Öz yağlar horlamayı azaltabilir mi?

Öz yağlar, çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için binlerce yıldır kullanılmıştır. Bazı bitkilerin doğal kimyasalları çıkarılarak üretilir. Bu kimyasallar bitkilere koku ve tat verir, bu nedenle onları ayıklamak bitkinin özünü yakalamak gibidir. Gerçek öz yağlar, bitkinin çeşitli kısımları damıtılarak elde edilir ve genellikle ağaç kabuğu, kökler, çiçekler, yapraklar ve bitkilerden yapılır. Aromaterapide, fiziksel, zihinsel veya ruhsal sağlığınızı iyileştirmek için öz yağ kullanılır. Tipik olarak teneffüs edilir veya inceltilerek cilde uygulanır.

Klinik deneyler, öz yağların kanserli kişilerde mide bulantısı ve anksiyeteyi azaltabildiğini göstermiştir. Diğer çalışmalar, topikal olarak uygulanan öz yağların antibakteriyel etkilerine işaret etmiştir. Şu anda bunu destekleyecek bilimsel kanıtlar olmamasına rağmen, birçok insan, öz yağları horlama için kullanmaktadır.

Yetişkinlerin yaklaşık % 45’i en azından ara sıra, % 25’i ise her gece horlamaktadır. Horlama, bir rahatsızlıktan daha fazlası olabilir; uykusuzluğa ve partnerinizle ilgili sorunlara yol açabilir. Ayrıca uyku apnesi olarak adlandırılan ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Horlamayı azaltmak ve uyku sağlığını geliştirmek için kullanabileceğiniz öz yağlar aşağıdadır:

Kekik öz yağı

Aromaterapi masajı uygulayan uzmanlara göre, geceleri kekik öz yağı ile ayaklarınıza masaj yaparak veya ovuşturarak, horlamayı azaltabilirsiniz.

Nane öz yağı

Nane öz yağı sinüsleri temizlemeye ve nefes almayı kolaylaştıracak temizleme etkilerine sahiptir. Eğer horlamanızı kötüleştiren burun tıkanıklığıysa, nane öz yağını solumak size yardımcı olabilir.

Okaliptüs öz yağı

Erken araştırmalar, okaliptüs öz yağının, sinüsler ve boğazın arka kısmı da dahil olmak üzere, solunum sistemindeki mukusu kırmaya (inceltmeye) yardımcı olabileceğini göstermektedir. İnsanlar astım ve bronşit belirtilerini hafifletmek için okaliptüs öz yağı kullanmaktadır.

Sedir öz yağı

Sedir öz yağı, anksiyeteyi azaltmaya ve kasları gevşetmeye yardımcı olabilecek odunsu bir kokuya sahiptir. Rahatlayarak uyumanıza yardımcı olur böylece horlama azalabilir.

Limon öz yağı

Limon öz yağının taze narenciye kokusunun ruh halini iyileştirdiği gösterilmiştir. Kaygıyı azaltarak ve refah duygularını teşvik ederek duruma yardımcı olabilir.

Karanfil öz yağı

Karanfil, çeşitli tıbbi kullanımlara sahip bir bitkidir. Karanfil öz yağı ise göğüsteki balgamı gevşetmek için kullanılır. Uyumak için yattığınız zaman boğazınızın arkasına doğru hareket eden balgamı kırmaya (inceltmeye) yardımcı olabilir.

Çam öz yağı

Çam iğnelerinden elde edilen bir öz yağ olan çam öz yağı hem antimikrobiyal hem de antioksidan özelliklere sahiptir. Aromaterapi uzmanları ayrıca stresli kaslara ve boğaz eklemlerine masaj yapmak için kullanırlar. Masaj terapisi etkili bir uykusuzluk tedavisidir.

Rezene öz yağı

Rezene öz yağı, bazı antienflamatuvar özelliklere sahip olabilir. Burun ve boğazlardaki iltihabı azaltmak ve burun geçiş yollarındaki hava akışını geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Adaçayı öz yağı

Adaçayı öz yağı uzun süredir tıbbi değeri için kullanılmaktadır. Adaçayı öz yağı, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olabilir. Ayrıca kan dolaşımınızı hızlandırabilir.

Lavanta öz yağı

Lavanta öz yağı, uykusuzluk tedavisinde en çok kullanılan yağdır. Rahatlama sağlar ve melatonin adı verilen uyku hormonunun salınmasını tetikleyebilir. Ayrıca, horlayan insanların eşleri için de yararlıdır.

Mercanköşk öz yağı

Mercanköşk öz yağı, gece boyunca solunumu engelleyen yoğun kıvamlı mukusun parçalanmasına yardımcı olabilecek balgam söktürücü özelliklere sahiptir.

Kediotu öz yağı

Kediotu kökünün güçlü yatıştırıcı etkileri vardır, bu nedenle doğal uyku takviyelerinde yaygın olarak kullanılır. Kediotu öz yağı, pozisyon değişikliklerini azaltarak huzurlu bir gece geçirilmesine yardımcı olabilir veya eşinizin rahatlayıp uyuması için kullanılabilir.

Horlama için kullanabileceğiniz öz yağ içeren boğaz spreyi

FDA tarafından değerlendirilmeyen 2004 yılında yapılan ilk denemelerde, öz yağlar içeren bir boğaz spreyi bazı olumlu sonuçlar vermiştir. Bu özel boğaz spreyi, bu makalede bahsedilen birçok öz yağı içerir:

  • Nane
  • Limon
  • Karanfil
  • Çam
  • Adaçayı
  • Okaliptüs
  • Kekik
  • Lavanta
  • Rezene

Uyku apnesi için de kullanılabilir

Uyku apnesi, nefesinizin sürekli durduğu ve uyurken başlayan ciddi bir durumdur. Uyku apnesinin en sık görülen tipi olan obstrüktif uyku apnesi, boğazınızdaki kasların çok fazla gevşemesi ile oluşur. Bu durum gerçekleştiğinde, hava yollarınız daralır ve iyi nefes alamazsınız.

Uyku apnesinin daha az görülen bir türü olan santral uyku apnesi, beyniniz solunum kaslarınızı uyarmakta zorlandığı zaman oluşur. Uyku apnesinin sık görülen semptomları şunlardır:

  • Yüksek sesle horlama
  • Sık sık solunumun durması
  • Aniden nefes nefese ya da nefes darlığıyla uyanmak
  • İyi bir gece uykusundan sonra bile aşırı uyku hali
  • Uykuya devam etmekte zorlanma

Uyku apnesi, hava yolunuzdaki fiziksel engellerden veya nörolojik problemlerden kaynaklanır. Öz yağlar bu problemleri düzeltmeye yardımcı olmaz, ancak sigarayı bırakmak veya kilo vermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri büyük bir fark yaratabilir. Sigarayı bırakmak çok zor olabilir. Size uygun bir sigara bırakma planı oluşturmak için bir doktora gitmelisiniz.

Horlama tedavisinde öz yağ kullanımı

Horlama için öz yağları kullanmanın birkaç yolu vardır:

  • Bir difüzöre damlatıp havaya yayın ve düzenli olarak derin derin nefes alın.
  • Sıcak banyo suyunuza seyreltilmiş öz yağ karıştırın.
  • Bir bardak suya birkaç damla öz yağ damlatın ve 30 ila 60 saniye boyunca gargara yapın.
  • Hindistan cevizi öz yağı veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağa öz yağ ekleyin ve cildinize masaj yapın.
  • Ayak tabanlarınıza birkaç damla seyreltilmiş öz yağ ile masaj yapın.

Önlemler:

Öz yağlar daima bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Tipik olarak, tatlı badem öz yağı, Hindistan cevizi öz yağı veya başka bir taşıyıcı yağdan 30 gram başına 4 ila 6 damla damlatılmalıdır. Her zaman öz yağların etiketlerini okuyun ve üzerinde yazan talimatlara dikkat edin. Gözünüze kaçmasını önleyin. Bazı öz yağlar zehirlidir, asla yutmayın. İlaç kullanıyorsanız ya da önceden sağlık sorunlarınız varsa, öz yağları herhangi bir şekilde kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Ne zaman doktora görünmek gerekir?

Sizin veya eşinizin uyku apnesine sahip olduğuna inanıyorsanız, bir doktordan hemen randevu alın. Uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet riskinizi artırabilecek ciddi bir durumdur. Horlama şiddetlenir ve yaşamınızı aksatmaya başlarsa, doktora gidin. Soruna neyin yol açtığını belirlemek için teşhis testleri yapılması gerekebilir.