Hindistan cevizi yağının yan etkilerinin olduğunu pek düşünmeyiz ancak aslında onun da yan etkileri mevcut ve bu etkiler zaman zaman tehlikeli hale gelebiliyorlar. Bu nedenle onlar hakkında bilgi edinmek ve bu yan etkilerle karşılaşılması halinde önlem almak gerekiyor.

Yapılan araştırmalar, hindistan cevizi yağının sağlık dolu olduğunu gösteriyorlar ve bu faydaların büyük kısmı içeriğindeki orta zincirli yağ asitlerinden geliyor. Bu yağ asitlerinin kolayca sindirilmeleri ve hemen yağ olarak depolanmamaları oldukça önemli özellikleri. Ayrıca mikrop ve mantar karşıtı özelliklere de sahipler.

Faydaları arasında kalp sağlığını iyileştirmekten tutun da böbrek fonksiyonlarına kadar çok sayıda farklı faktör yer alıyor ancak biraz da yan etkilerine göz atmamız gerekiyor.

Hindistan cevizi yağı piyasada sızma hindistan cevizi yağı ve ticari hindistan cevizi yağı olarak iki farklı tipte bulunuyor. Sızma hali en saf hali ve işlenmemiş olduğundan faydaları daha fazla ve neredeyse hiç yan etkisi yok. Ancak çoğumuzun kullandığı ticari versiyonu işlenmiş bir versiyon ve bu nedenle bazı yan etkileri var.

Bu yan etkilere başlıklar altında göz atalım.

İshal

Hindistan cevizi yağı ishale sebep olabilir mi? Bu yağ genelde oral olarak bakteri enfeksiyonlarına karşı alınır ancak bakterilerin bu şekilde yok edilmeleri kısa süreli yan etkilere sebep olabilir ve bunlardan bir tanesi de ishaldir. İshale bağlı başka belirtiler de ortaya çıkabilirler.

Bu belirtileri azaltmak için onu ilk olarak az miktarlarda tüketmelisiniz ve zaman içerisinde istenen düzeye çıkartmalısınız.

Sivilcelenme

Özellikle cildi çok yağlı olan bireylerde bu belirti ortaya çıkabilir. Hindistan cevizindeki laurik asit normalde sivilceye sebep olan bakterileri öldürür ancak bu durum cilt aşırı yağlı değilse oluşur. Aksi taktirde tam tersi olabilir.

Bu durumda hindistan cevizi yağını bir taşıyıcı yağ olarak kullanmalı ve içerisine cilde faydalı olan diğer öz yağları karıştırarak cildinize sürmelisiniz.

Yüksek Kolesterol Düzeyleri

Hindistan cevizi yağının kolesterol anlamında zeytinyağı gibi yağlar kadar sağlıklı olmayabileceği düşünülüyor. Her ne kadar iyi kolesterolü arttırsa da diğer sebze yağları yerine onu tercih etmeniz doğru olmayabilir.

Zira bazı araştırmalarda hindistan cevizi yağının toplam kolesterol düzeylerini arttırdığı ve buna kötü kolesterolün de dahil olduğu görülmektedir.

Hindistan cevizi yağı içerisinde doymuş yağlar diğer yağlara göre daha fazla bulunurlar ve doymuş yağların çok yüksek miktarları kötü kolesterolü arttırabilir ve bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açabilir.

Bağırsakta Rahatsızlıklar

Fruktoz emilimi kötü olan bireylerde bu durum daha olasıdır. Eğer fruktoz emiliminde sorun yaşarsanız sindirim rahatsızlıkları ortaya çıkar ve her ne kadar hindistan cevizi yağında fruktoz bulunmasa da, genelde onun kullanıldığı ürünlerde fruktoz bulunur. Bu nedenle hindistan cevizi yağı bulunan ürünler kullanırken rahatsızlık duyarsanız doktorunuza danışmanız gerekli.

Alerjiler

Eğer ona karşı hassasiyetiniz varsa, hindistan cevizi yağı alerjiye sebep olabilir ve belirtileri arasında bulantılar, egzema, kusma, anaflaksi gibi belirtiler bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalar yerfıstığı alerjisi olan bireylerin hindistan cevizi yağına karşı alerjilerinin daha az olduğunu gösteriyorlar ancak yine de çocuğunuz bu alerjilerden birine sahipse önce doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Çocuklarda Alerjik Reaksiyonlar

Hindistan cevizi yağının çocuklar için sağlıklı olduğu düşünülür ancak bazı şeyleri dikkate almak gerekir. Bunlardan en önemlisi tiroid bezinin yanlış fonksiyon göstermesidir. Eğer çocuğunuzda hipotiroid varsa, bu yağı ve ondan üretilen ürünleri hayatından çıkarın. Çünkü hindistan cevizi yağı bu etkiyi arttırabilir ve alerjiye sebep olabilir.

Kalbe Zarar Verebilir

Daha az doymuş yağ ve daha fazla doymamış yağ tüketmenin kalp hastalıklarını önlemekte etkili olduğu biliniyor ve hindistan cevizindeki fazla doymuş yağ kalbe zarar verebilir.

Her ne kadar içerisinde doymamış yağ da bulunsa da, araştırmalar bu miktarın doymuş yağın zararlarını engellemekte yeterli olmadığını gösteriyorlar.

Bazı raporlarda ise bu yağda tereyağından daha fazla zararlı yağ bulunduğu belirtiliyor. Özellikle doymamış yağlara sahip sebze yağlarına kıyasla kötü kolesterolü daha fazla arttırdığı biliniyor.

Baş Ağrıları

Hindistan cevizi yağı ile detoks yapanlar baş ağrısı yaşayabilirler. Bu durum bilhassa mantarların orta zincirli yağ asitleri tarafından parçalanması sonucunda ortaya çıkar ve kandaki mantarlardan artakalan toksinler baş ağrısı yaratabilirler.

Tiroid

Hindistan cevizi yağının az çalışan tiroid hormonunu iyileştirebileceğine dair bir inanç var ancak bu konuda maalesef yeteri kadar bilgi mevcut değil.

Yağ Çekme Problemleri

Eğer hindistan cevizi yağına karşı hassasiyetiniz varsa, yağ çekme kötü bir fikir olabilir. Bunun yerine ayçiçeği yağı veya susam yağı kullanabilirsiniz.

Bunlar da ağızdaki bakterilerin öldürülmesini sağlayabilirler.

Ancak yağ çekmenin diş fırçalamanın yerine geçtiğini düşünmeyin.

Yağlayıcı Olarak Kullanmadaki Sorunlar

 

Evet, sızma hindistan cevizi yağı doğal olabilir ancak yine de içerisinde güvenliği veya etkinliliği bilinmeyen pek çok madde mevcut. Bu nedenle onu nemlendirici veya yağlayıcı olarak kullanmak doğru olmayabilir.
Hindistan cevizi yağının vajinanın pH düzeyini değiştirebildiği ve sonucunda mantar enfeksiyonuna sebep olabildiği biliniyor.

Kandida

Hindistan cevizi yağının kandida tedavisinde etkili olduğu düşünülüyor ancak kandida mantarlarının öldürülmesi kandaki toksin düzeyinin artmasına da sebep olabiliyor.

Karaciğer Hasarı

Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri karaciğere taşınırlar ve burada enerjiye çevrilirler. Ancak uzmanlar bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızlarının problem olabileceğini düşünüyorlar. Bu durum karaciğeri baskı altında bırakabilir ve uzun vadede bu organa zarar bile verebilir.

Dolayısıyla karaciğer hastalığınız veya şekeriniz varsa orta zincirli yağ asitlerinden uzak durmalısınız.