmalar, yemeklerinize sirke katmanın daha uzun süre tok kalmayı sağladığını gösteriyorlar. Bir çalışmada, yemeklerine sirke katan insanların katmayanlara göre gün içerisinde 275 daha az kalori tükettikleri görülmüş.

Bir küçük çalışmada ise yemeklerde sirke tüketmenin midenin boşalma hızını azalttığı görülmüş ve bu da doygunluk hissinin artmasını sağlamış.

Araştırmalar sirkeyi kilo verme ile de bağdaştırıyorlar.

12 haftalık bir çalışmada, her gün 1-2 yemek kaşığı sirke tüketen grup 1.7 kilogram vermiş ve vücut yağlanmaları ortalama %0.9 azalmış. Kontrol grubunda ise bu miktar 0.4 kilogram olmuş.

Hindistan cevizi sirkesi özelinde çalışmalar yok ancak diğer sirke türleri ile aynı aktif bileşenlere sahip olduğu için aynı sonuçları verebilir. Fakat bu konuda da daha fazla çalışma gerekli.

Özetle: Hindistan cevizi sirkesinde bulunan asetik asit, açlığı azaltır, tokluk hissini arttırır ve kilo ile vücut yağlarının verilmesini sağlar.

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Hindistan cevizi sirkesi kalp sağlığına iyi gelebilir.
Çünkü bu sirkenin yapımında kullanılan hindistan cevizi özsuyu potasyum içeriğine sahip. Potasyum mineralinin tansiyonu düşüren, kalp hastalıkları ve kriz riskini azaltan etkileri biliniyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda sirkenin iyi kolesterolü arttırırken, kötü kolesterolü ve trigliseritleri azaltabildiği gösteriliyor.

Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda ise sirkenin kalp hastalıkları için ciddi bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu azaltabildiği gözlenmiş.

Ek olarak, özellikle hindistan cevizi sirkesi ile yapılan bir çalışmada onun inflamasyonları, vücut ağırlığını ve kolesterol düzeylerini düşürebildiği belirtiliyor, bunlar ise daha sağlıklı bir kalbi mümkün kılıyorlar.
İnsanlarda günde 1-2 yemek kaşığı sirke tüketmenin bel yağlanması ve kan trigliserit düzeyleri üzerinde azaltıcı etkiye sahip olduğu görülmüş.

Bir gözlem çalışmasında, salata sosu olarak yağ ve sirke karışımını haftada 5-6 defa tüketenlerin kalp hastalığı geliştirme ihtimallerinin %54 daha düşük olduğu görülmüş.

Ancak bu çalışmaların kalp hastalıkları riskindeki düşüşün sirkeden kaynaklandığını kanıtlamadıklarını unutmayın. Hindistan cevizi sirkesinin etkileri üzerine insan çalışmaları yeterli değil.

Özetle: Hindistan cevizi sirkesi diğer sirke türlerine benzer şekilde davranabilir ve böylece bel yağlanması, kan kolesterol ve trigliserit düzeyleri gibi kalp hastalıklarına dair risk faktörlerini potansiyel olarak azaltabilir. Ancak bu etkilerin onaylanmaları için daha fazla araştırma gerekli.

Sindirim ve Bağışıklığı İyileştirebilir

Hindistan cevizi sirkesi sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemine fayda sağlayabilir.
Bunun sebebi kısmen hindistan cevizi çiçeği özsuyunun 8-12 ay boyunca fermente edilmesi. Bu doğal süreç probiyotikleri ortaya çıkartır ve bunlar sindirim sağlığına iyi gelen bakterilerdir.

Ayrıca hindistan cevizi sirkesinde asetik asit bulunur ve bu asit türü virüs ve bakteriler ile savaşır. Örneğin asetik asit E.coli gibi gıda zehirlenmesinin sebebi olan bakteriye karşı etkilidir.

İşe yaraması için suya biraz sirke katıp taze meyve ve sebzelerinizi bu suda iki dakika bekletin. Bir çalışma, bu basit yıkama metodunun bakterileri %90 oranında, virüsleri ise %95 oranında azalttığını gösteriyor.

Hindistan cevizi sirkesi G.vaginalis adlı vajinal enfeksiyon sebebi bakterinin gelişimini de engelleyebiliyor. Ancak bu faydalar sadece test tüplerinde görüntülenmişler. Bu nedenle gerçek hayatta bu etkinin görülmesi için nasıl kullanılması gerektiği bilinmiyor.

Sirke besleyici içeriği nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Hindistan cevizi sirkesinin yapımında kullanılan özsu, demir ve C vitamini bakımından zengin ve bunların güçlü bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri biliniyor.

Ancak sirkenin fermentasyon sürecinin sonunda C vitamininin ne kadarının kaldığı bilinmiyor ve bu nedenle bu iddiayı desteklemek için daha fazla araştırma gerekli.

Özetle: Hindistan cevizi sirkesinde probiyotikler ve asetik asit bulunuyor, bunların ikisi de sağlıklı sindirime katkıda bulunuyor. Ayrıca bağışıklığı güçlendiren besinlere de sahip ancak bunu onaylamak için daha fazla araştırma gerekli.

Hindistan Cevizi Sirkesi Güvenli mi?

Bu sirke genel olarak güvenli kabul ediliyor.

Asidik olduğu için doğrudan içmek yemek borusuna ve dişlerdeki diş minesine zarar verebilir.

Bu nedenle onu suda incelterek tüketmek veya yağ gibi başka maddeler ile karıştırarak salatalara katmak daha iyi.

Diğer sirke türlerinde olduğu gibi hindistan cevizi sirkesi de tansiyonu ve kan şekerini düşürebilir. Kan şekerini veya tansiyonu düşüren ilaçlar alanlar ise sirkeyi beslenmelerine katmadan önce doktorlarına danışmalılar.

Özetle: Hindistan cevizi sirkesi genel olarak güvenli. Ancak tansiyon ve şeker düşüren ilaçlar alanlar onu beslenmelerine eklemeden önce doktorlarına danışmalılar.

Sonuç Olarak

Hindistan cevizi sirkesi diğer sirke türlerine bir alternatif.

Tadı daha yumuşak, onlar kadar besleyici olduğu ve sağlığa faydasının olduğu düşünülüyor. Bunlar arasında kilo vermekten tutun da diyabet riskinde düşüşe, daha iyi sindirime, bağışıklık sistemine ve kalp sağlığına kadar çok sayıda şey bulunuyor.
Sirke tüketiminin bu faydalarının bilinmesine karşın hindistan cevizi sirkesi özelinde araştırmaların pek olmadığını da unutmamak gerekiyor.