Eylül ayına dair ne kadar çok şiir ve şarkı sözü yazılmış öyle değil mi? Bir aylık koskoca bir mevsim adeta. Nitekim benimde en sevdiğim aydır Eylül. Başlangıçtır, kavuşmadır ve her şeyden önce yenilenerek arınmadır.

Pek çoğumuz sosyal medyada Eylül’ün gelişini büyük bir coşkuyla karşıladı. Peki Eylül ayına dair aşk ve iş dışında kaç kişinin kendisine bu imkanları sağlayacak olan bedeni ve ruhu için planı var?

Oysaki mevsim değişiklikleri bedenimizi, ruhumuzu ve hatta hormonlarıyla yaşayan biz kadınları fazlasıyla etkiler. Neden mi?

Hava sıcaklıkları düşer, geceler uzamaya hava erken kararmaya başlar. İş temposunun yoğunlaşarak okulların açıldığı bu dönemde aylarca beklenen yaz tatilinin bitişi de duygu durumumuzu istemesek de etkiler.

Peeeeeekkkkiiiii o halde ballandırdığımız Eylül ayını ve Sonbaharı nasıl karşılamalıyız?

Öncelikle yaz aylarında şeker oranı yüksek soğuk içecekler, alkoller, açık büfe tatilleri, plaj kaçamakları ve hatta artık yaz aylarına denk gelen Bayram kalorilerinden gelen toksinleri vücudumuzdan bir güzel atarak bağışıklığımızı güçlendirmeliyiz. O halde arınmaya KARACİĞER YIKAMA programıyla başlayalım.

TOKSİK ENFLAMASYONA NEDEN OLAN YİYECEKLERİ BIRAKMA

KARACİĞER SAĞLIĞI

Karaciğer, vücudu toksinlerden arındıran en önemli organ olmakla birlikte bedenin sağlığını ve dengesini korur.

Sağlıklı bir karaciğer ile kalp gücü artar, sindirim sistemi güzel çalışır,  kaslar güçlenir ve virüslerle bakteriler vücuttan atılır. Karaciğer aynı zamanda vücudu ilaçların tehlikeli artıklarından temizleyerek  enerji üretimini sağlar. Bu nedenle karaciğer sağlığını büyük oranda korumalı ve karaciğer yıkama yöntemini kullanmalıyız. Özellikle karaciğer yağlanması bulunanların, yoğun egzos dumanına ve sürekli kirli havaya maruz kalanların, matbaa, deri, akü, boya, kimyasal madde üreten fabrikada, kuru temizleme, çamaşırhane ve bunun gibi işyerlerinde çalışanlar bu yöntemi sağlıkları için uygulamaları faydalı olacaktır.

Siroz, karaciğer kanseri, gebeler, küçük çocuklar ve bitkilere alerjisi olanlar hariç kronik karaciğer hastaları ve hepatit B taşıyıcılarının da bu yöntemi kullanabilirler

Özellikle Mevsim Geçişlerinde Uzun süre aç ve uykusuz kalınmamalı, çok yorulmaktan kaçınılmalı, alkol ve sigaradan uzak durulmalı, hayvansal yağlardan sakınılmalı, vücut ağırlığının kilogram başına 1 gram proteinden fazlası alınmamalı, vitamin, mineral ve fiberden zengin olan meyve ve sebzelere öncelik verilmeli, stres azaltılmaya çalışılmalı.

Bunlara ek olarak mutlaka fazla kilolar verilmeli, egzersiz yapılmalı, mümkün olduğunca kaliteli ve doğal beslenilmeli.

Peki Eylül ayında hangi sebze-meyveleri tüketmeliyiz? 

  • Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı biber, kapya biber, kereviz, soğan, semizotu, bamya, domates, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, havuç, fesleğen, biberiye, nane, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.
  • Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm, şeftali, kızılcık, ceviz.

KARACİĞER YIKAMA DETOKSU

KAHVALTI

Karaciğer yıkamanın 3 günü boyunca kahvalt etmeyecek ya da sabah uyandıktan sonra her zamankinden daha küçük bir porsiyon yulaf yemeden önce 1 saat bekleyeceksiniz.Bu yaklaşımlardan ikisiyle de günü geçirecek yeteri besini ve kaloriyi alırsnız.Beslenme profili değiştirmek sizi biraz zorlayabilir.

Kahvaltınıza ek olarak;

KARACİĞER YIKAMA SMOOTHİESİ

1 adet greyfurt suyu (enflamasyonu bastıracak likopen içerir.)

1 limon suyu(sayısız enflamasyonöleyici etki)

Yarım kase zeytinyağı(oleokanta denilen antioksidan içerir)

1 diş sarımsak (toksin attırır)

2-3 dilim zencefil (kolesterol emilimini önler)

ÖĞLEN VE AKŞAM YEMEKLERİ

Vücudu hafif yiyeceklerle beslemek iyileşmenin temel yoludur.3 günlük uygulayacağınız bu detoks bedeninize armağan gibi  gelecektir.Bu süreçte öğle ve akşam yemeklerinde;

Meyve ,yapraklı sebze,sebze çorbası çiğ ya da az pişmiş sebzelerle sınırlı olmalıdır.

Neler yiyelim;

Fırınlanmış tatlı patates,balkabağı…yonca,maş fasulyesi,börülcegibi tahıllar filizler lif,protein,antioksidan bakımından yüksektir.

Gün Boyu İçebileceğiniz çaylar;

.Rezene çayı

.Isırgan otu çayı

.Nane yaprağı çayı

.Anason çayı

.Yeşil çay ya da yasemin çayı

Çaylara limon ekleyebilirsiniz ancak arınma bitene kadar bal eklemekten kaçının.

3 günün sonunda kendinizi arınmış ve temiz hissederek sağlıklı tüm besinleri ,EYLÜL Ayı sebze ve meyvelerini listenize dahil edebilirsiniz.

  • ‘’Eylül’ü görenler yaşamında kıyısından gelmiş olacaktır. Eylül ayının güzellikleri üzerinizde olsun sevgililer.’’