Cinsel olarak aktif olan tüm erkek ve kadınların yarısından fazlası, hayatlarının bir döneminde HPV yani insan papillomavirüsü ile karşılaşırlar.

Ancak virüse sahip olan pek çok kadın ve erkek bu durumun farkında değildir. HPV kapmış olan çoğu insanda virüsten kaynaklı herhangi bir belirti ortaya çıkmaz veya sağlık problemi oluşmaz çünkü bedenin bağışıklık sistemi enfeksiyon ile savaşabilir durumdadır.

Yani insanların çok büyük bir kısmında HPV’nin yaşamları üzerinde bir etkisi bulunmaz.

Yine de bazı insanlarda genital uçuklar ortaya çıkabiliyorlar ve bunlar belli HPV türlerinden kaynaklanıyorlar. Bazı kadınlar ise HPV’ye sahip olduklarını anormal Pap smear sonuçlarından öğreniyorlar. Bu testte rahim ağzındaki hücrelerin kanserli veya kanser öncesi dönemdeki hücrelere sahip olup olmadıklarına bakılıyor ve ayrıca HPV testlerinde de uygulanan bir operasyon.

Başkalarında ise HPV enfeksiyonunun ilk işareti anal, vulvar, vajinal, penil veya orofaringeal kanser oluyor.

Şu anda bedenin bu kısımlarında bulunan HPV enfeksiyonlarının tespitine dair bir tarama testi bulunmuyor. Kanser belirtileri arasında ise kızarma, tahriş, iyileşmeyen yaralar, anormal kanamalar, kaşıntı, ağrı ve kitleler bulunuyor. Eğer genital veya anal bölgelerinizde, ağız veya boğazda bu belirtilerin herhangi birini görürseniz, doktorunuza görünün.

HPV Enfeksiyonu ve Bulaşma Riskini Nasıl Azaltabilirsiniz?

Eğer HPV kaptığınızı biliyor, hatta bilmiyorsanız, kendinizi ve cinsel partnerinizi HPV’nin bulaşmasına karşı nasıl koruyabilirsiniz?

İlk olarak hayatınızın bir noktasında bir tür HPV virüsü ile yaşamış olduğunuzu varsayın. Cinsel olarak aktif olan herkes aşılı olsa da olmasa da bu varsayımı gerçekleştirmeli. Sonrasında kendinizi ve yakın temasta olduklarınızı korumaya yardımcı olmak için aşağıdaki adımları dikkate alın.

Aşı Olun ve Partnerinizi de Bu Konuda Cesaretlendirin

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 11-12 yaş civarındaki tüm erkek ve kız çocuklarının HPV aşısı olmalarını öneriyor. Çünkü bu dönemde HPV virüsüne cinsel yolla temas etme ihtimalleri henüz düşüktür.

Eğer geçmişte aşı olmadıysanız endişe etmenize de gerek yok. 45 yaşa kadar bireylere uygulanabilen aşılar mevcut ve bunlar sağladıkları koruma sayesinde faydalı oluyorlar. Fakat pek çok ülkede bu aşının sigorta tarafından karşılanmadığını da belirtmek gerekli.

Gardasil 9 adı verilen aşı en çok genital siğillere yol açan tip 6 ve tip 11 türlerine karşı koruma sağlıyor. Ayrıca HPV’nin kansere sebep olan yedi türüne karşı da koruma sağlayabiliyor. Bazı diğer aşılar ise maalesef çok az türe karşı koruma sağlıyorlar ancak yine de Gardasil 9’a ulaşılamayan durumlarda kullanılabilirler. HPV aşısı güvenli ve etkili olarak görüldüğünden HPV enfeksiyonlarının önlenmesinde ilk savunma hattı olarak kullanılır.

Kondom Kullanın

HPV direkt temas ile bulaşır ve bu nedenle cinsel ilişkilerinizin tümünde başından sonuna kadar kondom kullanmalısınız. Kondomların düzenli kullanımı HPV bulaşma riskini azaltacaktır ancak tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Virüs derinin kondom tarafından kapatılmamış olan noktalarında mevcut olabilir. Vajinal, oral ve anal seks için kondom veya dental kondom kullanmalısınız. Ayrıca kullanılmış olan kondomları tekrar kullanmayın.

Düzenli Tıbbi Kontrollere Gidin

ABD’de rahim ağzı kanseri için 21 yaştan itibaren senelik tarama testlerine gidilmesi öneriliyor. 21-29 yaşları arasında üç yılda bir kanser işaretleri için Pap testine girilmesi öneriliyor.

30-65 yaş arası kadınlarda ise her üç yılda bir sadece Pap testi veya beş yılda bir hem Pap hem de HPV testi yapılması öneriliyor.

Neredeyse tüm rahim ağzı kanseri vakaları HPV enfeksiyonundan kaynaklanıyor ve erken tespit edildiğinde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

Anüs, genital bölgeler, ağız ve boğaz için kanser öncesi tarama testleri olmasa da, düzenli ağız kontrolüne ve tıbbi kontrollere gitmek sağlıklı olmayı sürdürmek için önemli.

HPV Belirtilerini Tanımlamayı Öğrenin

HPV ile bağlantılı enfeksiyonların belirtilerini bilirseniz, kendinizde ve partnerinizde bunların farkına varabilirsiniz.

HPV genital siğillere yol açabilir ve bunlar genellikle genital bölgede küçük, düz çıkıntılar veya bir grup çıkıntı olarak görünebilirler. Tedavi edilmediklerinde büyüyebilirler.

Eğer siz veya partneriniz HPV ile bağlantılı bir enfeksiyon için tedavi görürseniz, tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden uzak durmalısınız.

İyi Bir Genital Hijyeniniz Olmalı

İlişkiden sonra idrar yapmak, üretradaki bakterilerden kurtulmak, genital organları su ve sabunla yıkamak önemli. Böylece bakteri ve virüsler sizi enfekte etme şansı bulamadan onları ortadan kaldırabilirsiniz.