Histrionik kişilik bozukluğu, devamlı ilgi peşinde olmayı, duygusal olarak aşırı reaksiyon göstermeyi ve dışarıdan gelecek önerilere fazla açık olmayı ifade ediyor. Bu bozukluğa sahip olan bireyler herşeyi aşırı dramatize ediyorlar ve bu da ilişkileri bozuyor, depresyona sebep oluyor.

Tanımlama

Kişilik kelimesi bireylerin kendileri ve dünyaları hakkında algıladıkları, bağ kurdukları ve düşündükleri anlam ve davranış tarzları olarak tanımlanıyor. Kişilik özellikleri kişiliğin dikkat çekici yanlarıdırlar ve illa ki patolojik olmak zorunda değillerdir ancak bazı kişilik türlerinin kişilerarası problemlere sebep olmaları da mümkün.

Kişilik bozukluklarında ise iç huzursuzluğa, işlev gösterememeye sebep olan sağlam, esnek olmayan ve adaptif olmayan özellikler bulunurlar. Kişilik bozukluğunda bireyin kültürüne ait beklentilerin dışında kalan iç deneyimler ve davranışlar mevcuttur, bunlar değişmezler ve genelde ergenlik döneminde ortaya çıkarlar.

Histrionik kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler aşırı duygusallık gösterirler ve dikkat çekmeyi severler. Bu bozukluğa sahip bireyler ilgi merkezi olmadıkları zaman rahatsız hissederler ve bu ilgiyi alabilmek için dramatize ederler, teatral davranırlar, uygunsuz durumlarda cinsel cazibelerini kullanırlar ve benmerkezcidirler. Ayrıca sosyal, mesleki ve profesyonel ilişkilerinde sosyal bağlamda uygun görülenin ötesine geçebilirler. Canlı ve dramatik hale gelebilir, yeni tanıştıkları kişileri etkileyebilir, açık ve flörtöz bir tavra sahip olabilirler. Ayrıca duyguların çok açık dışa vurumu nedeniyle arkadaşlarını utandırabilirler.

Bu bozukluğa sahip olan bireyler hayatlarını parti yapar gibi yaşarlar ve düşünceleri ile konuşmaları kendi çevrelerinde döner. Dikkat çekmek için fiziksel görünümlerini kullanırlar. Duygusal ifadeler yüzeysel ve hızla değişen halde olabilirler. Konuşma tarzları etkileyici ancak detaysızdır. Yaratıcılık ve hayalgücü gerektiren işlerde başarılı olabilirler ancak mantık ve analitik düşünce gerektiren işlerde zorlanabilirler.
Bu bozukluk kadınlarda erkeklerden daha fazla görülüyor ancak bunun sebebi kadınların daha fazla tanı almaları olabilir.

Belirtiler

• Benmerkezcilik, merkezde olunmadığında rahatsızlık hissetme
• Devamlı onay ve güven bekleme
• Davranış ve görünümde fazla çekici olmaya çalışma
• Başkalarına yüzeyse görünecek şekilde hızlı duygusal durum değişimleri
• Fiziksel görünümüne aşırı değer verme, bunu dikkat çekme amacıyla kullanma
• Başkalarının düşüncelerinden hızla etkilenme
• Duyguların aşırı gösterimi ve dramatik hareketler
• İlişkilerin olduklarından daha yakın olması gerektiğini düşünme
• Kolayca etkilenir hale gelme

Sebepleri

Bu bozukluğun sebebi bilinmiyor ancak çocukluk döneminin ve genetiğin etkili olabileceği belirtiliyor. Kadınlarda daha fazla görülüyor ancak bunun sebebi kadınların tanılarının daha fazla olması olabilir. Zira pek çok kültürde dikkat çekme ve cinsel olarak öne çıkma davranışları kadınlarda erkeklerden daha çok tepki görüyor.

Bu bozukluğa sahip bireyler sosyal ve mesleki çevrelerde başarı gösterebilir, sorunsuzca yaşayabilirler. Lakin bilhassa romantik ilişkilerin ardından depresyon tedavisi görmek isteyebilirler. Genellikle kendi durumlarını gerçekçi bir şekilde değerlendiremez, aşırı romantize ve dramatize ederler. Başarısızlığın suçu genelde başkalarına atılır. Heyecan ve duygusallığı sevdikleri için kendilerini riskli durumlara sokabilirler. Bunların hepsi depresyon geliştirme riskini arttırır.

Tedavi

Tavsiye edilen tedavi türü genelde psikoterapi olmaktadır. Bu tanıya sahip bireylerin terapileri zorlu olabilmektedir çünkü belirtilerini abartırlar. Ayrıca duygusal olarak ihtiyaç hali içerisinde oldukları için terapistin araya koyduğu sınırı aşmak isteyebilirler. Terapist bu noktada destekleyici ve çözüm odaklı olmalıdır.

Başarısız romantik ilişkilerden dolayı depresyon ortaya çıkabileceği için bu bireyler genellikle depresyon belirtileri gösterirken terapi görüyorlar. Depresyon hem terapiler hem de ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr